Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Αλίκη Τέλλογλου

Τα λέγαμε χθες στην εκπομπή, αντιγράφω σήμερα από TA NEA:
"Έναν από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους, με μεγάλη προσφορά στις τέχνες και τον πολιτισμό, έχασε η Θεσσαλονίκη. Η Αλίκη Τέλλογλου έφυγε χθες τα ξημερώματα από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω της μια σπάνια πολιτιστική παρακαταθήκη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, που δώρισαν η ίδια και ο σύζυγός της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς και έτρεφε από μικρή μεγάλη αγάπη για το διάβασμα και την τέχνη. Παρ΄ ότι το όνειρό της ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, τελικά εγγράφεται στην Ιατρική Σχολή. Το 1953 παντρεύεται τον Νέστορα Τέλλογλου, μεγαλέμπορο από σημαντική οικογένεια της Σμύρνης, μαζί με τον οποίο αποφασίζουν να δωρίσουν τη συλλογή έργων τέχνης, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο ΑΠΘ και να προβούν μαζί με πνευματικούς ανθρώπους της πόλης στην ίδρυση του Τελλόγλειου Ιδρύματος, το οποίο θα φιλοξενηθεί σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Όνειρό τους είναι η ίδρυση μουσείου- εκπαιδευτηρίου τέχνης, ενός ιδρύματος «ανοιχτού στην πρωτοπορία της τέχνης και την έρευνα».
Το Τελλόγλειο ιδρύθηκε με διάταγμα του 1972, έξι χρόνια μετά τη δωρεά, αλλά έπειτα από λίγους μήνες ο Νέστωρ Τέλλογλου πεθαίνει. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες επίμονων προσπαθειών για να μπορέσει τελικά να υλοποιήσει το «έργο της ζωής της», όπως το είχε χαρακτηρίσει.
Σχολιάζοντας μάλιστα τον αγώνα που έδωσε, είχε πει: «Δωρήτρια ήμουν μέχρι που πρόσφερα την περιουσία μου. Μετά έγινα επαίτης για να τη δεχθούν». Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, ένα μοντέρνο αρχιτεκτόνημα στις βόρειες παρυφές της Πανεπιστημιούπολης, εγκαινιάστηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 1999 με την έκθεση «Συλλογές και Δωρεές». Παράλληλα με την ενασχόλησή της με την τέχνη, η Αλίκη Τέλλογλου είχε και συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας σειρά παιδικών βιβλίων και παραμυθιών."

Μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελιδα του Τελλογλείου(http://www.tf.auth.gr/teloglion/) θα διαβάσει έναν χαιρετισμό της:
«Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γεννήθηκε από την αγάπη μας για τον άνθρωπο κι από την πίστη μας πως η Ελλάδα μπορεί και με το σημερινό ανθρώπινο υλικό της να συμβάλλει περίτρανα στον καινούριο κόσμο που ανατέλλει.
Κρατώντας στα χέρια μας τούτη την αγάπη, ολάκερη την περιουσία μας, τη μεγάλη μας πινακοθήκη και την αφοσίωση της ίδιας της ζωής μας πήγαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζητήσαμε τη συμπαράστασή του, τη σοφή του συμβουλή και την κηδεμονία τούτου του ονείρου. Το Πανεπιστήμιο δέχτηκε αυτή την προσφορά με προθυμία και αγάπη και μαζί φτιάξαμε το «Τελλόγλειο Ίδρυμα».
Το Τελλόγλειο θα είναι ανοιχτό στην πρωτοπορία της τέχνης και την έρευνα της τέχνης. Αυτό είναι το όραμα που οδήγησε όσους αγωνίστηκαν γι' αυτό το Ίδρυμα είκοσι τρία δύσκολα χρόνια. Γι' αυτό το όραμα πρόσφεραν τη σοφία, την καρδιά και το μόχθο τους με ανιδιοτέλεια.
Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι δημοτικοί άρχοντες της πόλης, ο τύπος σ' όλες του τις μορφές και πολλοί υπέροχοι άνθρωποι είναι οι συνιδρυτές αυτού του Ιδρύματος. Χάρη σ' αυτούς τώρα γίνεται πραγματικότητα και είναι η αγάπη τους το ατράνταχτο θεμέλιό του. Μερικοί απ' αυτούς μαζί με τον Νέστορα Τέλλογλου δεν ζούνε πια. Η αγάπη τους όμως με αθάνατη δύναμη κρατά γερά τα θεμέλια του.
Έργο Αγάπης, το ξανάπα, είναι τούτο το Ίδρυμα κι είμαι σίγουρη πως θα προκόψει γιατί σ' αυτή τη χώρα που γεννά τους πιότερους ευεργέτες της Ευρώπης, η αγάπη που πάντα θα χρειάζεται για να υπάρξει, δεν θα του λείψει.»



Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00, στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης.
Η κηδεία της θα γίνει με δαπάνη του Τελλογλείου Ιδρύματος.
To Τελλόγλειο θα είναι εκεί να μας την θυμίζει πάντα. Όσο θυμόμαστε, στην Ελλάδα.

16 σχόλια:

Roadartist είπε...

Ναι το διαβασα εχτες στην εφημεριδα.. Το εργο της δεν θα ξεχαστει ποτε ..

Σε ακουω διαδικτυακά τωρα :))))))
φιλιά :)

Roadartist είπε...

...Αναστασία με έστειλες..
Σε φιλώ και εγώ.. :))))

(καλά έλιωσα μιλαμε..)

Βαζεις και κατι κομματαρες..
Η δρομοκαλλιτεχνιδα σε υπερευχαριστει :))

(η roadartist κατακοκκίνησε!!!)

Roadartist είπε...

:) Τρία σχόλια στη σειρά μόνο απο εμένα τη τρελή θα μπορουσες να τα εχεις.. :)) Χαζό χαμόγελο λέμε!!
Να' σαι καλα!! .....

Roadartist είπε...

Αντε και το 4ο.. :))
Φοβαμαι οτι θα κολλησω σε εσας αντι να ενημερωνομαι για την Αθηνα, θα μαθαινω τα της Θεσσαλονικης!! Αντε συγχωραμε που γεμισα το ποστ σου..
ΦΙΛΙΑ και χαρηκα πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Άνθρωποι σαν την Αλίκη Τέλλογλου είναι τόσο απαραίτητοι και δυστυχώς τόσο λίγοι. Πόσο πιο γεμάτες πολιτιστικά θα ήταν οι πόλεις μας, αν περισσότεροι μεγαλοαστοί αξιοποιούσαν την περιουσία και τις γνωριμίες τους για το κοινό καλό. Μπράβο της πραγματικά!!!
Υ.Γ. Αναστασία μου, πήρες το mail μου σήμερα την ώρα της εκπομπής; Συγγνώμη που σε ρωτώ, αλλά με έχεις κακομάθει να μου απαντάς πάντα. Φυσικά και δεν είσαι υποχρεωμένη να το κάνεις,απλώς ήθελα να μάθω μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το mail μου.
Εγώ πάντως σου στέλνω πάλι δροσερά φιλάκια
ΒΑΣΩ Χ.

καλημέρα είπε...

roadartist,
(είναι πιο εύκολο να το γράψω- τι να κάμω, την πατάω καμιά φορά με την άρθρωσή μου...)
Αυτό θα πει διαδραστική επικοινωνία! Πολύ το χάρηκα σήμερα που καταφερες να ακούσεις!
Και καλύτερα που το είδα έτσι ξαφνικά, αν το ήξερα από πριν θα αγχωνόμουν ίσως πολύ.
Φιλιααά!

καλημέρα είπε...

Βάσω μου συμφωνώ με αυτό που λες, η Αλίκη Τέλλογλου ήταν μια σημαντική γυναίκα, αστή με παιδεία, αυτόν τον συνδυασμό δεν τον βρίσκεις εύκολα σήμερα.

Το mail, όχι δεν το πήρα, ξαναστείλε κάτι να τσεκάρουμε τι γίνεται.
Τις τελευταίες μέρες μου κάνει και το yahoo κάτι περίεργα, παίρνω μηνύματα την επόμενη μέρα από εκείνη που στέλνονται, δεν ξέρω τι φταίει και αν μπορώ να κάνω κάτι.
Μπορεί κάποιος να βοηθήσει άραγε;

Adamantia είπε...

