Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

"O Miró της Μαγιόρκα" και των παιδιών

Ήθελα να μοιραστούμε κάτι ωραίο σήμερα.
Οι ζωγραφιές της Νικολέτας και του Ορέστη μετα την επίσκεψή τους στην έκθεση του Μιρό στο Τελλόγλειο νομίζω είναι καλή ιδέα.

Αυτή είναι η ζωγραφιά της Νικολέτας, όπως η ίδια είπε χρησιμοποιεί πολύ τα "βασικά χρώματα", έτσι ακριβώς το είπε, και εκτός απο τα αστέρια που ζωγράφιζε πολύ ο Μιρό, εκείνη ήθελε να βάλει και το δικό της στοιχείο, εξ'ου οι καρδιές της ζωγραφιάς της:

Μου γράφει η Χρύσα, η μαμά της, "Τα μικρά μαύρα που φαίνονται μου εξηγεί ότι είναι τα χέρια του που είχε σε μερικούς πίνακες και της έκαναν εντύπωση.Επίσης θυμάται έναν φουξ πίνακα γι΄αυτό βάζει και εδώ το φουξ" Και συμπληρώνει, "σύμφωνα με τα δικά της λεγόμενα αυτός ο ζωγράφος μαμά ζωγραφίζει άλλ'αντ' αλλων. Παρόλ' αυτά της άρεσε, γιατί θεωρεί ότι και αυτή μπορεί να τα κάνει αυτά με τον δικό της τρόπο"

Ο Ορέστης τώρα, εκανε αυτή τη ζωγραφιά

και μια ακόμη όπου ζωγράφισε τα γλυπτά του Μιρό, "με τις κολοκύθες και όλα αυτά τα ετερόκλητα αντικείμενα που συγκινούσαν τον καλλιτέχνη".

Όπως μου γράφει η Μαρία, η θεία του, "τον εντυπωσίασε ιδιαίτερα η αγάπη και η εμπιστοσύνη του Μiro στο τυχαίο, αν και, απ' ό,τι είπε ο Ορέστης, στον ίδιο δεν αρέσει και τόσο το τυχαίο...". Aα, όσο για αυτό είμαι σίγουρη, όσο τον ξέρω, ο Ορέστης δεν είναι ο τύπος λάτρης του τυχαίου, του απρόβλεπτου μπορεί, του πειραματικού ίσως (ξέρεις τι μου είχε πει για την περσινή έκθεση χαρακτικών του Πικάσο στο Τελλόγλειο; Ο Πικάσο, μου εξηγούσε, έβλεπε κάποιους πίνακες άλλων ζωγράφων και τους ζωγραφιζε μετα και ο ίδιος, κάπως, εεε, πιο τρελούτσικους... εμένα οι δικοί του μου άρεσαν πιο πολύ...) του τυχαίου μπα... Κι όπως μαλλον καταλάβατε εντυπωσιάστηκε και από τα στοιχεία σε γραφή Braille που υπήρχαν δίπλα στα εκθέματα της έκθεσης τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν οι επισκέπτες της έκθεσης με προβλήματα όρασης.

Μου έστειλε και η Κωνσταντίνα μια ζωγραφιά της, όμως πρεπει πρώτα να τη σκανάρω, και δεν εχω ακόμα σκάνερ, και μετα θα την ανεβάσω κι αυτήν. Εκτός αν, Χρυσή, το κορίτσι μας ζωγράφισε κι άλλη ζωγραφιά και την έχεις να μου την στείλεις ηλεκτρονικά,οπότε θα ανεβάσω εκείνη.

Υ.Γ. Κάποια λόγια παραπάνω για τα προγράμματα για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και για άτομα μερική ή ολική απώλεια ακοής τα οποία εφαρμόζονται στο πλαίσιο της έκθεσης «O Miró της Μαγιόρκα»,στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Γενικά, το πρόγραμμα για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης «Αγγίζοντας την τέχνη» είναι ένα πρόγραμμα-συνεργασία ανάμεσα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ»-Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών –Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας και απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων και σε ενήλικες με ή χωρίς προβλήματα όρασης. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στο Κ.Μ.Σ.Τ. υλοποιείται εδώ και αρκετό καιρό και αφορά στην απτική αναπαραγωγή επιλεγμένων έργων από εκθέσεις εικαστικών, με κριτήριο την ευκολία απόδοσης και κατανόησης από τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια και άλλα υλικά (αδιάλυτη μπογιά, χαρτόνια σε διαφορετικές υφές, μικρά αντικείμενα) για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.α.
Συγκεκριμένα τώρα, στην έκθεση «O Miró της Μαγιόρκα» τα έργα συνοδεύονται από τις λεζάντες τους (ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, τίτλος έργου, διαστάσεις, χρονολογία, τεχνική, παραχώρηση καλλιτέχνη, γκαλερί ή συλλέκτη) και κείμενα περιγραφής (περιγραφή του απτικού έργου με απλά λόγια και οδηγίες ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα. Φιγούρες, αντικείμενα, υλικά) σε γραφή Braille. Παράλληλα, το Τελλόγλειο πραγματοποιεί για την έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια ακοής. Τα προγράμματα υλοποιούνται κατόπιν συνεννόησης στη νοηματική γλώσσα.
Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου Ιδρύματος: Δ. Βενετούλια-Εκπαιδευτικός: 2310.991611 και Β. Πλιόγκου- M.Sc./Δρ. Επιστημών Αγωγής Α.Π.Θ.: 2310.991615. Επίσης, στη διεύθυνση: pliogouv@eled.auth.gr

