Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Μια έκθεση φωτογραφίας

Σήμερα εγκαινιάζεται μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το ποτάμι Αξιός. Οι φωτογράφοι του «f 14 – Κοινόν Φωτογράφων» φέρνουν την εικαστική τους ματιά από τον ποταμό Αξιό σε δύο παρουσιάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης.Η πρώτη έκθεση, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βραδυ. Η έκθεση διαρκεί εως τις 20 Δεκεμβρίου 2009. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη έκθεση στο Αεροδρόμιο “Μακεδονία”, από τις 22 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 20 Ιανουαρίου 2010.
Όπως λενε οι ίδιοι οι φωτογράφοι θα εκθέσουν "εικόνες νοσταλγικές, ιμπρεσσιονιστικές, δυναμικές, εικόνες ομορφιάς, καταστροφής, αδιαφορίας, αλόγιστης χρήσης και παρέμβασης"
Σαν αυτές που ακολουθούν.
 

(φωτο Γιαννης Παπαδόπουλος)


(φωτό Αλεκα Τσιρώνη)



(φωτό Νίκος Μπαζάκας)



(φωτό Φώτης Παλαιολόγος)


(φωτο Στελιος Φιλίππου)



(φωτό Απόστολος Καρπαδάκης)



(φωτο Αναστασία Παλαιολόγου)



(φωτο Τάσος Σούπαρης)

Με αφορμή την έκθεση, κάποια λόγια γενικά για το Δέλτα του Αξιού. Έχεις παει ποτέ; Είναι δυο βήματα απο τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους στην Ελλάδας και βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.
Είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το Δελτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα όπου επίσης εκβάλουν οι ποταμοί Γαλλικός και Λουδίας (οι ποταμοί Γ.Α.Λ.Α., έτσι τους ξέρει η μικρή μου απο την εκπληκτική κ.Βίκυ, τη δασκάλα της που ξερει πρωτότυπους τρόπους μαθησης).
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολύπλευρο σύστημα ποτάμιων δέλτα και εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών συνολικής επιφάνειας περίπου 320 τ.χλμ. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών που τη χαρακτηρίζουν –περιλαμβάνει από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις- η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Η περιοχή των Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura 2000. Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.
Στο Δέλτα δραστηριοποιείται ενας Φορέας Διαχείρισης (εδώ, εκτός απο την επίσημη ιστοσελίδα κι ενα blog για το Φορέα) ο οποίος ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την διοίκηση, προστασία και διαχείριση του υγροτοπικού συστήματος που αποτελείται από τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, από τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και τις Αλυκές Κίτρους. Η λειτουργία του χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος του 2009 από το Επιχειριασιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον. Τι θα συμβεί απο τη νεα χρονιά; Είναι ενα σημαντικό ερώτημα.

17 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Μόλις το άκουσα στην εκπομπή σου, έψαξα το site του Δήμου Αξιού και δεν βρήκα τίποτα που να παραπέμπει στην Έκθεση αυτή.
Πολύ σωστά δίνεις link.
Μερικές, αν ήταν σε καλύτερη ανάλυση, θα μπορούσαν να γίνουν "φόντο εργασίας"(ή, όπως το λένε στην καθομιλουμένη, wallpaper !)
Καλό απόγευμα

roadartist είπε...

Καταπληκτικές φωτο!!!
Για κάποιο λόγο δεν πέρασε το σημερινό μου ποστ στην ενημέρωση ρε γμτ στα blogroll..
Καλή εβδομάδα,
φιλιά πολλά :)

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία,
πολύ ωραίες οι φωτογραφίες. Η τρίτη μου αρέσει πάρα πολύ.
Τελικά στη Θεσσαλονίκη, αυτό το διαπιστώνω πολύ συχνά, έχετε εξαιρετικούς φωτογράφους και πολύ δραστήριες φωτογραφικές ομάδες, μπράβο. Ακούω που αναφέρεσαι συχνά στην εκπομπή και στο φωτογραφικό κέντρο θεσσαλονίκης και πολλές εκθεσεις και δραστηριότητες του. Πολύ καλά κάνεις και μας τα λες να τα μαθαίνουμε κι εμείς εδώ κάτω.
Σε φιλώ, καλό βράδυ,
Νίκος

VAD είπε...

Πριν από χρόνια πήγα μια φορά στις εκβολές του,εκει στο ταβερνάκι με το μικρό νησάκι δίπλα ( σύ θα τα ξερεις σίγουρα),πανέμορφα ήταν,μαγεία...

Καλημέρα,Αναστασία...

καλημέρα είπε...

Καλώς τον Δύσπιστο,
συμφωνώ απολύτως, αφού, μη σου πω, λεω να τους ζητησω καμια σε μεγαλύτερη αναλυση.
Καλημέρα!

