Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Από την έκθεση δε θέλω να βγω...
















Παρακάτω είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ απ' όπου πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί, όλοι στην εκπομπή ότι απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων-επισκέψεων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, των οποίων τα σχολεία ανήκουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στην έκθεση έργων του Πικάσο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.
Το ρεπορτάζ στην εφημερίδα έκανε η συνάδελφος Μαριάννα Παπαδάκη.


Άσεμνος ο Πικάσο!

"Σε μέρες σκοταδισμού γυρίζει την εκπαίδευση ανακοίνωση που έστειλε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δρ. μαθηματικός Θεόδουλος Ταπανίδης, με την οποία απαγορεύει μαθητές γυμνασίων και λυκείων να επισκεφθούν την έκθεση χαρακτικών έργων του Πάμπλο Πικάσο “Suite 347”, που φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

“Είχα δεχθεί τηλεφωνήματα από γονείς και μαθητές και έλεγαν ότι υπάρχουν άσεμνες εικόνες. Έγινε προσωρινή ανάκληση της έγκρισης των μαθητών στην έκθεση και την έστειλα στα σχολεία”, απαντά στη “Μ” ο κ. Ταπανίδης, σχετικά με την εντολή ανάκλησης. Και συνεχίζει: “Ανακάλεσα αυτό το χαρτί, θα πάει αύριο (σήμερα) η επιτροπή θεαμάτων, θα δει την έκθεση και αν μας πει ότι είναι εντάξει, δεν υπάρχει θέμα. Θα πάνε όσα σχολεία θέλουν να δουν την έκθεση. Αύριο (σήμερα) θα λυθεί το θέμα. Θα συνεννοηθούν και με την υπεύθυνη της έκθεσης. Εάν μας πουν ότι οι μαθητές δεν θα βλέπουν όλες τις εικόνες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο Πικάσο μπορεί να είναι τολμηρός, όμως ένας μαθητής της πρώτης τάξης του γυμνασίου να βλέπει τέτοια έργα; Ακόμη και το έντυπο του Τελλόγλειου μιλά για εικόνες από μπουρδέλα και τέτοια. Και επειδή είναι Πικάσο, τι να κάνουμε δηλαδή, όταν γίνεται μία έκθεση και δείχνει οτιδήποτε πρέπει τα παιδιά να το βλέπουν; Αν η επιτροπή την εγκρίνει, δεν έχω κανένα πρόβλημα εγώ. Δεν θα βάλω φραγμούς εγώ”, καταλήγει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Θ. Ταπανίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση ανάκλησης της επίσκεψης των μαθητών στην έκθεση έχει δημιουργήσει αναστάτωση στα σχολεία. Κάποια που είχαν οργανώσει την επίσκεψη στο Τελλόγλειο την ανέστειλαν κάτω από το βάρος της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση χαρακτηρίστηκε ως υπερβολική αντίδραση από μερίδα εκπαιδευτικών. Ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος Τριαντάφυλλος Τρανός, ταμίας στη Γʼ ΕΛΜΕ, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση του Πικάσο στο Τελλόγλειο υπογραμμίζει στη “Μ”: “Είναι μία καταπληκτική έκθεση. Είναι δύσκολο να έχεις μία πλήρη σειρά από έναν καλλιτέχνη του διαμετρήματος του Πικάσο. Είναι μεγάλη επιτυχία που το Τελλόγλειο εξασφάλισε τη σειρά”. Ο κ. Τρανός εξηγεί: “Υπάρχει μία βασική αρχή στην τέχνη που λέει ότι κανένα είδος τέχνης και ειδικά τα χαρακτικά του Πικάσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ʽτσόνταʼ, σε καμία περίπτωση ακόμη και αν είναι ανοιχτά ερωτικά θέματα, δηλαδή έχουν γυμνούς ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες κτλ. Άρα είναι πολύ προβληματική αυτή η εγκύκλιος για να ανακαλέσει προηγούμενη εντολή της ίδιας υπηρεσίας να επισκεφθούν οι μαθητές την έκθεση. Υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι τολμηρά, αυτά όμως έχουν φροντίσει οι επιμελητές της έκθεσης και τα έχουν απομονώσει σε κάποιο ειδικό χώρο και όταν ξεναγούν παιδιά γυμνασίου αποφεύγουν να τους φέρουν σε επαφή με αυτά”. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση “Picasso, Suite 347” στο Τελλόγλειο θα την επισκεφθεί επισήμως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στις 5 Απριλίου."

















