Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Προσεχώς...

Αρκετά αναπαυτήκαμε κατά τας ημέρας των εορτών του Πάσχα. Ώρα να ανασκουμπωθούμε και να δούμε πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θα κάνουμε η γυρίστρω ΠαρέαΤηςΚαλημέρας. Λοιπόν, αυτές λέω να είναι οι πρώτες μεταπασχαλινοπρωτομαγιάτικες δραστηριότητες μας (επειδή όλο το λέγαμε και μιας και προέκυψε σημειώστε ότι αυτές οι δραστηριότητές μας αφορούν και παιδιά):

Σάββατο 10 Μαϊου 2008, 11:30 – 14:30.Πάμε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- στο Λιμάνι, για να συμμετάσχουμε σε ένα εργαστήρι που αφορά παιδιά και γονείς ή κηδεμόνες τους (αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συνοδεύετε αγαπημένο ανεψούδι, ή βαφτιστήρι, λέω τώρα...) Κατά συνέπεια στο εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν και οι μεγάλοι, εγώ λέω να το τολμήσουμε, παιχνίδι είναι, άσχημα θα περάσουμε; Βεβαίως η άλλη επιλογή είναι οι μεγάλοι να πιουν καφέ κάπου κοντά και να έρθουν να πάρουν τα παιδιά μετά από το εργαστήρι.
Tι θα κάνουν όσοι πάρουν μέρος στο εργαστήρι; Θα ακούσουν ένα παραμύθι που μιλά για παιδιά που ζουν σε άλλους τόπους. Θα φανταστούν πώς είναι να ζει κανείς σε άλλο μέρος και θα κατασκευάσουν το περιβάλλον ή τον τόπο που θέλουν χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ και ζωγραφική. Στη συνέχεια θα φωτογραφίσουν το περιβάλλον που θα φτιάξουν. Και αν θέλουν θα βάλουν στο περιβάλλον αυτό και τη δική τους φωτογραφία.
Το εργαστήρι μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά ηλικίας 6-12 ετών μαζί με τους γονείς τους, ή – είπαμε- τους κηδεμόνες τους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Επειδή ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν είναι περιορισμένος είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας από τώρα στο mail της εκπομπής (kalimera958@yahoo.gr) ή τηλεφωνικά την Πέμπτη στην εκπομπή.

Πάμε τώρα στην Κυριακή.


Κυριακή 11 Μαΐου 2008, 10.00 -11.00.
Πηγαίνουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία του Υπουργείου Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2008». Κεντρικό θέμα της εκστρατείας για το 2008 είναι «Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές» με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή του αλλά και την απεικόνισή του διαχρονικά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει εκδηλώσεις (στις 9, 10 &11 Μαΐου) για τους μαθητές της πόλης και το ευρύ κοινό.
Εμείς θα μπορούμε να πάρουμε μέρος την Κυριακή στις 10 το πρωί, σε μια οργανωμένη περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη δράση. Η περιήγηση θα αφορά παιδιά και ενήλικες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα διαδραστικό happening στο οποίο θα μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, με την εμψύχωση μουσειοπαιδαγωγών.
Για τις συμμετοχές σε αυτήν την περιήγηση ισχύει ό,τι και στην προηγούμενη περίπτωση (υπάρχει ελεύθερη είσοδος, δηλώσεις συμμετοχής με mail από τώρα, τηλεφωνικά την Πέμπτη).

Ας ξεκινήσουμε έτσι και στις επόμενες μέρες έρχονται κι άλλα πολλά, διάθεση να έχουμε.
Για παράδειγμα, ετοιμάζουμε και μια επίσκεψη στο οινοποιείο του Γεροβασιλείου, στην Επανομή, την Κυριακή 18 Μαΐου, για να παρακολουθήσουμε, παρέα με μουσική και… μουστοκούλουρα, το καινούριο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, με ήρωα το λαγό σεφ Αγησίλαγο και τις καινούριες του περιπέτειες στον αμπελώνα του Τσαμπίκου του γιδιού και στο οινοποιείο του Λάκη του φρύνου. Ευκαιρία να περιηγηθούμε εκείνη τη μέρα και στο οινοποιείο και, αν θέλουμε, να δοκιμάσουμε, οι μεγάλοι εννοείται, κρασιά του Κτήματος στις αίθουσες γευσιγνωσίας του οινοποιείου. Λεπτομέρειες θα πούμε και στην εκπομπή και στο blog, προσεχώς.

