Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

30 χρόνια Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του ΜΜΣΤ ο Βασίλης Παπαβασιλείου σε συνεργασία με το Μάκη Φάρο, παρουσιάζουν μια μοναδική performance, ειδικό αφιέρωμα «δώρον» στα τριαντάχρονα του μουσείου.

Είσοδος: ελεύθερη

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μ.Μ.Σ.Τ.),  ενα μουσείο που εκτιμώ πολύ, συμπληρώνει τριάντα χρόνια λειτουργίας. Φαντασου πώς ήταν το τοπίο στην εικαστική πραγματικότητα και παιδεία πριν απο τριαντα χρόνια, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, μα στην Αθήνα, στην Ελλαδα γενικότερα. Μόνον έτσι θα αντιληφθείς πόσο πρωτοποριακή ήταν η κίνηση δημιουργίας του από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι με αισιοδοξία, επιμονή, υπομονή, μπόλικη τρελλα και σκληρή εθελοντική δουλειά, μέχρι και σήμερα, βάλθηκαν να κάνουν πραξη την δημιουργία του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Έλλάδα.
Σχετικά πρόσφατα, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μ.Μ.Σ.Τ. κ.Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, μου έλεγε σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε στο περιοδικό City, πώς και γιατί προχώρησαν το 1979 στην ίδρυση του μουσείου. Όσοι είχατε,επίσης, έρθει στην ξεναγηση που πραγματοποιήθηκε για τους φίλους της Καλημέρας στην έκθεση του Γαϊτη, θα την θυμάστε να μας διηγείται το χρονικό του μουσείου, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και εν μερει αντιμετωπίζουν ακόμα, τον κόπο που κατεβαλλουν ώστε το μουσείο να αντεξει και να αναπτύσσσεται διαρκώς, εξελισσόμενο σε ενα μουσείο ευρωπαϊκής εμβέλειας.
 "To Μουσείο ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως αποτέλεσμα μιας συνολικής συνείδησης και προσπάθειας που κατέβαλε μια μικρή ομάδα ανθρώπων με την υποστήριξη του Αλέξανδρου Ιόλα και ήταν πράγματι μια αισιόδοξη ιδέα. Η ομάδα αυτή συγκέντρωσε ένα σύνολο έργων σύγχρονων δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, με την πρόθεση να καλύψει ένα ουσιαστικό κενό που άφηναν οι υπόλοιποι καλλιτεχνικοί θεσμοί στην Ελλάδα.

Ποιο ήταν αυτό το κενό; Η έλλειψη ενός μουσείου μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα με διεθνείς προοπτικές και προδιαγραφές ήταν αισθητή. Η καλλιτεχνική δημιουργία όπως εμφανιζόταν στη συλλογή και τους προβληματισμούς της Πινακοθήκης τα χρόνια εκείνα ήταν ελληνοκεντρική κι αποκομμένη από κάθε ευρωπαϊκή διάσταση. Η σχέση με τα καινούρια ρεύματα της τέχνης και τους καλλιτέχνες της διασποράς αποτελούσε ταμπού, σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση της ευρύτερης εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα είχε ουσιαστικά αποκατασταθεί επαγγελματικά και ιδεολογικά. Οι καλλιτέχνες της διασποράς είχαν αρχίσει να επιστρέφουν ή τουλάχιστον να παίζουν ξανά ένα βασικό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας, κι οι νεότεροι καλλιτέχνες να εξασφαλίζουν όλο και περισσότερους δεσμούς με την διεθνή εικαστική κι ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μ’ αυτό λοιπόν τον τρόπο, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στάθηκε η πρώτη συλλογική ανανεωτική προσπάθεια και συμβολή στην αναθεώρηση της πολιτισμικής και καλλιτεχνικής σύγχρονης ιστορίας."


To M.M.Σ.T. είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας μας.
Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως αυτές των Joseph Beuys, Max Ernst, Fluxus, Peter Greenaway, Roberto Matta, Patrique Raynaud, Vladimir Velickovic, οι οποίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Το ΜΜΣΤ έχει δραστηριοποιηθεί ακόμη σε εκθέσεις σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας, συμμετέχοντας ενεργά στην οργάνωση της Φωτογραφικής Συγκυρίας, video art και έχει δανείσει έργα του σε μουσεία της Ευρώπης, όπως στο Jeu de Paume στο Παρίσι και στο Kunsthalle στη Βόννη. Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνιμη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πλέον περισσότερα από 1800 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοτέχνης, καλλιτεχνικής φωτογραφίας και χαρακτικής. Έχει πραγματοποιήσει περίπου 200 εκθέσεις και 180 παράλληλες εκδηλώσεις από τις οποίες οι 15 είναι αναδρομικές και 7 από αυτές παρουσιάστηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Από το 2005 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει διευρύνει τη δραστηριότητα του οργανώνοντας εκθέσεις σε σημαντικές πόλεις της περιφέρειας όπως Βόλος, Καρδίτσα, Φλώρινα, Καβάλα, Σίφνο και Σπάρτη εγκαινιάζοντας την συνεργασία του με την Εθνική Πινακοθήκη.
Από το 2006, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσείου είναι ο καταξιωμένος στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, ιστορικός Τεχνης, κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου βρίσκονται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μέσα στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ και ξεπερνούν σε έκταση τα 4.000 τ.μ., περιλαμβάνοντας ειδικά εξοπλισμένους εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, αναψυκτήριο, χώρους εκπαιδευτικών εργαστηρίων και αποθήκες.
Μπαίνοντας στον επίσημο δικτυακό του τόπο μπορείτε να περιηγηθείτε ηλεκτρονικά σε αυτό.
Εδώ θα πληροφορηθείτε για τις τρεχουσες εκθεσεις του Μουσείου με αναλυτικά στοιχεία για αυτές.

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!
Λείπουν τα καλά μουσεία από την Ελλάδα, περισσότερο από έλλειψη καλής διαχείρισης θα έλεγα..
Μπήκα στη σελίδα και είδα φωτό και βίντεο, πολύ καλό όντως..!

καλημέρα είπε...

καλησπέρα Ηφαιστίωνα,
είναι ενα πολύ αξιόλογο μουσείο όντως. Αν έρθεις ποτέ αξίζει να το επισκεφτείς. Κάποιες εκθέσεις του δε, είναι καταπληκτικές, ελπίζω να πέσεις σε κάποια από αυτές.

Πήγα σήμερα και στην perfomance του Παπαβασιλείου.Εκπληκτική. Λόγος ευθύβολος, πυκνός και τολμηρός. Παρουσίαση εξαιρετική. Εγκατασταση εμπειρία πραγματική.
Πολύ τυχερή που ήμουν εκεί.