Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Την Κυριακή στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Το λέμε εδώ και αρκετό καιρό, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, η Καλημεροπαρέα, θα πραγματοποιήσουμε, στις 11.00 το πρωί, μια επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου, που εκτείνεται σε έκταση 450 στρεμμάτων στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη θα διαρκέσει περίπου μιάμιση με δύο ώρες. Θα κάνουμε ξενάγηση στον αμπελώνα, στο οινοποιείο και στο Μουσείο Οίνου και στο τέλος θα δοκιμάσουμε δύο κρασιά του Κτήματος.
Ειδικά γι' αυτήν την ξενάγηση, λόγω του χώρου και για να παρακολουθησουν όλοι άνετα τις δραστηριότητες στο σύνολό τους, οι επισκέπτες είναι καλό να μην ξεπεράσουμε εναν συγκεκριμένο αριθμό. Γι' αυτό και περιορίστηκαμε στις σαράντα συμμετοχές.
Μέχρι και αύριο τηλεφωνικά θα τσεκάρω για τυχόν ακυρώσεις, οπότε δεν χάνετε τίποτα να δηλώσετε συμμετοχή για την επίσκεψη μας (με τους γνωστούς τρόπους επικοινωνίας, τηλεφωνικά και με sms, κατα τη διάρκεια της εκπομπής, ή με e mail και όλες τις υπόλοιπες ώρες) και θα σας ειδοποιήσω, όπως καθε φορά, τηλεφωνικά, μέχρι και την Παρασκευή, για τις τελικές συμμετοχές.
Έχετε υπόψιν ότι θα συναντηθούμε στο Κτήμα λίγο πριν τις 11 το πρωί, φτάνοντας εκεί ο καθενας με δικό του μεταφορικό μέσο. Εδώ, πληροφορίες για το πώς θα φτασετε στο Κτήμα.

Πολλά στοιχεία για το Κτήμα Γεροβασιλείου, τον αμπελώνα, το οινοποιείο και το μουσείο οίνου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του, http://www.gerovassileiou.gr/ .
Αξίζει να αναφερθούμε σε δυο πρόσφατες διακρίσεις του Κτήματος. Το Κτήμα Γεροβασιλείου αναδείχθηκε Ευρωπαϊκό οινοποιείο της χρονιάς 2009 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) στην Ισπανία, ενώ την ίδια χρονιά, το Evangelo του Κτήματος Γεροβασιλείου συγκαταλέγονταν στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου στον ετήσιο οδηγό του σημαντικού αμερικάνικου περιοδικού Wine&Spirits.Το ιδιαίτερο πάντρεμα του syrah και του viognier απέσπασε την εξαιρετική βαθμολογία των 94/100 βαθμών και μία θέση στα 100 καλύτερα κρασιά για το 2009.

Τώρα, ειδικά για το Μουσείο Οίνου κάποιες πληροφορίες. Παρουσιάζονται δύο μεγάλες συλλογές: η συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών και αγγείων και η συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης.  Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινησε το 1976 να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινησε τη δεκαετία του ’80, αριθμεί περισσότερα από 2600 κομμάτια και τον κατατάσσει σ’ έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18ο αιώνα, δείγματα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού. 
Ο επισκέπτης του μουσείου θα δει επίσης μία σειρά από 28 σπάνιες χειροποίητες στροφιλιές - πατητήρια (18-20ου αι.), που αποτελούν παγκόσμια οινική και μουσειακή ιδιαιτερότητα. Η συλλογή των φιαλών κρασιού (16-20ου αι.) δείχνει την εξέλιξή τους στο χρόνο και ανάμεσά τους βρίσκεται και η πρώτη φιάλη του κρασιού που κατασκευάστηκε το 1520. Στο μουσείο φιλοξενούνται και αμφορείς των μυκηναϊκών και βυζαντινών χρόνων, εργαλεία βαρελοποιίας (19-20ου αι.), εξοπλισμός χημείου οινοποιείου (19-20ου αι.), κάνουλες βαρελιών (18ου αι.), κλαδευτήρια, ραντιστήρες, χειροκίνητες μηχανές ταπώματος (19-20ου αι.) και διάφορα άλλα παλιά μηχανήματα και εργαλεία του αμπελουργού και του γεωργού.

Θα μιλήσουμε και αύριο στο ραδιόφωνο για την επίσκεψή μας αυτή και για ό,τι χρειαστεί θα τα ξαναπούμε. Αύριο το πρωί επίσης θα ανεβασω και την αναρτηση που σας υποσχέθηκα για τις δύο εκθέσεις εικαστικών στις οποίες αναφέρθηκα στη σημερινή εκπομπή.

11 σχόλια:

VAD είπε...

Καλά, τι θα γίνει,όταν θα λείπω εγω τοτε θα πηγαινεις για κρασιά;:((

Καλο μήνα...

roadartist είπε...

Τι ωραία πράγματα!!!! :))

Benikos place είπε...

Ποσο ζηλευουμεεεεεεε

b|a|s|n\i/a είπε...

οκ τα κατάφερες να μας κάνεις να ζηλέψουμε! :)
καλησπέρα σου!

καλημέρα είπε...

Καλημέρα, καλημέρα σε όλους!
Από βδομάδα θα εχουμε και επιτόπιο ρεπορταζ και φωτογραφίες και εντυπώσεις από την καλημεροεπίσκεψη, ξενάγησή μας.
Φιλιά!

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

Κριμα θα ηθελα πολυ να ερθω αλλα το αυτοκινητο εχει προβλημα..Γι αυτο δεν θα δηλωσω ...Να περασεται καλα..

katerina είπε...

Ελα μαζι μας ,αν θες"To blog της Θεσσαλονικιας." αλλά απ οτι ξερω μονο 40 ατομα θα ειμαστε και επρεπε ηδη να ειχες δηλωσει πολυ πιο νωρις.
Σωστά?Αναστασία?

nikiplos είπε...

Για μένα μια επίσκεψη σε έναν Αμπελώνα και οινοποιείο είναι κάτι σαν μια μύηση σε κάτι ιερό, κάτι σαν μια μικρή ιεροτελεστία, μια λειτουργία.

Δεν είναι μόνο η γεύση. Είναι οι αισθήσεις που πλημυρίζουν μετά την οινοποσία, το άνοιγμα της καρδιάς...

καλά να περάσετε! φιλιά!

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

Kαλημερα Αναστασια ..Τωρα που βρηκα το ιστολογιο σου θα το παρακολουθω καθε μερα και σε καποια αλλη εκδηλωση θαρθω ...Τωρα ακουω την εκπομπη σου...Ειδα σχολιο σου στην Αχτιδα και ετσι σε βρηκα.
Σου ευχομαι καλη εβδομαδα...

καλημέρα είπε...

"Το blog της Θεσσαλονικιας",
καλημέρα!
Οι συμμετοχές είχαν κλείσει πολύ νωρίς και για αυτήν μας την επίσκεψη, αν ξαναπαμε όμως ας το έχεις στο νου σου να δηλώσεις έγκαιρα,
γιατί ήταν υπέροχα όντως!

καλημέρα είπε...

Νίκιπλέ μου,
ήταν έτσι ακριβώς.
Αν έρθεις κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη θα πάμε οπωσδήποτε!