Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

περί ακρίβειας ο λόγος...

H Ιφιγένεια μου προώθησε αυτό:


Και μιας και περί ακρίβειας ο λόγος, και επειδή για όλα, μας λένε, φταίνε οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, ο Παντελής μου έστειλε αυτό:

Το 2000
1 $ = €1.2 / 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$ δηλαδή 1 βαρέλι = €72

Σήμερα
1 $ = €0.62 / 1 βαρέλι γύρω στα 115$. Επομένως 1 βαρέλι = € 71,3

Για ποια λοιπόν ακριβώς αύξηση τιμών πετρελαίου -στην Ευρώπη- μας μιλάνε;


Κι επειδή δεν αντέχω να ξανακούσω για εκείνους που συνωμοτούν εναντίον των ανύποπτων και φιλήσυχων καταναλωτών, ημών δηλαδή, λέω να σκεφτούμε πού φταίμε εμείς και η νοοτροπία του γκρινιάζω αλλά τίποτα δεν κάνω, και ας ξαναρίξουμε μια ματιά σε αυτό το απόσπασμα από ένα κείμενο του ΚΑΙΡΟΥ της Ελευθεροτυπίας που είχα διαβάσει στις 11 Μαΐου και πολύ μου άρεσε:

«Σύμφωνα με συγκεκριμένη έρευνα που συγκρίνει τις τιμές 86 προϊόντων σε σουπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης με τα ίδια προϊόντα της ίδιας αλυσίδας στο Βερολίνο, το γιαουρτάκι κάνει 2,49 ευρώ το κιλό εδώ και 0,93 στην πατρίδα της Ντόιτσε Τέλεκομ. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν έχει αρχίσει να γιαουρτώνει αυτούς που πληρώνει για να τον προστατεύουν από την αισχροκέρδεια.
Να μη μιλήσουμε για τις πατάτες, που, αν και η χώρα είναι παραγωγός, κάνουν 0,8 στο συγκεκριμένο σουπερμάρκετ της Ελλάδας και 0,4 στου Βερολίνου. Και να μην πούμε ότι αυτά τα σουπερμάρκετ είναι φτηνά σε σχέση με τα μαζικά, όπου ψωνίζει ο κόσμος, και με τις λαϊκές, που έχουν γίνει κατ' ευφημισμόν λαϊκές, ενώ στις τιμές είναι αριστοκρατικές. Γιατί;
Γιατί, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, και οι Ελληνες έχουν γίνει αριστοκρατικοί. Δεν τη θέλουν τη λαϊκούρα και την καταγωγή τους. Στο σπίτι η κόρη μαθαίνει το πρώι στο πιάνο Μπαχ, παρ' όλο που όλη η παιδεία της εξαντλείται από το πρωί ως το βράδυ στο αχ και βαχ.
Μία από τις τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες ειδών σπιτιού στον κόσμο, που ήρθε κι εδώ, μετά από έρευνα αγοράς που έκανε, αύξησε την τιμή πώλησης των ειδών της στην Ελλάδα κατά 10%-20% σε σχέση με τα μαγαζιά της στη Σουηδία και την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί διαπίστωσε ότι οι Ελληνες θα απέφευγαν ένα μαγαζί με πολύ χαμηλές τιμές, επειδή δεν θα τους καταξίωνε κοινωνικά! Λόγω τιμής!
Μας έχουν πάρει χαμπάρι λοιπόν και οι ξένοι. Γιατί οι μισοί ντόπιοι μάς έχουν πάρει χαμπάρι εδώ και χρόνια και, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που λέει κι ο Επίτιμος, μας κλέβουν.
Ετσι, ψυχρά και ξάστερα. Μας κλέβουν. Χοντρέμποροι, κατασκευαστές, λιανοπωλητές, μαστόροι κάθε είδους και παροχείς υπηρεσιών, μας κλέβουν. Ξεδιάντροπα και καθημερινά. Ανεμπόδιστα. Αβάδιστα στον χώρο τους και στον χώρο μας, που λέει κι η αγγελία.
Αλλά, για να μας κλέβουν, συντρέχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Τους το επιτρέπουν ο ελεγκτικός μηχανισμός και ο πελάτης. Το κράτος και εμείς. Δηλαδή, εμείς.
Μα, θα μου πείτε, με τη γνωστή ελληνική μοιρολατρική καμπούρα του Καραγκιόζη, τί να κάνουμε κι εμείς, που δεν μας προστατεύει κανείς. Μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με το «πού μας πάνε μόνους 100.000 άντρες».
Στην Ελβετία, όπου αύξησαν την τιμή του αγελαδινού οι παραγωγοί, έκοψαν το αγελαδινό οι κουτόφραγκοι εκεί και ξανάπεσε η τιμή στο πίτσι φιτίλι.
Μα εκείνοι είναι Ελβετοί, θα μου πεις, εδώ δεν γίνονται αυτά…»

12 σχόλια:

Χριστίνα (lbt) είπε...

