Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

στα κλεφτα δυο ...και λίγες παραπάνω, κουβέντες

Έχω μαζεψει τόσα πράγματα για το blog, εντυπώσεις, φωτογραφίες, σχόλια, μικρά νέα, τραγούδια, δεν ξέρω πώς θα προλάβω να τα ανεβάσω όλα, θα προλάβω; θα τα καταφέρω; για να δούμε.Να σου πω την αλήθεια πάντα πιστεύω πως ό,τι φεύγει ήταν να φύγει, ό,τι ήταν να το προλάβεις θα το προλάβαινες αν έπρεπε, πως είναι χωρίς νόημα να κρατάς για μετά, ό,τι κρατάς σε στοιχειώνει. όλο σε αυτό έχεις το νου σου και τελικά μπορεί να χάνεις τα ακλύτερα που είναι μπροστά σου. Είναι όπως στο σκραμπλ. Όταν σου τυχαίνει ένα καλό γράμμα και δεν το παιξεις μέσα στους δυο επόμενους γύρους γιατί το κρατάς για κάτι ε-ξαι-ρε-τι-κα καλό καταλήγει να σε μπλοκάρει στο τέλος και η "τύχη" σου γίνεται καταστροφή. Έτσι δεν αγχώνομαι. Μόνο τις φωτογραφίες από τα Μουσεία (κι αυτό το κομμάτι έχει ακόμη δουλειά, άσε που δεν έχω ακόμη όλες τις φωτό -δηλαδή και το ...λικέρ δεν έχω αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία, ε Βαγγέλη; ναι, σιγά μη φταίει ο Βαγγέλης, η αφεντιά μου φταίει που μπλόκαρε με τόσες μέρες εκτός διαδικτύου) πρέπει να ανεβάσω σίγουρα, για τα αλλα βλέπουμε.

Πάντως, τώρα έχω ίντερνετ, κάτι είναι κι αυτό. Βοήθησε σε αυτό πολύ ο Στέργιος και τον ευχαριστώ. Να προλάβω να πάω να πάρω και τα απαιτούμενα για την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου να την κάνω κι αυτήν όσο πιο γρήγορα μπορώ να ξενοιάσουμε οι δυο διαδικτυακοί τύποι του σπιτιού, μάνα και γιος, να ησυχάσουμε αμφότεροι.

Λοιπόν, δεν περίμενα να το πω, αλλά και το σκέφτηκα και το είπα: όταν επιτέλους έγινε η ιντερνετική σύνδεση είπα "επιτέλους πολιτισμός". Αφού το είπα, ψέμματα να σου πω;

Από της Κυριακής τα νέα ας αρχίσω κι όπου με φτάσουν οι λέξεις. Πήγαμε με τη Σαββίνα το πρωί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, είχε τα παραμύθια, που σας έλεγα στην εκπομπή την Παρασκευή, με την Γιάννα Μαμακούκα. Ήταν πολύ ωραία και είχε πάρα πολύ κόσμο. Τόσο, που δεν χώρεσαν όλοι και εκτάκτως, επιτόπου, κανονίστηκε και δόθηκε μια ακόμη , δεύτερη παράσταση μόλις τελείωσε η πρώτη.
Μετά τα παραμύθια πήγαμε στο πάρκο του Άρεως, δίπλα στο Μουσείο. Είχε μια έκθεση για το μέλι και τα προϊόντα του, με λίγα περίπτερα μελισσοκόμων και διάφορα προϊόντα. Η καθεμιά πήρε αυτό που ήθελε, η μαμά πρόπολη, η κόρη ένα κερί, δοκιμάσαμε μέλια, έτσι κι αλλιώς λατρεύουμε το μέλι άλλο που δε θέλαμε λοιπόν. Ωραίο πρωινό ήταν.


Οι επόμενες μέρες είχαν το συνηθισμένο πολύ τρέξιμο. Ξεκίνησα και τη συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης πληροφορικής, άσε, λέω να δώσω κι εξετάσεις τρομάρα μου. Να, τώρα που σου γράφω "κλεβω" χρόνο από το διάβασμα και γράφω, με τα μούτρα έπεσα στο διάβασμα, το πήρα και ζεστά το θέμα ντε...