Ναι, η έκθεση εχει κάποια τολμηρά θέματα. Τα πέη των αντρών και τα αιδοία των γυναικών απεικονίζονται χωρίς σεμνοτυφίες. Με απίστευτο χιούμορ. Και μια νεανικότητα που μακάρι να την είχαμε όχι στα 87- όπως ο Πικάσο- αλλά σε όποια ηλικία θες.
Και γιατί αυτό είναι ανήθικο; Ντρεπόμαστε για το σώμα μας; Και γιατί πρέπει να μάθει να ντρέπεται και η γενιά που έρχεται;

Σε αυτήν την χώρα πάντα κάτι γίνεται να σε κάνει να ντραπείς. Από άκρο σε άκρο είμαστε μια χώρα όπου αυτές που τις λέμε θέσεις κλειδιά δυστυχώς δεν τις έχουν οι πιο μορφωμένοι, οι πιο ανοιχτόμυαλοι, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Και αν ανοίξει πιο πολύ η βεντάλια άστα να πάνε... Από γραφικές (μόνο;) περιπτώσεις όπως η Λουκά και ειδικούς και μη που αγνοούν επιστήμη, τέχνη και ιστορία, έως και κοινή λογική πολλές φορές, γεμάτη είναι η μικρή μας σκηνή.







Δεν είναι η πρώτη φορά που έργα τέχνης στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκθεσή τους. Ας θυμηθούμε την απόσυρση του έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Τιερί ντε Κορντιέ από τη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης OUTLOOK, μετά από παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού (κ.Ευάγγελου Βενιζέλου), επειδή θεωρήθηκε προσβλητικός προς την ελληνική κοινωνία και σχετικά πρόσφατα την αφαίρεση από την αστυνομία, βάσει ενός μεταξικού νόμου, έργου της Εύας Στεφανή από την έκθεση Art Athina μετά ανώνυμη καταγγελία περί «προσβολής εθνικών συμβόλων».

Για την συγκεκριμένη έκθεση βέβαια, των έργων χαρακτικής του Πικάσο στο Τελλόγλειο, αξίζει να μην παραβλέψουμε ότι αυτήν την έκθεση, μία από τις σημαντικότερες εικαστικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, την παρουσιάζει, και επεδίωξε επίμονα να την φιλοξενήσει ξεπερνώντας πάσης φύσεως εμπόδια φαντάζομαι, κυρίως οικονομικού κόστους - στην Ελλάδα η τέχνη πάντα αποπαίδι είναι, ας ήταν ποδοσφαιρική ομάδα και σου έλεγα- το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης. Και όσοι πήγαμε στην έκθεση είδαμε ότι ο κόσμος που την επισκέπτεται είναι πάρα πολύς, ευτυχώς.

Χωρίς καμία διάθεση μελό ή ωραιοποίησης στην Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντικές νησίδες αντίστασης στην περιρρέουσα νεοελληνική ευκολία και ανοησία. Στην καλύτερη θέση Μουσεία αυτής της πόλης, ολοζώντανα και δραστήρια, με απίστευτες δράσεις. Αρχαιολογικό, Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης, Φωτογραφίας, το Τελλόγλειο.
Αυτή η ιστορία με την έκθεση έργων του Πικάσο στο Τελλόγλειο, θα έχει αίσιο τέλος, είναι βέβαιο. Η υπερβολή θα κοπάσει. Τελικά όμως θα καταφέρει να μας ξεκουνήσει από την πολυθρόνα μας; Θα μπούμε άραγε ακόμη περισσότεροι σε εκθέσεις και μουσεία; Ή θα περιμένουμε την επόμενη φορά που θα υπερασπιστούμε με λόγια κάτι που απλώς ποτέ δε θα επισκεπτόμασταν. Γιατί τίποτα δεν το στηρίζεις πραγματικά αν δεν το γνωρίζεις. Και καλά είναι και τα λόγια αλλά στην πράξη, στη ζωή μας τι ξέρουμε, τι κάνουμε και τι ζούμε;



H φωτογραφία είναι από το blog περί φωτογραφίας του Tertuliano Máximo Afonso

/την τράβηξε στο Παρίσι/

Ωραίο είναι να έχεις χιούμορ!



