Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Εκείνη την ημέρα, αλλά ουσιαστικά και την προηγούμενη και την επόμενη, όλο το τριήμερο δηλαδή, εκατοντάδες μουσεία σε όλον τον κόσμο προσκαλούν το κοινό με πλήθος εκδηλώσεων στην δικιά τους γιορτή.
Στην Θεσσαλονίκη όπου, για έναν λόγο, που καθόλου αυτονόητος δεν είναι και προσωπικά πάντα με εκπλήσσει, τα μουσεία και οι δραστηριότητές τους αποτελούν αν όχι το πιο ζωντανό πάντως σίγουρα ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της πόλης θα πραγματοποιηθούν για μιαν ακόμη φορά ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις.
Ας τις πάρουμε από την αρχή:
Φέτος, για πρώτη φορά, τρία μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συνεργάζονται προκειμένου να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ένα κοινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και τον "Περίπατο στα Μουσεία", ο οποίος ξεκινά στις 11:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζεται στις 12:00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και ολοκληρώνεται στη 13:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στο υπόλοιπο πρόγραμμα έχουμε:
Σήμερα το βράδυ, στις 9.30, με ελεύθερη είσοδο, στον αίθριο χώρο του
Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης(Μ. Ανδρονίκου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 830538)παράσταση από τους
No Knock Entry. Μουσικοθεατρικό σχήμα για το οποίο μόνο καλά μέχρι πάααρα πολύ καλά λόγια έχω να σας πω. Για του λόγου το αληθές θα πάω και σήμερα να τους δω και να τους ακούσω και είμαι και σίγουρη ότι θα περάσω και πολύ καλά.
Επίσης τη Δευτέρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου και οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν για τις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Στο
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού(Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 868570, )αύριο, 11-12, ένα εργαστήριο ψηφιδωτού για οικογένειες με παιδιά από 10 ετών. Το βράδυ στις 9, "Ήχοι και γεύσεις του κόσμου", με μουσική και τραγούδια από το Ιράν, την Ινδία, το Αφγανιστάν και την Ελλάδα από το μουσικό εργαστήρι «Φωνές των Λαών» και μουσική εκδήλωση από το εργαστήρι "Φωνές των Λαών" και έθνικ κουζίνα από το Ιράν, το Αφγανιστάν και την Αφρική, που θα ετοιμάσουν για την περίσταση πρόσφυγες φιλοξενούμενες στο
Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης.
Τις εκδηλώσεις πλαισιώνει η έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα «Πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που φιλοξενείται στο αίθριο του Μουσείου από τις 9 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου 2008. Την έκθεση οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και την «Κοινωνική Αλληλεγγύη»
Στο
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ, Εγνατία 154, τηλ. 2310 240002),αύριο Κυριακή, από τις 11 το πρωί θα εκτίθενται έργα από όλες τις θεματικές ενότητες που επεξεργάστηκαν τα παιδιά των εργαστηρίων τέχνης “Παίζω - Μαθαίνω - Δημιουργώ” κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το βράδυ στις 8, συναυλία με έργα για βιολί, πιάνο και κιθάρα από καθηγητές και συνεργάτες του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 8ου μουσικού κύκλου του Ωδείου “Με τα χρώματα της μουσικής” και μετά τις 10.30 μουσική ψυχαγωγική βραδιά στους χώρους του Μουσείου συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί.
Στο
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , 10 πρωί με 12 το μεσημέρι, εργαστήριο που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια (σύντομη ξενάγηση στην έκθεση “Lost Vanguard Found: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης στη Ρωσία (1915-1935)” και στη συνέχεια οι οικογένειες-ομάδες σχεδιαζουν ένα φανταστικού κονστρουκτιβιστικό κτίριο εμπνευσμένο από τα έργα της έκθεσης). Ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό στις 12 και στη 1 το μεσημέρι στην έκθεση «Lost Vanguard Found», στη Μονή Λαζαριστών όσο και στην έκθεση «Revolution I Love you», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα στο Κ.Σ.Τ.Θ. στις 8 το βράδυ, έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Πούπη από το Παρίσι της δεκαετίας του '70 και μία ώρα μετά ένα πάρτυ- έκπληξη.
Ειδικά για αύριο οι εκδόσεις του Κ.Μ.Σ.Τ. και του Κ.Σ.Τ.Θ. θα πωλούνται με 30% έκπτωση.
Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 889840 και 830591), "Το Μουσείο εμπνέει με νότες και με σπρέι", η ομάδα graffiti LIVE2STORE, από τις 3 το μεσημέρι θα δημιουργήσει συνθέσεις εμπνευσμένες από τα θέματα των εκθέσεων του Μουσείου και το βράδυ στις 9, θα δώσουν συναυλία οι Χειμερινοί Κολυμβητές.
Τέλος, αύριο, στις 9.30, στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αρχ. Μουσείου 30) Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής “Terra Incognita”- Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο)και Δάφνη Κοτσιάνη (πιάνο), στην Κάζα Μπιάνκα (Β. Όλγας 180 & Σοφούλη) Σύνολο Μουσικής Δωματίου ‘’Ομάδα 3’’ - Κατερίνα Σακέττα(πιάνο), Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο), Στυλιανός Τσακαλίδης(βιολί) και στη Δημοτική Πινακοθήκη (Β. Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου) Ντουέτο ισπανικής κλασσικής μουσικής ‘’Duo Talgo’’- Γιώργος Γούσιος (κιθάρα), Όλια Ταβλαρίδου (φλάουτο).
Η είσοδος στα Μουσεία εννοείται ότι είναι ελεύθερη όλη την ημέρα.
Αν νομίζεις ότι τα μουσεία είναι μόνο για τους τουρίστες, αν έχεις αναρωτηθεί κάποια στιγμή "τι δουλειά έχω εγώ σε ένα μουσείο;", η αυριανή μέρα δίνει μια ωραία αφορμή να μπεις στον κόσμο τους και να δεις τον κόσμο σου.