Υ.Γ. Αμα συνεχίσεις να ανεβαζεις τετοιες συνταγες δε με βλέπω καλά, αυτό έχω να σου πω και να καταγγείλω...

καλημέρα είπε...

roadartistάκι μας, καλημέρα!
καλά που πέρασες και ήρθα στα μέρη σου να δω τα καινούρια. Όταν λες κοντα στη σταση μετρό ποια σταση λες, βοηθα τους μικρές ανίδεες Θεσσαλονικιές που δεν ξερουν τίποτα απο Αθήνα!
Φιλιά κοριτσακι!

καλημέρα είπε...

καλημέρα Νίκο.
Έχουμε όντως πολλές και καλές και δραστήριες ομάδες φωτογραφίας στη θεσσαλονίκη, χαίρομαι που μπορείς και μαθαίνεις για αυτές από την εκπομπή.
Κι εμενα μου άρεσε πολύ αυτή η φωτογραφία με τα χρυσα νερα του Αξιού.
Νάσαι καλά, φιλια.

καλημέρα είπε...

Βασίλη,
στο λεγόμενο και "Μπαγκλαντες" αναφερεσαι σίγουρα. Τι φαγητό θεε μου, άστο να μην το σκέφτομαι καλύτερα...
Καλημέρα!

Υ.Γ. Την επόμενη βδομάδα βολευει τα παιδιά να κανουμε αυτό που λεγαμε στην εκπομπή;

Κωνσταντινιά είπε...

Αν εχουμε παει ποτέ;
Και βέβαια!
Άνοιξη ήτανε θυμάμαι, σε μια οργανωμένη και πλήρως ενημερωτική ημερήσια ξενάγηση από ένα ραδιοφωνικό σταθμό.
Αν δεν κάνω λάθος εκκρεμεί από εκείνη την ημέρα και μια ακόμη ανάλογη στον Όλυμπο-μην τάζεις του ακροατή εξορμήσεις- ποτέ δεν είναι αργα θα μου πεις και θα συμφωνήσω, και, παρεμπιπτόντως να πούμε πως το περίφημο Μπαγκλαντές έκλεισε γιατί δεν είχε άδεια λειτουργίας ή κάτι τέτοιο.

Αναμένοντας
φιλιά!

VAD είπε...

Πριν από πολλά χρόνια,στο νησί της Αφροδίτης,ενα ταβερνακι που το κρατούσαν ενας παππούς και μια γιαγια,δε νομίζω να υπάρχει τωρα,τηγάνιζαν όσα ψάρια επιανε ο παππούς και όποιος προλάβαινε...

Ορισε εσύ απο Δευτέρα όποια μέρα θέλεις και πες μου την ακριβή ωρα...

kostaslogh είπε...

Δέλτα Αξιού;;;;
..κάτι μου θυμίζει,μωρό ήμουν
μωρό μπλογκερ


υπέροχες φωτογραφίες
θα τη σπάσω τη μηχανή μου!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τέλειες φωτογραφίες!

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά,
ενταξει, το μήνυμα παρελήφθη...
Έχεις και καλή μνήμη βρε παιδακι μου, γλυτώνω από σένα;

καλημέρα είπε...

Aαα, Βασίλη, στο καλύτερο μαγαζί πήγες, δεν το συζητώ, στο καλύτερο και πιο θρυλικό επίσης!
Από βδομαδα θα επικοινωνήσω μαζί σου-ισχύει το mail που έχω;- να συνεννοηθούμε για το πότε και πώς θα κανω την παρουσίαση. Σκέφτηκα και κάτι ακόμη αλλα καλύτερα να στο γραψω στο μήνυμα,
φιλια απο Θεσσαλονίκη

καλημέρα είπε...

Κωστή,
να ανασκουμπωθείς να φωτογραφησεις κι εσύ έτσι και αστα αυτα!
Καλή επιτυχία στην παρουσίαση του βιβλίου σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

τελευταια φορα που πηγα και φωτογραφησα πριν ενα χρονο . Ειναι απιστευτες οι εικονες. !!! Δεν μπορεις να σκεφτεις οτι ειναι λιγα λεπτα απο την πολι μας.
Οσο για το φαγητο............... !!!!!!!!!
Ποτε θα παμε παρεα??
Αλεξανδρα Μπ

katerina είπε...

Πολυ ωραιες οι φωτογραφιες,ναι θελουν καλυτερη αναλυση(ητα εβαλα πρωτα αλλα δεν...αντιγραφω για να το γραψω σωστα και να το μαθω επιτελους!)Γιατι νομιζω ο,τι ειχες πει Αναστασια, ο,τι δεν ειχες ξαναπαει στο Δελτα του Αξιου και τωρα λες "πηγες στο καλυτερο"?
Ναι να παμε ξανα με την καλημεροπαρεα γιατι δε μπορεσα να ερθω τελικα τοοοτε...
Καλημεροφιλακια!