Αστη με παιδεια ειναι οντως ουσιωδες εν ανεπαρκεια. Να ρωτησω πώς μπορει καποιος ν'ακουσει τον σταθμο απο ΑΘηνα?

καλημέρα είπε...

Ουσιώδες και εν ανεπαρκεια, όπως το λες, Αδαμαντία.
Τα νεοπλουτίστικα χορεύουν χρόνια μόνα τους στην πίστα,βοηθάει και το πως είμαστε οι νεοέλληνες πλέον, πού να βρουν χρόνο να μορφωθούν, να αποκτήσουν αγωγή και καλλιέργεια;

Τον σταθμό μπορείς να τον ακούσεις διαδικτυακά. Kλικάροντας στη σύνδεση που υπάρχει πάνω στη δεξιά μπάρα του blog μπαινεις κατευθείαν.

Κωνσταντινιά είπε...

Είναι που είναι σπάνιοι αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να αγωνίζονται και να επαιτούν επί δεκαετίες για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα και σχέδια τους.
Τουλάχιστον αναγνωρίζονται και από τον κόσμο;
Σήμερα που συζητούσα για τον θάνατο της, λίγοι ήξεραν το Τελλόγλειο.

Ανώνυμος είπε...

Όταν φεύγεις κι αφήνεις πίσω σου τέτοιο έργο, είναι σαν να μην έφυγες ποτέ.
ΝΙΝΑ

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά μου,
θέλει χρόνο και προσπάθεια.
Κι όταν πήγαμε στο Τελλόγλειο, στην έκθεση των χαρακτικών του Πικάσο, συντονισμένα από την εκπομπή, υπήρχαν πολλοί ακροατές που δεν είχαν ξαναπάει στο Τελλόγλειο, δεν ήξεραν πού βρίσκεται, πώς φτάνουμε εκεί. Σίγουρα έχουμε ακόμα πολλά να ανακαλυψουμε στην πόλη όπου ζούμε. Από μια άποψη ευτυχώς(θα έχουμε πάντα να μαθαίνουμε) αλλά γενικά είναι κρίμα να υπάρχουν τέτοια πράγματα γύρω μας και να μην ξέρουμε οι περισσότεροι. Όμως δεν είναι αργά, έστω τώρα...

καλημέρα είπε...

Ένα παιδί, λένε, είναι η αθάνατη συνέχειά σου. Ένα σπουδαίο έργο που αφήνεις πίσω σου, το ίδιο. Συμφωνώ μαζί σου Νίνα.

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία καλή σου ημέρα, μόλις τελείωσε μια εκπομπή στην ΕΤ1 σχετικά με την Αλίκη Τέλλογλου. Απ’ ότι κατάλαβα ήταν παραγωγή της ΝΕΤ του 2000. Ένας λόγος που εκτιμώ τις εκπομπές της Κρατικής Τηλεόρασης, είναι ότι έχει εκπομπές που δεν τολμούν να βάλουν οι ιδιωτικοί σταθμοί.
Δεν ξέρω αν την έχεις δει, ήταν όμως κατατοπιστική. Είχα ακούσει για την Αλίκη Τέλλογλου, αλλά ποτέ δεν γνώρισα το έργο της σε τόσο βάθος.
Την χάρηκα όμως και σα γυναίκα, ακομπλεξάριστη με το τσιγαράκι της, τέλεια.
Αν δεν είχα διαβάσει την ανάρτησή σου, δεν θα έδινα προσοχή στην εκπομπή αυτή.
Να είσαι καλά και να μας βάζεις τέτοια ενημερωτικά. gskastro

καλημέρα είπε...

gkastro,
δεν την έχω δει αυτήν την εκπομπή, από το "Παρασκήνιο" ήταν νομίζω, κρίμα, έχασα και αυτήν την μετάδοσή της.
Ήταν όντως μια πολύ δυναμική γυναίκα.
Καλό βράδυ!

xryc agripnia είπε...

Και εγω ειδα την εκπομπη και πραγματικα σε καποια σημεια,δακρυσα.
Ελπιζω να μην την ξεχασουμε.

Φιλια πολλα.