16 σχόλια:

Roadartist είπε...

Πραγματικά δε θα μπορούσε να "κλείσει" καλύτερα το βράδυ μου, σε ευχαριστώ!
Με από τις υπέροχες ευφάνταστες αυτές ζωγραφιές κλείνω το πισι :) φιλάκια καληνύχτας!

Katerina είπε...

Πανεμορφες οι ζωγραφιες της Νικολετας και του Ορεστη ,μικρων(σε ηλικια) καλλιτεχνων της καλημεροπαρεας!
Σημερα οταν ξυπνησα σκεφτομουν αραγε ποτε θα βαλει η Αναστασια τις ζωγραφιες των παιδιων?
Καλη σου μερα Αναστασια!
Nα εισαι καλα κι ας μας λειπει πολυ η γλυκια φωνουλα σου κι η εκπομπη σου!

καλημέρα είπε...

Χαίρομαι Roadartist μου
που οι ζωγραφιές των παιδιών σου άρεσαν. Σχεδόν ένα 24ωρο μετα το σχόλιό σου, σου στελνω την καληνύχτα μου!

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,

νάσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!

kostaslogh είπε...

τους αγοράζω και τους τρείς όσο όσο!!!
καλημέεεεεεεεεεραααααα!!!!!!!!!!!!!!
α, και άν δεν έχεις σκάνερ ,φωτογράφισέ τη τη ζωγραφιά,εγώ έτσι κάνω.

καλημέρα είπε...

Κωστή,
να μιλήσω με τους καλλιτέχνες και θα σε πω!
Να την φωτογραφίσω; Λες; Θα δοκιμάσω. Ευχαριστώ!

katerina είπε...

Καλημερα Αναστασια μας!
Το τραγούδι των χρωμάτων!Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Βέροιας σε ένα βίντεο κλιπ για "Το τραγούδι των χρωμάτων"στο YouTube.
Πολυ γλυκο ,απ τ αγαπημενα μου!
Δες το!
Μερες παραξενες θαυμασιες μερες,ωραίο!

manetarius είπε...

Πω πωωω... τι ωραίες ζωγραφιές; Τελικά καλά λέω οτι τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες!
Μπονζούρρρρρρρ!! :))

Artanis είπε...

Πανέμορφες ζωγραφιές ;)
Καλημέρα από ΝΖ...

Κωνσταντινιά είπε...

Εκτός από πανέμορφες ζωγραφιές τα παιδιά κάναν και αξιοπρόσεκτα σχόλια.

καλημέρα είπε...

καλημέρα Κατερίνα,
από σήμερα επιστροφή, τα λέμε σε δυο λεπτα λοιπόν...

καλημέρα είπε...

...συμπλήρωμα... το τραγούδι το ξέρω, κι εμένα μου αρέσει,
φιλιά

καλημέρα είπε...

Μανιταράκι,
άντε και στα δικά σςα,
ενα σπίτι γεμάτι ζωγραφιές σου εύχομαι, και τοίχους, εννοείται...

καλημέρα είπε...

καλά, απαράδεκτη;
ενα μήνυμα χίλια λάθη...
μανιταρακι, επαναληψη:

"Μανιταράκι,
άντε και στα δικά σας,
ενα σπίτι ΓΕΜΑΤΟ ζωγραφιές σου εύχομαι, και τοίχους, εννοείται..."
ΦΙΛΙΆΑΑΑ!!!

καλημέρα είπε...

Βροχερή αλλα χαμογελαστή καλημέρα στην Ν.Ζ. Αρτανίς!
φιλιά!

καλημέρα είπε...

καλημέρα Κωνσταντινιά,
συμφωνώ απολύτως!
Να τηλεφωνηθούμε, για το γνωστό θέμα που ξέρεις, όλα μπαίνουν σε μια σειρα,
φιλιά