Γεια σου Αναστασία!
Εδώ και καιρό έπρεπε να είχαμε περάσει στη ΔΡΑΣΗ!! Kαθημερινά ακούω παντού ότι δεν αντεχεται η ακρίβεια, πας στο σούπερ μάρκετ, παίρνεις 5 πραγματα και αδειάζει το πορτοφόλι σου...μόνο γκρίνια,γκρινια,γκρίνια...
ε, λοιπον να μην πάρουμε 5, να πάρουμε 1 που χρειαζόμαστε άμεσα.Άντε να δούμε! Να σαι καλά!

Κωνσταντινιά είπε...

Καλώς όρισες,
με γεμάτες τις μπαταρίες, μαχητική και απαιτητική.
Να σου πω την μαύρη αλήθεια σκεφτόμουνα και γω να πω για την ακρίβεια, αλλά καλά που με πρόλαβες, τα λες πολύ ωραία και τεκμηριωμένα.
Γειά στο στόμα σου κοριτσάκι μου που θα σου έλεγε και η πεθερά μου.

Να μην χαθούμε!!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αναστασία μου , αποστολή εξετελέσθη.
Και μια ο λόγος για την ακρίβεια, να σημειώσω με την σειρά μου πως η ακρίβεια έρχεται από το κράτος.
Σωστή η επισήμανση του Παντελή, ας λάβουμε όμως υπ' όψιν μας και το γεγονός του ΦΠΑ που εισπράτει το κράτος ,το οποίο όσο αυξάνει η τιμή των προϊόντων, τόσο μεγαλύτερο φόρο εισπράτει.Βλέπει τους πολίτες να βαρυγκωμούν και κομπιάζει για τις γλισχρές συμφωνίες με τα κονσόρτσια που διαφημίζουν μείωση 3% όταν έχουν κάνει αύξηση 15%.Αντί να σώσει την παρτίδα κάνοντας πράξη την πρόταση του Σαρκοζί για κατάργηση του φπα στα καύσιμα ,αμολάνε αναμασήματα για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των διαβιούντων κάτω από το όριο της φτώχιας-Όλων αυτών δηλαδή που ενώ βγάζουν παρά με το τσουβάλι,γιατροί,δικηγόροι,πολ.μηχανικοί,υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι και λοιποί αναξιοπαθούντες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας -και θα πρέπει να μεριμνήσει για αυτούς-.
Ποιά υποκρισία!!!
Επειδή κοντεύω να εκραγώ αφήνω την συνέχεια για αργότερα.

καλημέρα είπε...

little beautiful things, καλησπέρα!
Άντε να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί, όπως ακριβώς το λες!

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά,
νά σαι καλά, μού φτιαξες το κέφι με τη φράση αυτή της πεθεράς σου!

καλημέρα είπε...

Βαγγέλη,
το μήνυμα για την εκτέλεση της αποστολής ελήφθη!

Και για τον ΦΠΑ έγραφε ο Παντελής, δεν μετέφερα όλο το μήνυμά του.

Η κάθε κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, εμείς να δούμε τι θα κάνουμε...(και στιγμιαίος και εξακολουθητικός ο μέλλοντας)

Φιλιά!
Τα λέμε την Κυριακή!

manetarius είπε...

Χα, ήρθα κι από 'δω...τέλευταία μέρα σήμερα που σουλατσάρω και πέρασα να σου σκάσω ένα φιλι!

Α μπιεντό ( μην ξεχνάμε και τη μητρική μας γλώσσα:))

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και απο μένα! Την προηγούμενη εβδομάδα είχα ακούσει οτι θα γίνει μποϊκοτάζ στα μακαρόνια. Πως μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για αυτές τις δράσεις;

Όσο πιο πολλοί ενημερώνονται τόσο καλύτερα.

(Αυτή η κίνηση είναι μια ευκαιρία να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι συλλογικά. Αυτή συλλογικότητα είναι που μας λείπει σαν λαός)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Αναστασία μάλλον θα πρέπει να αναλάβεις να μας λες για το μποϊκοτάζ των προϊόντων. Ξέρω ότι είναι η σειρά για το γάλα απο 9-14 ας το κρατήσουμε όλοι και στα αλήθεια δεν θα πάθουμε τίποτα.
Φιλιά!
Ανθή

καλημέρα είπε...

Γεια σου μελλόνυμφο μανιταράκι μας!
Ακόμα σουλατσάρεις, καλό είναι αυτό!
Τις ευχές στις είπα, ελπίζω πήρες και κάτι τις που το λες και έκπληξη,
σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά και
εννοείται, εδώ θα είμαστε σε τρεις εβδομάδες και δυο μέρες ακριβώς.

Φιλιάαααα!

καλημέρα είπε...

informationavenger,
καλώς ήρθες! Εδώ λοιπόν τώρα και λίγο πιο ελεύθερη ή ακόμα;

Όσοι πιο πολλοί τόσο καλύτερα, όπως ακριβώς το λες!

καλημέρα είπε...

Aνθή,
καλησπέρα!
Θα προσπαθώ να μαθαίνω και ό,τι μαθαίνω θα σας το λέω. Αν ξεκουνηθούμε όλο και κάτι θα αλλάξει. Θα έχουμε αλλαξει τουλάχιστον εμείς.