Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Παγκόσμια Μέρα της Γης, σήμερα.

Διαβάζω στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ :
"Αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, με εκατομμύρια άνθρωπους να συμμετέχουν σήμερα σε εκδηλώσεις σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Ωστόσο, η Ελλάδα εγκαλείται από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, για μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις και για το λόγο αυτό αποφάσισε να μας εξαιρέσει για τρεις μήνες από τους μηχανισμούς για το εμπόριο ρύπων, λόγω ανεπαρκούς καταγραφής των εκπομπών.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας είχε τονίσει στην Βουλή ότι η χώρα μας κινδυνεύει ακόμα και με διασυρμό από τον ΟΗΕ."

Εκτός Κιότο, λοιπόν, η Ελλάδα γιατί δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις.
Η ίδια είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στα ΝΕΑ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, στο in.gr

Αν η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, στην Ελλάδα ώρες ώρες -μόνο;- μας αρκεί να φαινόμαστε "τίμιοι", το αν θα είμαστε κιόλας είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Ένας γονιός λένε διδάσκει με τα έργα του, με το παράδειγμά του, όχι με τα λόγια του, τα λόγια χάνονται.
Στην καθημερινότητά μας πασχίζουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πως όταν πάει κάτι στραβά δεν φταίει πάντα κάποιος άλλος, και πως είναι γενναίο να λες "φταιω" ή "έσφαλλα" προσπαθώντας να αλλάξεις τα πράγματα.
Δυσκολεύομαι, λοιπόν τώρα καθώς διαβάζω την είδηση, την ανάλυση και το σχολιασμό της, να συνειδητοποιήσω ότι η επίσημη πολιτεία, δια των εκπροσώπων της, κατηγορεί για το συγκεκριμένο ζήτημα άλλους πλην εαυτόν, και βεβαίως ελληνικές οικολογικές οργανώσεις ή επιστήμονες επειδή δεν συγκάλυψαν το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά αντίθετα το αποκάλυψαν στην διεθνή κοινότητα. Ωραία! Και τώρα, αυτός δεν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προτρέψεις επίσημα τους πολίτες της χώρας να ρίχνουν μονίμως τις ευθύνες για όλα τα στραβά αλλού και να τους εκπαιδευσεις στην απόκρυψη;
Κάνε ό,τι νομίζεις, για όλα φταίει η πολιτεία, το κράτος, οι υπέυθυνοι, ποτέ ο πολίτης, εσύ, η αδιαφορία σου. Κάνε ό,τι θες αρκεί να μην το μάθουν οι άλλοι...

Δεν έχουμε, ούτως ή άλλως την παιδεία της αναληψης ευθυνών, της υπευθυνότητας και του "κάνω το σωστό ακόμη κι αν όλα γύρω μου- επίσημα ή ανεπίσημα- μου λένε να κοιτάω τον εαυτούλη μου και τη βόλεψή του", αντιθετα κάνουμε γενικώς ό,τι χειρότερο μπορούμε γιατί "πρώτα ας κάνουν το κράτος, ο δήμος, η πολιτεία σωστά τη δουλειά τους και μετά θα γίνω κι εγώ σωστός...", να μην αλλάξουμε και ποτέ;
Αυτό μας λέει αυτή η ιστορία και η αντιμετώπισή της;

8 σχόλια:

manetarius είπε...

Πάλι ρεζίλι γίναμε...
Πολύ ωραίο βίντεο!

Καλό βράδυ Αναστασάκι :)

Κωνσταντινιά είπε...

Καλημέρα!!

Σωστά τα λες. Στρουθοκαμηλίζει το κράτος. Οι βιομηχανίες, οι χωματερές, και τέλος πάντων οι ρυπογόνες επιχειρήσεις είχαν πολλές φορές προειδοποιηθεί από την Ε.Ε. για συμμόρφωση. Δόθηκαν και πολλές επιδοτήσεις για αυτό τον λόγο που όμως πήγαν στα χαμένα.

Και σωστά,
κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει την ποιότητα ενός ανθρώπου είναι και η ανάληψη των ευθυνών του.

καλημέρα είπε...

...και μυαλό δε βάζουμε μανιταράκι μου...

Υ.Γ. Τι ωραίο μανιτάρι που έχεις στο avatar σου! Μπράβο, μπράβο!

καλημέρα είπε...

Γεια σου Κωνσταντινιά μου πολυάσχολη!
Ούτε με μια λέξη σου δεν μπορώ να διαφωνήσω.
Πολλά φιλιά!
Πάω μια βόλτα στο blog σου...

Roadartist είπε...

Τις καλυτερες ευχες για τις μερες που ερχονται..Να περασεις ομορφα κοντα σε αγαπημενους..Καλη Ανασταση!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Κατά τους πολίτες και το κράτος.
Και να πληρούσαμε τις προυποθέσεις,θα άλλαζε κάτι?
Η αγαπημένη μας χώρα ,μια τεράστια χωματερή.
Παραφράζοντας τον ποιητή,όπου και αν γυρίσω η Ελλάδα με λερώνει.
Και η Ελλάδα είμαστε εμείς.
Καλή Ανάσταση σε όσους την αναζητούν.
Σε όλους τους υπόλοιπους με υγεία και αγάπη να πορεύονται στην ζωή.

καλημέρα είπε...

roadartist,
ανταποδίδω από καρδιάς τις ευχές! Καλή Ανάσταση να έχουμε όλοι!

καλημέρα είπε...

Βαγγέλη μου,
αυτά αμφίδρομα είναι, όπως το κράτος οι πολίτες, όπως οι πολίτες το κράτος. Εμείς πάντως θα κάνουμε το καλύτερο, προσπαθώντας να αλλάξουν τα πράγματα...