Μετά, πρέπει να δούμε πότε θα οργανώσουμε την εκδρομή στον Όλυμπο- μας «παίρνει» άραγε ο καιρός πριν καλοκαιριάσει για τα καλά; - πείτε κάτι ειδικοί επί του θέματος- το ίδιο και για την επίσκεψη που θέλουμε να κάνουμε στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, επίσης την ξενάγηση σε εξωτερικούς χώρους εντός Θεσσαλονίκης και άλλα πολλά… Καλό θα ήταν να κανονίσουμε και μια πεζοπορία κοντά στη Θεσσαλονίκη, έχει κάποιος καμιά καλή ιδέα;

Τώρα, αν έχετε και ιδέες για κάτι που ακόμα δεν έχουμε καν κουβεντιάσει, εδώ είμαστε!

23 σχόλια:

Κωνσταντινιά είπε...

καλημέρα
μας ήρθες ορεξάτη και όλο προτάσεις μου είσαι, τι να πρωτοκάνουμε με σένα που μπλέξαμε;

Την παροιμία τράβαμε και ας κλαίω την ξέρεις;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Μέσα σε όλα με τον γνωστό τρόπο για να αποφύγουμε το μάτι το κακό.
Καλημέέέρα.

Ανώνυμος είπε...

για την Αναστασία Γρηγοριάδου,

...που δεν γνώριζα, αν και με μικρή χρονική διαφορά, αφήσαμε τα ίχνη μας στους διαδρόμους τής Φιλοσοφικής τού Αριστοτέλειου. Με την όρεξη του ανθρώπου που αναζητά -γι’αυτό και βρίσκει- καλές προθέσεις σε ιδέες και δράσεις, μπήκε στο γραφείο μου μια ημέρα τού Νοεμβρίου τού 2006 για να με ρωτήσει «τι είναι αυτό το Πρόγραμμα Περιήγησης Ενηλίκων», τελοσπάντων, ποιοι και γιατί το σκέφτηκαν, πώς γίνεται…Αφορμή ένα δίπτυχο φυλλάδιο με πληροφορίες για το Πρόγραμμα, που εντόπισε στην είσοδο του Μουσείου, σε μια ατομική της επίσκεψη.
Η Αναστασία μού χάρισε μερικά από τα πολύτιμα: ευσύνοπτο διάλογο, που μαρτυρεί κοινούς…(χωματό)δρομους σε απορίες, θλίψεις και ενθουσιασμούς, «συνωμοσία του προσωπικού πολιτισμού», «εταιρεία πληρότητας, χαράς, ανακούφισης», με ανθρώπους από τη χώρα τής εκλεκτικής συγγένειας.
Δεσμός αίματος που, συγκυριακά, ακυρώθηκε, στην τυπική του εκδοχή, αλλά και πάλι συγκυριακά, προς…αποκατάστασιν του λάθους, υιοθετήθηκε στην προσομοίωση κοινής γης, στο μυαλό και στο συναίσθημα. Έτσι νιώθω για τη φίλη Αναστασία…έχουμε πει τόσα λίγα, αλλά «συνομιλούμε συνομιλώντας», κάθε φορά και όχι «ετερομιλώντας». Νιώθω οικονομία, μέτρο, ποιότητα μαζί της, είτε την ακούω live (!), είτε -σπάνια δυστυχώς- στις εκπομπές της.
Ευγενής, ήσυχη, στέρεη, μου εμπνέει βεβαιότητα αξίας, νίκης για τη μάχη των λίγων. Της χρωστώ γαλαντόμο «ευχαριστώ», σαν το χαμόγελό της.