Σήμερα όμως πήγα και στο δεύτερο μάθημα του κύκλου για τον Μοντερνισμό που οργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ομιλητής σήμερα ήταν ο Π.Τζώνος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμ. Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ήταν μια ενδιαφέρουσα ομιλία. Θέμα, "Εισαγωγή στο Μοντερνισμό". Έφυγα έχοντας μάθει τόσα πολλά, έχοντας ερωτήσεις για άλλα τόσα τουλάχιστον και με τεράστια διάθεση να διαβάσω, να μάθω κι άλλα. Τώρα τυπικά σου φαίνονται έτσι που τα διαβάζεις, το καταλαβαίνω. Δεν μπορώ τώρα, είναι που μπήκα και κλεφτά να γράψω δυο λόγια και δεν έχω χρόνο να γράψω κάτι παραπάνω, όμως θα βρω έναν τρόπο να στο εξηγήσω κάποια στιγμή καλύτερα.

Χαίρομαι πολύ αυτά τα μαθήματα που παρακολουθώ στο Μουσείο, δεν μου περισσεύουν καθόλου οι ώρες, φτάνω στο τσακ κάθε φορά, αλλά φεύγω πανευτυχής. Αυριο πάω στη βιβλιοθήκη τρέχοντας για τα βιβλία του Τζώνου- μην το πείτε στον εκπαιδευτή μου της Πληροφορικής, ε;

Και να μην το ξεχάσω, αύριο στην εκπομπή θα είναι φιλοξενούμενη η Ελένη Δημοπούλου. Θα μιλήσουμε για την παράσταση που σκηνοθέτησε, τα "Σαράντα Κλειδιά". Στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης κάθε Κυριακή πρωί παίζει και είναι μια υπεροχη παράσταση. Χαίρομαι πολύ που θα μιλήσουμε αύριο.περασμένες μία, 01.14 για την ακρίβεια
Υ.Γ. Μόλις μπήκα στα ηλεκτρονικοκαλημεροyahoo μηύματα μου και είδα μήνυμα από τον Αλέξανδρο οποίος μου γράφει ότι πήγε στην ομιλία που λέγαμε στο πρωί στην εκπομπή του Γ.Καραδέδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο και ήταν καταπληκτικός ο ομιλητής, χαρακτηριστικά γράφει ο Α. "Μορφή ο Καραδέδος"."Να μας ενημερώσεις, τους ακροατές σου, και για την επόμενη ομιλία του", μου γράφει επίσης. Με χαρά, εννοείται. Αλέξανδρε, είμασταν την ίδια ώρα σε δυο μουσεία απέναντι, και οι δυο ακούσαμε καλές ομιλίες, άντε την άλλη φορά να συντοντιστούμε να πάμε στην ίδια μπας και γνωριστούμε κι όλας που λες κι εσύ.
Υ.Γ.2 Μήπως κάποιος άλλος πήγε στην ομιλία του Σειραδάκη στο Τελλόγλειο, να μάθουμε για όλες τις καλές χθεσινές ομιλίες;

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Από τον Κώστα και την Κωνσταντινιά έμαθα για το κείμενο αυτό που αναδημοσιεύεται σήμερα σε πολλά blog. Το αυτό πράττω παραυτα:

"Με αφορμή το πρωτόγνωρο κύμα απεργιών πείνας από τους κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές αλλά και την εγκληματική αποσιώπησή του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για τη Δημοκρατία και την προάσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων καλούμε όλους όσους διατηρούν μπλογκς, διαδικτυακά φόρα και όχι μόνο να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα και συντονισμένα στις 20 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη, το παρακάτω κείμενο και όλους του χρήστες του διαδικτύου να το υπογράψουν.

Όχι στο Όνομά μας
“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
–Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.
Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.
Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.
Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ."

3 σχόλια:

kostaslogh είπε...

Καλημεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεραααααααααα!
Σιγάαααα,πότε πρόλαβε και σ΄έπιασε η
στέρηση του ιντερνετ;
...και επιμόρφωση; άντε να να βρίσκουμε
και κάποιον να ρωτάμε εμείς οι ημιμαθείς!
Το mp3άκι δεν το ξέχασα,..όπου νά ΄ναι...

kostaslogh είπε...

Ξέχασα να σου πώ ότι ε΄ναι σε εξέλιξη μιά
προσπάθεια αλληλεγγύης στους απεργούς
πεινας των φυλακών από τους μπλόγκερς
μπές αν θέλεις στο δικό μου η στης Κωνσταντινιάς(από εκεί το ΄μαθα)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ είπε...

Κώστα καλημέρα!
Κι όμως έτσι έγινε!

Θα μπω στα blog σας να δω αμέσως τώρα. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.