Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Φωνές της Γης

Υπάρχει ένα έθνικ Φεστιβάλ στο οποίο μπορείς να ακούσεις μουσικούς που μάλλον δεν έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις αλλού στην Ελλάδα, και μάλιστα, ε, και ας το πω κι αυτό, με τέτοια τιμή εισιτηρίου (€25 το τριήμερο, λέμε). Αυτοί που φτιάχνουν το πρόγραμμα προφανώς ξέρουν καλά τι και γιατί το παρουσιάζουν. Είναι οι "Γιορτές της Γης", ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του είδους στον ελληνικό χώρο. Πραγματοποιούνται για όγδοη συνεχή χρονιά στη Βλάστη Κοζάνης,σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, στα οροπέδια του Σινιάτσικου,φέτος από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου 2008. Πάντα όταν ανακοινώνουν τις συναυλίες τους με εκπλήσσουν για το ποιους φιλοξενούν. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμά τους.
Εν συντομία, περιλαμβάνει τους εξής: Χαΐνηδες, Khalid K., Kultur Shock, Trigon, Boban i Marko Markovic Orkestar, Hands Percussion Team,!Deladap. Όχι, δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι των μουσικών και συγκροτημάτων που επισκέπτονταιτην Ελλάδα κάθε μέρα.
Άσε που κάθε χρόνο, κάποιους χάρη στις Γιορτές αυτές εγώ προσωπικά,τους μαθαίνω.
Είναι βέβαια και κάποιοι που ξέρουν πολλά περισσότερα,
βλ. Tertulianos (λέγε με http://www.nasosa.blogspot.com/ ),
μπες και ψάξε την ανάρτηση με τίτλο "ΕΡΧΟΝΤΑΙ!"να δεις τι εννοώ)
Είναι κάτι ωραίες φεστιβαλικές ιστορίες που αξίζει τον κόπο να τις ψάξουμε παραπάνω. Γιορτές της Γης στην Βλάστη, φεστιβάλ Κοσμόπολις στην Καβάλα, το Μουσικό Χωριό στο Πήλιο, γίνονται πολύ καλά πράγματα γύρω μας, για ψάξτο λίγο...

Μια μικρή ιδέα από σχήματα και καλλιτέχνες που θα παίξουν στις φετινές Γιορτές της Γης :
(στο πρόγραμμα ίσως παίξουν κι άλλα σχήματα που ακόμα δεν ανακοινώθηκαν)


Οι ίδιοι λένε για τον εαυτό τους: "Kultur Shock δεν είναι μόνο το όνομα της μπάντας μας. Είναι Balkan punk rock gypsy metal wedding που συναντά την εξέγερση, από τη Βουλγαρία, τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία και τη Βοσνία. Είμαστε έξι μέλη και ούτε δύο από εμάς δεν μιλούν αληθινά την ίδια γλώσσα. Ίσως να απορείτε τι έφερε τόσο ετερόκλητους, ανακατεμένους ανθρώπους μαζί. Τότε να διαβάσετε τις βιογραφίες μας για το βρείτε. Χαρακτηρίστε τη μουσική μας όπως διάολο θέλετε - εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε κάθε τραγούδι μας σε κάθε live μας σαν να ήταν το τελευταίο μας."
(Κι επειδή έχω το "κόλλημά" μου κι εγώ, όταν κάτι μ'αρεσει, θέλω να ξέρω τι λένε και τα λόγια των τραγουδιών τους, οπότε όποιος μπορείς ας βοηθήσει, γιατί αλλιώς να καταλάβω μόνη μου τι λέει ο Gino Srdjan Yevdjevic, το αποκλείω, στο λέω!)


Khalid K, γαλλοαλγερινός μουσικός, μίμος, ταχυδακτυλουργός, παραμυθάς, παράγει ήχους μόνο με τη φωνή του, τους μαγνητοφωνεί και τους ξαναπαίζει φτιάχνοντας ένα πολυφωνικό περιβάλλον.

Τώρα όλοι αυτοί όπως παίζουν και τραγουδάνε στο επόμενο βίντεο, δεν έρχονται μαζεμένοι (για να καταλάβεις συμμετέχουν Eugene Hutz και Oren Kaplan από τους Gogol Bordello, Ori Kaplan από τους Balkan Beat Box, Kultur Shock και Acquaragia Drom) αλλά είναι τόοοσο καλό που λέω να το κολλήσω εδώ και να σας αφήσω για την ώρα έτσι:

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία μου,έτσι που τα λες είναι.Κάθε χρόνο πηγαίνουμε στις γιορτές γης και είναι καταπληκτικές.Εχω μια ένσταση μόνο για τα βιλολογικά πρόιόντα.Δεν είναι τα τοπικά τους προιόντα,πέρσυ συναντήσαμε περίπτερο απο την Θεσ/νίκη.Οσο για το Κοσμόπολις,πέρσυ πήγαμε πρώτη φορά και είπαμε ότι θα πηγαίνουμε κάθε χρόνο.Είναι κάτι τελείως διαφορετικό.Βλέπεις συγκροτήματα χορευτικά από όλο τον κόσμο που δεν συναντάς πουθενά αλλού.
Χρύσα Πολ.

καλημέρα είπε...

Χρύσα,
"άμα δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε", αυτό σκεφτόμουν όταν διάβαζα όσα γράφεις...
Φιλιά!

Tertuliano Máximo Afonso είπε...

Τους Kultur Shock τους ξέρω γιατί εδώ και πολλά χρόνια (ακόμη μάλιστα και από τον προηγούμενο δίσκο τους) μας τους έμαθε ο Γιάννης Σημαντήρας μέσα από την εκπομπή του "Διαμάντια". Αυτός είναι που γνωρίζει τα ...πολλά περισσότερα και συνεχώς μας μαθαίνει ένα σωρό συγκροτήματα και μουσικές, και το βασικότερο, πάντα με γνώμονα το σήμερα και αυτά που γενιούνται στο κάθε τώρα. Μακριά (σε σημείο αλεργίας...) από τις εύκολες και σίγουρες επιλογές του παρελθόντος στις οποίες αμέτρητοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί καταφεύγουν.
Συγγνώμη αν ξέφυγα λίγο, αλλά νομίζω ότι αξίζει να του αναγνωρίστει αυτό.

Εγώ λοιπόν μέσα από τις τόσες μουσικές που γνώρισα τόσα χρόνια από τα Διαμάντια τολμώ να πω ότι οι Kultur Shock βρίσκονται στην κορυφή αυτών που αγάπησα. Τους περιμένα(με) πως και πως στην Ελλάδα (περιφεριακά εμφανίζονται τακτικότατα) και τελικά η ευχάριστη είδηση έρχεται από την Βλάστη.

Σίγουρα αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές του φεστιβάλ για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα προγράμματα που φτιάχνουν κάθε χρόνο.
Θα είμαστε εκεί!

Ανώνυμος είπε...

Ορε τι ειν τουτοι!!!!!
καταπληκτικοί!!!!
ωραία πράγματα,δεν είναι να τα
χάνεις με τίποτα!!!

καλημέρα είπε...

"Συγγνώμη αν ξέφυγα λίγο, αλλά νομίζω ότι αξίζει να του αναγνωρίστει αυτό", Tertuliano,καθόλου δεν ξέφυγες και πάααρα πολύ καλά έκανες! Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα λέμε!
φιλιά!

καλημέρα είπε...

Κώστα,
ορέ αυτοί είναι ωραίοι τύποι, ας ελπίσομεν να βρουν ωραίους τύπους και εδώ που θα έρθωσιν, έχω να πω!