16 σχόλια:

efoudi είπε...

Tι να πείς τώρα;
προτιμώ να γελάσω με εκείνο το σαρδόνιο χαμόγελο του mark απο την παράσταση -ΑRT-!!

p.s.υπέροχο βράδυ παρασκεύης,υπέροχη παράσταση..χάρη σε σένα..!

Ανώνυμος είπε...

Μου έστειλε μια φίλη μου το άρθρο και σκεφτόμουνα όλες τις περιπτώσεις υπερβολής που ήρθαν στο φως της δημοστιότητας τα τελευταία χρόνια για έργα τέχνης αλλα και για εκδόσεις βιβλίων και που ξεφούσκωσαν πολύ γρήγορα. Την έκθεση θα την δω αύριο πάντως!
Καλό τριήμερο!

"καλημέρα" είπε...

efi,
κι εμένα μου άρεσαν και η παράσταση και το κείμενο, χαίρομαι που ήταν ένα υπέροχο βράδυ

"καλημέρα" είπε...

informationavenger,
χάθηκες! Έμπαινα να διαβάσω κάτι καινούριο στο blog και φαντάστηκα ότι έπεσε πολύ δουλειά και μάλλον δεν προλάβαινες ούτε μια blogική βόλτα να κάνεις. Ετσι είναι;

Γράψε κάτι για αυτές τις περιπτώσεις που σκέφτηκες (και τις οποίες μπορεί και να μην θυμόμαστε) με αφορμή αυτήν την ιστορία-η οποία εντέλει νομίζω εληξε, ε, ήταν και πολύ υπερβολική για να έχει συνέχεια πια, είπαμε αλλά όχι κι έτσι...

Μετά την έκθεση, πες εντυπώσεις!
Καλό, υπόλοιπο πλέον (στο)τριημέρο, επίσης!

kostaslogh είπε...

Καλημέεεεεεεεεεεεεεεερααααααααααα!!!!!Ψυχραιμία!!!

καλημέρα είπε...

Κώστα,
καλημέρα, καλημέρα, καλημεεεεέρα!
Και αφτό πέρασε (όπως έλεγαν οι παλιές,με απίθανη ορθογραφία, επιγραφές(;) στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, θυμάσαι; "και αφτό θα περάση")

Ανώνυμος είπε...

Πάντως σκεφτείτε κι αυτό: Ένα γυμνασιόπαιδο ή λυκειόπαιδο που δεν έχει καμιά καλλιτεχνική παιδεία και που έχει εμποτιστεί από το συντηρητισμό των γονιών του και της t.v. θα έπρεπε να προετοιμαστεί από τους καθηγητές του για τη σχέση ερωτισμού και τέχνης. Αν απλώς εκθέσεις ένα αδαές παιδί σε τολμηρά έργα, δε νομίζω ότι θα το κάνεις ξαφνικά να αποενοχοποιήσει το σώμα του και τη λίμπιντό του. Τέτοιες εκθέσεις, λοιπόν, ας είναι η ευκαιρία να γίνουν γόνιμές συζητήσεις στο σχολείο. Ούτε απαγορεύσεις επισκέψεων αλλά ούτε και επιπόλαιες προσεγγίσεις...
Βάσω Χ. Schoolwave

καλημέρα είπε...

