Καλημέρα Good Morning Buongiorno Guten Morgen Jó reggelt 早晨 Dobro Jutro Tere hommikust Hyvää huomenta Ohayo Mirëdita Môre God morgen Habari ya asubuhi Goedemorgen Bon dia Zao an Goeiemôre Labas rytas Bore da Dobro utro Bonjour صباح الخير… صباح النّور Bon maten Buenos días Shubha prabhaat Dobrý den God morgon Magandang umaga 안녕하십니까 Günaydın Umhlala gahle Dobré rano Bună dimineaţa Gudde Moien גוטן מאָרגןբարի լույս Доброе утро 早晨好…你早 お早うございます…お早う Selamat pagi صباح الخير Habari ya asubuhi
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008
"Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής"
Σε ένα γιγάντιο επιστημονικό εγχείρημα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα προσπαθούν να συγκεντρώσουν σε έναν κεντρικό δικτυακό τόπο όλες τις γνώσεις τους για τα 1,8 εκατομμύρια γνωστά είδη ζωντανών οργανισμών.
Η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής περιέχει περιγραφές των ειδών, φωτογραφίες, χάρτες, βίντεο, ήχους, παρατηρήσεις από ερασιτέχνες, καθώς και συνδέσμους προς επιστημονικές δημοσιεύσεις και ολόκληρα γονιδιώματα.
Η Εγκυκλοπαίδεια «είναι ένας διαδραστικός ζωολογικός κήπος», δήλωσε ο βιολόγος Τζέιμς Έντουαρντς, διευθυντής του προγράμματος. Αν το έργο προχωρήσει όπως προγραμματίζεται, ο όγκος της πληροφορίας θα φτάσει τα 300 εκατ. σελίδες.
Οι πρώτες σελίδες παρουσιάστηκαν στις 9 Μαΐου στην Ουάσινγκτον από ορισμένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια του κόσμου. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, με κόστος που θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. δολάρια.
Για τα πρώτα δυόμισι χρόνια η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί με 12,5 εκατ. δολάρια από τα αμερικανικά ιδρύματα Κάθριν ΜακΑρθουρ και και Αλφρεντ Σλόουν.
Οι χρήστες θα μπορούν να ρυθμίζουν τις σελίδες του δικτυακού τόπου στο επίπεδο γνώσης τους, είτε είναι μαθητές δημοτικού είτε ερευνητές Βιολογίας. Τις πληροφορίες θα επιμελούνται ειδικοί, ωστόσο οποιοσδήποτε ερασιτέχνης θα μπορεί να συνεισφέρει υλικό.
Η προσπάθεια θα ξεκινήσει με τα ζώα, τα φυτά και τους μύκητες και αργότερα θα επεκταθεί στα μικρόβια και στα εξαφανισμένα είδη, όπως οι δεινόσαυροι.
Η διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη, αποδείχθηκε υπερβολικά δημοφιλής στο ντεμπούτο της στις 26 Φεβρουαρίου: ο όγκος των επισκεπτών ήταν τόσο μεγάλος που ο δικτυακός τόπος προσωρινά κατέρρευσε.
«Έχουμε κατακλυστεί από την κίνηση. Είμαστε ενθουσιασμένοι» δήλωσε ο πρόεδρος της εγκυκλοπαίδειας Τζέσε Όσουμπελ. Συνολικά 11,5 εκατομμύρια επισκέψεις στο δικτυακό τόπο καταγράφηκαν σε διάστημα μόλις τρεισήμισι ωρών.
Το απόγευμα της Τετάρτης, η πρόσβαση από την Ελλάδα ήταν δύσκολη έως αδύνατη.
Την Τρίτη η εγκυκλοπαίδεια δημοσίευσε τις πρώτες 30.000 ημιτελείς σελίδες για ισάριθμους ζωντανούς οργανισμούς, από την ταπεινή πατατιά μέχρι μονοκύτταρους θαλάσσιους οργανισμούς. Παρουσίασε επίσης ορισμένες πληρέστερες σελίδες που περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βίντεο, χάρτες, βιβλιογραφικές αναφορές και άλλα στοιχεία.
Στόχος της Εγκυκλοπαίδειας είναι να καλύψει σταδιακά όλα τα 1,8 εκατομμύρια είδη που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αν το έργο προχωρήσει όπως προγραμματίζεται, ο όγκος της πληροφορίας θα φτάσει τα 300 εκατ. σελίδες σε διάστημα μιας δεκαετίας.
(από το www.in.gr)
Το site της Εγκυκλοπαίδειας: http://www.eol.org/
Υ.Γ. Δεν είναι πολύ ωραία η λέξη Εγκυκλοπαίδεια; Στα αγγλικά:Encyklopedia.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου