«Ρωτώντας πας στην Πόλη», έλεγαν οι παλιοί – Πόλη, Κωνσταντινούπολη εννοούσαν φαντάζομαι, γι’ αυτό έβαλα κεφαλαίο στο πόλη, αλλιώς έκανα λάθος, διέγραψέ το - ρωτώντας σίγουρα καλά πας λέω εγώ και ψάχνοντας βρίσκεις και μαθαίνεις.
Λοιπόν, το τραγούδι το είχα ακούσει πολλές πολλές φορές αλλά ξαφνικά σήμερα που το έπαιξα στην εκπομπή, είπα ότι επιτέλους πρέπει να μάθω περισσότερα για αυτόν που το τραγουδάει.
“Burnt by the Sun”, από το δίσκο της Sophie Solomon “Poison Sweet Madeira”, με τη φωνή του Richard Hawley.
Το τραγούδι το έπαιξαν έτσι η Sophie Solomon και οι μουσικοί της στα δικά μας τα μέρη πριν από λίγους μήνες:
Πριν περάσουμε στον Richard Hawley, να πούμε δυο λόγια για την ιστορία του τραγουδιού;
Πρώτος τίτλος: «Last Sunday», τραγούδι γραμμένο το 1936, μουσική του Πολωνού συνθέτη Jerzy Petersburski, λόγια του Zenon Friedwald. Ο τίτλος του τραγουδιού στα πολωνικά είναι: "To Ostatnia Niedziela» και ήταν ένα πολύ δημοφιλές τραγούδι από την εποχή του, αλλά και στη συνέχεια. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα πολωνικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Η καλύτερη ίσως ερμηνεία του στην εποχή του ήταν αυτή από τον Mieczysław Fogg.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το τραγούδι στη συνείδηση των εβραίων σημαίνει πια πολλά καθώς λέγεται ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το τραγουδούσαν οι εβραίοι κρατούμενοι όταν τους οδηγούσαν στους θαλάμους αερίων για να τους εξοντώσουν.
Στη Σοβιετική- τότε- έκδοση του τραγουδιού από τον Iosif Alveg με τον τίτλο “Weary Sun”, ένας δημοφιλής ερμηνευτής αυτού του τραγουδιού, που όπως όλα δείχνουν έγραψε μεγάλη ιστορία, ήταν ο Leonid Utyosov (Οδησσός 1895 - Μόσχα 1982). Μια φήμη μάλιστα λέει ότι ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Στάλιν.
Πολλά χρόνια μετά, ο Nikita Mikhalkov με την ταινία "Burnt by the Sun” (1994,«Ψεύτης Ήλιος», μεταφράστηκε στα ελληνικά) κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Έτσι, φτάνοντας στο τέλος, το τραγούδι με τίτλο ίδιο ακριβώς με εκείνον της ταινίας του Mikhalkov, έγινε μεγάλη επιτυχία, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, από την Sophie Solomon.
Και ποιος είναι ο Richard Hawley που το τραγούδησε;
Γεννημένος το 1967 στο Sheffield ασχολούνταν με τη μουσική από τα μικρά του χρόνια Ο πατέρας του δούλευε στη χαλυβουργία και ο μικρός μεγάλωσε με τους ήχους του Roy Orbison και του Elvis Presley. Έμαθε κιθάρα από πολύ νωρίς, φρόντισαν γι’ αυτό ο πατέρας και ο θείος του. Πρώτο συγκρότημα: «Τreebound». Μέλος των Longpigs (1994-1997). Κι ενώ είχε αρχίσει να μπλέκει με καταχρήσεις και ναρκωτικά ήρθαν στο δρόμο του οι "Pulp". Κιθαρίστας στο γκρουπ μέχρι το 2000, την επόμενη χρονιά ξεκίνησε τη η σόλο καριέρα του. Κυκλοφόρησε πέντε δίσκους, τον πιο πρόσφατο, “Lady's Bridge”, το 2007.
Ομολογώ ότι δεν τον ήξερα. Άκουσα πολλά τραγούδια του για ώρες. Δεν είμαι ειδική για να πω σημαντικά πράγματα για αυτόν. Όμως από όσα και ό,τι άκουσα είναι τραγουδοποιός, καλός τραγουδοποιός δεν χωράει αμφιβολία, όλοι μπορούν να το αντιληφθούν αυτό. Και έχω κι έναν επιπλέον λόγο να θέλω να τον ανακαλύψω ακόμη περισσότερο. Υπάρχει μια ομάδα νεώτερων τραγουδοποιών μουσικών που κάνουν την αγαπημένη μου ομάδα, μέσα σε αυτήν ανήκουν σίγουρα ο Elliott Smith, ναι, ok, για ό,τι πρόλαβε να γράψει-φτάνουν και περισσεύουν, ο Rufus Wainwright, ο Zach Condon, η Eleni Mandell, η Fiona Apple, ο Fionn Regan, η Marissa Nadler και κάποιοι άλλοι. Νομίζω ότι ο Richard Hawley κάνει καλή ομάδα μαζί τους.
Σαν νεοφώτιστη κάνω, ε; (εκείνο το «σαν», τι το ήθελα;)
Ξέρεις τι λέω; Ευτυχώς δεν τα ξέρουμε όλα. Έτσι πάντα κάτι έχουμε να μάθουμε.
Καλημέρα Good Morning Buongiorno Guten Morgen Jó reggelt 早晨 Dobro Jutro Tere hommikust Hyvää huomenta Ohayo Mirëdita Môre God morgen Habari ya asubuhi Goedemorgen Bon dia Zao an Goeiemôre Labas rytas Bore da Dobro utro Bonjour صباح الخير… صباح النّور Bon maten Buenos días Shubha prabhaat Dobrý den God morgon Magandang umaga 안녕하십니까 Günaydın Umhlala gahle Dobré rano Bună dimineaţa Gudde Moien גוטן מאָרגןբարի լույս Доброе утро 早晨好…你早 お早うございます…お早う Selamat pagi صباح الخير Habari ya asubuhi
6 σχόλια:
Τι ενδιαφέρουσα η ιστορία αυτού του τόσο όμορφο τραγουδιού! Ούτε που το είχα υποψιαστεί ποτέ!... Σ' ευχαριστώ πολύ, πολύ.
Πόσο θα ήθελα να έχω αυτό το τραγούδι σε όλες του τις εκτελέσεις σ' ένα cd! Πώς μπορεί να γίνει άραγε;
Την ταινία την έχω δει και θα 'θελα να την ξαναδώ. Θα τη βρω άραγε σε κάποιο video club;
Μήπως θα ήτανε οι υπότιτλοι να είναι στα ελληνικά; ;-)
καλημέρα καλημέρα καλημέρα
Τακτική ακροάτρια της εκπομπής σου Αναστασία αλλά πρώτη φορά επικοινωνώ μαζί σου από αυτό τον πολύ όμορφο δικτυακό τόπο.
Σήμερα από το πρωι ασχολούμαι με ιστορία μουσικής και μπαίνω πρώτη φορά στον ιστότοπό σου και διαβάζω την ιστορία ενός τραγουδιού. Τόσο ενδιαφέρουσα σύμπτωση!!
Ελπίζω τώρα που έκανα την αρχή να επικοινωνούμε τακτικά!
Νάσαι καλά και να συνεχίζεις πάντα με όρεξη και όμοεφες ιδέες!
Πασχαλίνα,
εμένα να δεις πόσο μου άρεσε που έψαχνα. Θα το ξανακάνω και για άλλα τραγούδια, σίγουρα.
Για την ταινία δεν ξέρω, θα ρωτήσω, αλλά το cd αν το ετοιμάσω, θα σε ειδοποίησω αμέσως.
Μαρία,
καλώς ήρθες στο ...ιντερνετικοκαλημερόσπιτο.
Γιατί ασχολιόσουν με ιστορία μουσικής; Πες λεπτομέρειες αν μπορείς, βέβαια!
καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα
καλώς σας βρήκα και πάλι
Και βέβαια μπορώ να πω.
Με την ιστορία της μουσικής γιατί είμαι μουσικοπαιδαγωγός και ετοιμάζω καινούργιο (ανανέωση) υλικό διδασκαλίας για τα παιδάκια που κάνω μάθημα. Και για αυτό το λόγο ξεκίνησα από "κλασική" και πέρασα στην τζαζ και ροκ χωρίς να το καταλάβω. Καθώς επισκέπτομαι λοιπόν τον ιστότοπο αυτό, ακούω το τραγούδι και παράλληλα μου έρχονται και άλλες ιδέες για παρουσίαση τραγουδιών στα παιδιά
Αυτή η παρουσίαση τραγουδιών σε διάφορες εποχές και εκδοχές είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
Και εγώ είμαι σαν νεοφώτιστη στις σύγχρονες ωραίες μουσικές και ψάχνω και ρωτώ και μαθαίνω. Νάσαι καλά που βοηθάς και εσύ σε αυτό
Αναστασία μου,
Το να ψάχνεις και ν' ανακαλύπτεις πράγματα --είτε στο διαδίκτυο είτε αλλού-- είναι πάντα σαγηνευτικό. Απλά το διαδίκτυο κάνει την έρευνα πιο γρήγορη.
Το cd το θέλω πολύ και το περιμένω με ανυπομονησία.
.
Δημοσίευση σχολίου