Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Καλό Μήνα!

Νωρίς, νωρίς οι ευχές, ε;
Με δυο-τρεις μέρες καθυστέρηση, καλό μήνα!
Μάρτη φόρεσες;
Θυμάσαι τι είναι ο "Μάρτης"; Οι κλωστούλες οι πλεγμένες μεταξύ τους, κόκκινη και άσπρη, στον καρπό του χεριού φορεμένες βραχιολάκι; Πανάρχαιο έθιμο κι αυτό και στα Βαλκάνια ιδιαίτερα διαδεδομένο. Μαρτενίτσα το λένε στη Βουλγαρία, Μαρτιζόρ, στη Ρουμανία, Μάρτινκα στα Σκόπια (είναι η χώρα που τη λέμε, στην Ελλάδα, με το όνομα της πρωτεύουσάς της, τι να πεις...), Βερόρε στην Αλβανία. Πέρασα σήμερα από το πολύχρωμο μαγαζί της Ελπίδας και διάβασα αυτό:
(Αυριο θα βγάλω φωτογραφία την καρτελίτσα, σήμερα δεν το είχα σκεφτεί)
"Φόρεσε κι εσύ Μάρτη
το βραχιολάκι της άνοιξης
νάρθει η Άνοιξη
νάρθουν τα χελιδόνια
νάρθει η χαρά"


Το Σάββατο έφτιαξα της Σαββίνας το Μάρτη που φοράει, δεν άντεξα όμως και της πήρα κι έναν από αυτούς που έφτιαξε η Ελπίδα.
(ευχαριστώ την Ελένη που τον σκάναρε, είναι αυτός αριστερά)

Για το έθιμο του "Μάρτη" ή της "Μαρτιάς" που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια, μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ κι εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο το έθιμο του "μάρτη",φοράω κάθε χρόνο αν και μεγάλη!
Ως προς το σχόλιο,"η χώρα που στην Ελλάδα τη λέμε με το όνομα της πρωτεύουσάς της" θέλω να πω: προς τι η ειρωνία ή έστω η επισήμανση; Και στο Μεξικό πρωτεύουσα και κράτος έχουν το ίδιο όνομα! Άλλωστε τα Σκόπια είναι τόσο πολυεθνικό κράτος που δε θα ήταν σωστό να αδικήσουμε κάποια από τις εθνότητές του!Ας μη γινόμαστε κομπλεξικοί λοιπόν,το να το λέμε "Σκόπια",μια χαρά όνομα είναι και υπάρχουν ήδη στον κόσμο παρόποιες περιπτώσεις κρατών!

καλημέρα είπε...

Καλησπέρα!Πάντα με το "μάρτη" στο χέρι!

Ηταν επισήμανση γιατί δεν ήθελα να είναι μεγαλύτερη η αναφορά.
Αλλά αφού με ρωτάς...Πώς θα μας φαινόταν αλήθεια αν μας έλεγαν Αθήνα; Κι αν το επιχείρημα ήταν ότι έχουμε πολλές φυλές στον τόπο μας; Και θα μας παρηγορούσε η ιδέα ότι έτσι λένε και το Μεξικό; Και επίσης το Σκόπια μια χαρά όνομα είναι για μας, δεν έχεις άδικο βέβαια αν το συγκρίνεις με το ανεκδιήγητο ΠουΓουΔουΜου(μα ποιος θα ήθελε να τον λένε έτσι;), μόνο που αυτή η χώρα δεν είμαστε εμείς. Και η ιστορία λέει ότι η χώρα αυτή είναι ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας(της οποίας ένα μέρος -το μεγαλύτερο σε έκταση και σημαντικότερο και σε ιστορία-είναι στην Ελλάδα, ένα πολύ μικρό στην σημερινή Βουλγαρία και ένα η γείτονος χώρα με το φλέγον ζήτημα της ονοματοδοσίας)
Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλές εθνότητες(όχι θρησκεύματα φαντάζομαι) στην γειτονική μας χώρα, θα το ψάξω όμως για να το μάθω.

Ανώνυμος είπε...

Γεια!εγώ είμαι πάλι και ανταπαντώ: Στη δημοκρατία το δικαίωμα του ενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα του άλλου.Άρα οι Σκοπιανοί δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία ως όνομα χώρας,έθνους, γλώσσας,ακόμη κι αν έχουν ένα γεωγραφικό κομμάτι της ιστορικής Μακεδονίας (πόσο μάλλον όταν δεν μένουν στο όνομα, αλλά διεκδικούν -αποδεδειγμένα, μέρος της ελληνικής ιστορίας,ταυτότητας και επικράτειας και δεν το κρύβουν π.χ. μέσω της σχολικής εκπαίδευσής τους).Άρα οι Σκοπιανοί δεν αδικούνται, άρα μην ψάχνεις γι'αυτούς παρηγοριά, είναι απλά μια πραγματικότητα που πρέπει να δεχτούν,ας μην τους βοηθούμε κι εμείς να παρανοήσουν! Ή μήπως για να μη στεναχωρηθούν αυτοί, πρέπει εμείς να παραιτηθούμε από τα αυτονόητα και από τα κεκτημένα μας;
Δηλαδή έχουμε τόση ευαισθησία και κατανόηση για τους Σκοπιανούς ενώ για τους Έλληνες δε δεχόμαστε ούτε την κοινή λογική που λέει προστατεύω την ιστορία μου,προστατεύω το μέλλον μου,τα εδάφη μου,το διαμέρισμά μου;Γιατί τα εδάφη τούς ενδιαφέρουν -να μην έχουν κι αυτοί λίγο Αιγαίο να λιάζονται;! Όσον αφορά το ιστορικό κομμάτι-ποιοι ήταν οι Μακεδόνες, φαντάζομαι δεν τίθεται θέμα.
Τώρα που το λες, αν όλη η Ελλάδα λεγόταν Αθήνα, κανείς δε θα αμφισβητούσε την ελληνικότητά μας,είναι το πιο προβεβλημένο στοιχείο μας στο εξωτερικό!
Σκέψου και το άλλο: αν π.χ. αύριο μεθαύριο διασπαστεί η Τουρκία κι ένα πρώην κομμάτι της θελήσει να ονομαστεί Ιωνία και Ίωνες οι κάτοικοί του,απόγονοι βεβαίως του Ηράκλειτου, (τίποτε μην αποκλείεις για πολιτική μιλάμε) να'χουν κι αυτοί λίγο φιλοσοφία και τέχνη,λίγο γκλάμουρ βρε παιδί μου, τι θα πούμε;Βεβαίως να ονομαστείτε, υπάρχει προηγούμενο άλλωστε!
Δες το κι αλλιώς:οι Γερμανοί είναι γνωστοί για την αυτοκινητοβιομηχανία τους, οι Γάλλοι για την οινοποιΐα τους, οι Ιταλοί για τη μόδα τους,οι Έλληνες για την ιστορία τους!Θα έκαναν οι τρεις πρώτοι κάτι που θα έβαζε σε κίνδυνο αυτές τις παραδόσεις τους;Δε νόμίζω.Οι Έλληνες γιατί να το κάνουμε; από πρωτοτυπία, από προοδευτικότητα ή ...από φιλανθρωπία;