Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Πολλοί κόσμοι σ' έναν πλανήτη, ένας πλανήτης για όλον τον κόσμο.


Από χθες ξεκινησε το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην Παραλία, στο 4ο πάρκο. Το διοργανώνουν η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και το Φόρουμ Μεταναστών Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ λένε:
"Δέκα χρόνια τώρα, με τη συμμετοχή πάνω από 100 συλλογικοτήτων της πόλης, με δεκάδες συζητήσεις για τη μετανάστευση, τα σύνορα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με παραστάσεις, συναυλίες, παιδότοπο, εκθέσεις και άλλες δράσεις - όλες οργανωμένες από συλλογικότητες και ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά, χωρίς κανένα κέρδος ή αμοιβή - το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί το πιο σταθερό ραντεβού της άλλης Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης της αλληλεγγύης και των μεταναστών, του αγώνα και της γιορτής.
Μέσα από το Φεστιβάλ θέλουμε να ακουστεί η φωνή «αυτών που δεν έχουν φωνή» και πρώτα των νέων, των παιδιών των μεταναστών. Των παιδιών που απειλούνται να μείνουν «χωρίς χαρτιά», «λαθραίοι» στην ίδια τους τη χώρα. Και μαζί, η φωνή όλων των μεταναστών και των μεταναστριών για οριστική νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση, η φωνή των προσφύγων για αλληλεγγύη, ανοιχτά σύνορα και άσυλο, η φωνή όλων μας για τα αυτονόητα κοινά δικαιώματά μας στο σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά.
Θέλουμε όμως και να γνωριστούμε, να γιορτάσουμε και να τραγουδήσουμε μαζί, γιατί αυτό που μας ενώνει δεν είναι μόνο ο θυμός, αλλά η επιθυμία. Για ένα κόσμο που θα χωρά πολλούς κόσμους, χωρίς σύνορα, βία και εκμετάλλευση, όπου δεν θα ανήκουν τα πολλά σε λίγους και τα λίγα στους πολλούς, όπου όλα θα είναι για όλους!
Για αυτό και το Φεστιβάλ είναι πάνω από όλα μια γιορτή, για όλη την πόλη και τους ανθρώπους της, για όλα τα παιδιά, τους νέους, τους μεγάλους."

Δεν διαφωνώ ούτε σε μια λέξη.


Σε λίγο ξεκινάμε για την Τσαφ-Τσουφ, την κατασκήνωση όπου είναι η Σαββίνα μας, είναι το Σαββατοκύριακο επίσκεψης των γονέων - έχουν ετοιμάσει γιορτή κι άλλα ωραία - οπότε θα λείπω εκτός.
Η μόνη μέρα που μπορώ να πάω στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι η Κυριακή, και όχι ακριβώς μέρα αλλά μαλλον βράδυ. Θα τα πούμε αμέσως μετά.
Καλό Σαββατοκύριακο!

Υ.Γ. Μόλις είδα ένα μήνυμα που μου έστειλε ο Γιώργος Παπαντωνίου. Είναι μερικές φωτογραφίες που τράβηξε από την (ημι)γυμνη -οπως τη λέει κι ο ίδιος- ποδηλατοδρομία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες. Οι φωτογραφίες, με τα απίθανα όπως πάντα σχόλια του Γιώργου, είναι εδώ: http://picasaweb.google.gr/georgepap31/WorldNakedBikeGR

6 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Για ένα γειά.
Γεια ένα ευχαριστώ.
Να είσαι πάντα καλά.

καλημέρα είπε...

γεια σου Βαγγέλη!
Είσαι καλύτερα, κατάλαβα, και χάρηκα πολύ.
Όλα περαστικά, όλα προς το καλύτερο!

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τέτοια πράγματα δε λένε οι φίλοι, γεια όσα θες!

Ανώνυμος είπε...

Μου ήρθε στο νου ένα τραγουδάκι που λένε το παιδιά στο νηπιαγωγείο.
"Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια,
κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό,
ο κύκλος θα γινότανε πολύ-πολύ μεγάλος,
κι ολόκληρο τον κόσμο θα αγκάλιαζε θαρρώ!
NINA

Κωνσταντινιά είπε...

Ο ρατσισμός έχει πολλά μέτωπα.
Ας κερδίσουμε την μάχη των μεταναστών και βάζουμε και άλλους στόχους.
Και Νίνα επίτρεψε μου να συνεχίσω το ποιηματάκι σου.

Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

Θα ’ρχόνταν τότε τα πουλιά
θα ’ρχόνταν τα λουλούδια
θα ’ρχότανε κι η άνοιξη
να μπει μες στο χορό
κι ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και τρεις φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

1Ιουλιου 208 Δημοτικό γήπεδο Ξάνθης συναυλία ΒΑΛΚΑΝΑΤΟΛΙΑ ,
θα έρθει κανείς?
Αν όχι, υπομονή θα είναι η επόμενη ανάρτηση.
Θα σου έχω ανταπόκριση Αναστασία μας.
Σε φιλώ, καλό μήνα!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Αναστασία!
Έστω κι αργά, ας σχολιάσω.
Ήμουν εκεί στο φεστιβάλ Παρασκευή και Κυριακή βράδυ.Ωραίο το Κρουστόφωνο ,αυτοσχεδιασμοί απο ομάδα του τμήματος μουσικών σπουδών, η μουσικοθεατρική παράσταση απο τις Πλειάδες, ο Σύριος βιολιστής με τη παρέα του,...
Ωραία γιορτή!