για τους φίλους τής «Καλημέρας»,

που συνιστούν κοινωνία πολιτισμού, καταργούν ηλικίες, ιδιότητες, καθημερινή φθορά. Στο ορεξάτο βλέμμα τους με κάνουν να γίνομαι πάλι η έφηβη που ίσως δεν έχασε το όνειρο, ίσως ακόμη μπορεί να ξενυχτάει ακούγοντας μουσική και κουβεντιάζοντας με ανθρώπους αγαπημένους.

Είναι ανείπωτη χαρά να μιλά κανείς και να ακούγεται…

Σαν το αφτί της Νανέ[αι]ας (Αρτέμιδος) ή της Ίσιδας, επήκοοι και ενθουσιώδεις να παίρνετε τις κουβέντες μου και να χαίρομαι…
…που κάποιοι νοιάζονται με τόσο ωραίο, τόσο σημερινό, απλό τρόπο για το πριν. Σαν παιδιά που ανακαλύπτουν τα «κατορθώματα» της γιαγιάς, του παππού, όσων τελοσπάντων μπήκαν στην περιπέτεια νωρίτερα από εμάς.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Τζένη Γεωργάκη

manetarius είπε...

Βεεεεέβαια...είσαστε μια ωραία παρέα εσείς κι εμείς εδώ κάτω να σκάμε από τη ζήλια μας..:)))))
Πω πω..τι γκρίνια πάλι μ' έπιασε!
Τουλάχιστον οι περιγραφές σας μ' ευχαριστούν σα να ήμουν εκεί..πέρασα και μια βόλτα από τον Πελίτη χάρη στον Βαγγέλη, δεν έχω παράπονο!

Φιλιαααά πολλά :))

καλημέρα είπε...

κωνσταντινιά μου,
έπαθα κι ένα στερητικό που ήμουν σε άδεια μακριά από την Καλημέρα, ε, κάτι έπρεπε να κάνω να ...γεμίζει η μέρα μου(εκτός από τα του σπιτιού, που τελειωμό δεν έχουν τα άτιμα!)

Ναι, κάπου την ξέρω την παροιμία, κάτι μου θυμίζει...

καλημέρα είπε...

Μάκη,
ευχαριστώ.
(Την επόμενη φορά θα μας αφήσεις ένα ίχνος με περισσότερα στοιχεία;)

καλημέρα είπε...

Βαγγέλη,
τίποτα δεν άκουσα, τίποτα, απλώς θα τα πούμε εκεί, φιλιά!

καλημέρα είπε...

Τζένη μας,
τι να πω, δεν είμαι καλή σε αυτά, άσε που με πιάνουν και τα κλάμματα.
Τα πιο απλά θα πω. Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα, όλη η παρέα σε αγαπάμε πάρα πολύ και το ξέρεις καλά.
Κοκκίνησα για αυτά που γράφεις για μένα, το ένα δέκατο να είναι έτσι, πάλι πολλά είναι. Άντε, με συγκίνησες...

καλημέρα είπε...

μανιταράκι,
όποτε ανέβεις πάνω σε περιμένουμε!

Υ.Γ. Όταν ακούσεις το δίσκο (Σάλπισμα) εκτός από τους "Πόνους της Παναγιάς" πρόσεξε και το "Δεν αγαπάς"(είναι μάλλον τα δυο αγαπημένα μου)

manetarius είπε...

Εγώ είμαι πάλι!
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ το cd, ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρήσω αγαοημένο τραγούδι, πρέπει πρωτα να λιώσει στο παίξιμο και μετά..
Φιλιά!

efoudi είπε...

εσύ,
μας έχεις λείψει πολύ..

και

χρωστάς και μια πρωινή βόλτα,

προλαβαίνεις και άυριο...

φιλιά με γεύση βροχής..

Roadartist είπε...

Μπράβο.. Για τη πρωτοβουλία, για τη κινητοποίηση τόσων ανθρώπων..
Ξερεις ειναι παρα πολυ βασικο, μα πάρα πολύ! Θα περιμένουμε να μας 'ξεναγήσετε' και εμάς που δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε..
Θα ηθελα πολυ να ερθω καποια στιγμη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης..