Για τις γόνιμες συζητήσεις στο σχολείο που λες, και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, σκεφτόμουν το εξής: Πολλές φορές νιώθω τυχερή που μεγάλωσα στην επαρχία και είχα στο σχολείο αρκετούς νεοδιορισμένους συνήθως καθηγητές που είχαν φοβερή διάθεση για τέτοιες γόνιμες συζητήσεις. Στις μεγάλες πόλεις με τους καθηγητές στην πλειοψηφία τους ίσως κουρασμένους τι γίνεται άραγε; Δεν ξέρω.
Πάντως ακόμη κι αυτό να μην είναι τυχερά να έχουν τα παιδιά, νομίζω από το λίγο που έζησα ότι οι κοπέλες που κάνουν την ξενάγηση στο Τελλόγλειο κάνουν καλή δουλειά-μιας και η ξενάγηση είναι κι αυτή μια τέχνη και δύσκολη εδώ που τα λέμε.
Και τώρα που το είπα, πάω να γράψω τα ονόματα των κοριτσιών της δικής μας ξενάγησης, που δεν τα έβαλα ακόμα στο ποστ, από τότε...

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Εγώ διαφωνώ μαζί σας! Δόξα τω Θεώ πρέπει να λέμε που επιτέλους βρέθηκε ένας χριστιανός να αντιδράσει σε αυτές τις ανήθικες και αναίσχυντες παραστάσεις που συστηματικά αναρτώνται στα μουσεία! Επιτέλους!

Συμφωνώ απόλυτα μαζί του και μάλιστα αν θέλετε επισκευτείτε το blog μου όπου προτείνω τρόπους με τους οποίους εφεξής θα πρέπει παρουσιάζουνται στο κοινό τέτοια έργα.

kostaslogh είπε...

Καλημέεεεεραααααα χ3!!!!!Ψυχραιμία αδελφέ afonso,όμως οφείλω νά θυμήσω οτι καί οι ταλιμπάν τήν ίδια γνώμη έχουν.Τό ανήθικο είναι παντού γύρο μας,στήν πολιτική,στόν αθλητισμό,στήν τηλεόραση,στήν διασκέδαση,αλλά πρίν από όλα ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ!!!!Νά πάρουμε τά βουνά ή νά αυτοπυροβοληθούμε?ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ...

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Κώστα ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ...
Δες πρώτα το post στο blog μου και μετά απάντησέ μου, σε παρακαλώ...

καλημέρα είπε...

Μετανοώ αδελφέ Τερτουλιάν, αμάρτησα και μετανοώ... Τώρα που το λες, είδα το φως το αληθινό, εσύ και ο Θεόδουλος μας ανοίξατε τα μάτια, να σας έχει καλά ο θεός...
Επισης, έχω να σε πω ότι ένα μικρό κοριτσάκι, ονομα δε λέω, που αγαπάω παααάρα πολύ, μουντζούρωσε με μολύβι όλα τα πέη των αρχαίων αγαλμάτων από το σχολικό βιβλίο της ιστορίας της, μήπως της είπατε τίποτα; Εγώ πάντως δεν την μάλωσα, απλώς συνέχισα να ονοματίζω πέη τα διαγραφέντα και ουχί πουλάκια και να την πειράζω, μέχρι που γελάμε στο τέλος και λέω εντάξει ...φάση είναι θα περάση... Λες να ζω μια πλάνη;

Υ.Γ. βρε, αθεόφοβε, τι αστεράκια είναι αυτά;

καλημέρα είπε...

κώστα,
παρεξήγησις ελπίζω... Μα, μπες όμως στο blog του Τερτουλιάν και πες μου κι εμένα, γιατί με τρόμαξες...

kostaslogh είπε...

ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΟΝΤΩΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΙΣ.ΦΤΑΙΕΙ Ο ΟΤΕ...

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

@Καλημέρα, δεν ζεις σε πλάνη, όμως προς στιγμήν να χαίρεσαι, γιατί αυτές είναι ακόμα ακίνδυνες φάσεις... Πρέπει να προσέχεις και να μην πηγαίνετε επισκέψεις σε ανήθικα μουσεία γιατί μετά είναι σίγουρο ότι σε μερικά χρόνια αυτό το αθώο πνεύμα των μικρών κοριτσιών το παραμονεύει ο ...σατανάς!

@Κώστα μην ανησυχείς, το ήξερα ότι φταίει ο ΟΤΕς, για αυτό σου είπα να κοιτάξεις το blog μου.

καλημέρα είπε...

Χμ, σατανάς, σατανάς, ςανατασ, βρε, τι μου θυμίζει αυτή η λέξη...τι μου θυμίζει...

Κρατάς μυστικό; Όσο γελάμε, τίποτα δεν φοβάμαι!