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αναστασία,μου επιτρέπεις δυό λόγια που έρχονται ασυγκράτητα στο στόμα,σαν ένας από τους τυχερούς που ξεναγήθηκαν από την υπέροχη Τζένη Γεωργάκη.Αν ήμουν επισκέπτης στην πόλη μου σίγουρα θα ερχόμουν στο μουσείο.Σαν κάτοικος αυτής της πόλης δεν είχα έρθει ποτέ.Από τότε που ξεναγηθήκαμε από σένα Τζένη,ήταν σαν να φωτίστηκε ένα σκοτεινό δωμάτιο γνώσης,που μας καλεί συνεχώς για περιήγηση στο παρελθόν των προγόνων μας.
Και αυτό είναι ανεκτίμητο.
Σ'ευχαριστούμε,όπως και την Αναστασία γιά την παρακίνηση.
Να είστε καλά.

καλημέρα είπε...

Μανιταράκι,
σε καταλαβαίνω απόλυτα. Να τον χαρείς το δίσκο όσο πιο πολύ μπορείς.

Πολύ όμορφο το κάδρο στο αβατάρι σου, όλο καινούρια σχέδια μας είσαι!

καλημέρα είπε...

Έφη,
κι εσείς...
και
θα το προσπαθήσω πάρα πολύ για αύριο,το έχω βάλει στο πρόγραμμα, ελπίζω να μη στραβώσει τίποτε,
φιλιά!

καλημέρα είπε...

roadartist,
δυο τρόποι υπάρχουν να ζεις, ο ένας είναι να ζεις, ο άλλος δεν είναι για μας σίγουρα.

Στο Μουσείο Φωτογραφίας θα ξαναπάμε, θα οργανώσουμε και πράγματα για τη ΦωτοΜπιενάλλε, θα δούμε πότε,
φιλιά!

καλημέρα είπε...

Βαγγέλη,
ακριβώς όπως τα λες είναι για την Τζένη. Χάρηκα πολύ που τα έγραψες κι εδώ. Είμαι δε σίγουρη ότι πολλοί συμφωνούν μαζί σου, μη σου πω όλη η παρέα.
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέεεεεεεεεεεραααααααα!!!!!!!!!!!!!!!
Έχω μείνει πολύ πίσω δυστυχώς,υποχρεώσεις με κρατάνε εκτός,
για λίγο ελπίζω.Όσο μπορέσω όμως θα απολαύσω την παρέα ΜΑΣ(πολύ με αρέσει
αυτό το ΜΑΣ)
Επίσης κάτι πρέπει να κάνουμε με το μανιταράκι,να το φέρουμε πάνω.

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία καλημέρααα!
Tί καλά που βρέθηκες στο δρόμο μας και μας υπέδειξες πράγματα που, ούτως ή άλλως θέλαμε να δούμε.
Δηλώνουμε μόνιμοι στη λίστα για τις εξορμήσεις που οργανώνεις.
Καλύτερα "μαζί" παρά "μόνοι".
ΣΤΕΡΓΙΟΣ-ΝΙΝΑ

καλημέρα είπε...

Γεια σου Κώστα!
Όταν οι υποχρεώσεις το επιτρέψουν η παρέα μας είναι εδώ, το ξέρεις. Και πρόσεξε, αμα λείψεις καιρό θα ρθούμε να σε βρούμε στο Πήλιο...

Το μανιταράκι, κάτι θα κάνουμε, θα το συναντησουμε, δεν μπορεί

καλημέρα είπε...

Στέργιο, Νίνα,
καλώς βρεθήκαμε να λετε καλύτερα.
Και Στέργιο, ξέρεις, όπου πάμε έχε τη φωτογραφική μηχανή έτοιμη, στα δύσκολα μας βγάζεις ασπροπρόσωπους πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Τζένη!Δεν είναι μόνομια άριστη ξεναγός αλλά χειρίζεται και την γλώσσα άψογα!Επικροτώ τα λεγόμενα της για την Αναστασία και επαυξάνω.Όσο για την παρέα της καλημέρας δεν νομίζω να πέφτει έξω.
Χρύσα Πολ.