Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ένα βιβλίο, μια έκθεση


Σήμερα στην εκπομπή ήταν φιλοξενούμενος ο Πέτρος Μάρκαρης. Η αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του "Παλιά, πολύ παλιά" στον Ιανός της Αριστοτέλους σήμερα στι 8 το βράδυ.
Διάβασα το βιβλίο και μου άρεσε πολύ. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη, εκεί βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές με τη γυναίκα του κι ένα γκρουπ ελλήνων τουριστών ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος όταν η εκδρομή εξελίσσεται σε αστυνομικό γρίφο που πρέπει να λυθεί. Ηρωίδα ή Μαρία Χάμπου, μια ενενηντάχρονη γυναίκα ποντιακής καταγωγής που κλείνει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν και αποδίδει τη δική της δικαιοσύνη λίγο πριν πεθάνει.
Τα υπόλοιπα στο βιβλίο έτσι κι αλλιώς. Όμως αν μπορούσα να πω κάποιες αρετές του βιβλίου θα έλεγα το ότι μιλά για θέματα δύσκολα, όπως οι σχέσεις ελλήνων και τούρκων, μέσα από ιστορίες ανθρώπων, χωρίς ούτε μελό, ούτε υπερβολές ούτε βαρύγδουπες φράσεις και κηρύγματα. Καμία σχέση. Ό,τι συμβαίνει στο βιβλίο συμβαίνει μέσα από ιστορίες ανθρώπων. Κι εκεί τίποτα δεν είναι άσπρο και μαύρο. Έχει εναν ευρωπαϊκό αέρα στο γράψιμό του ο Μάρκαρης που πολύ μου αρέσει. Δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του αλλά ό,τι έχω διαβάσει έχει χιούμορ, σπιρτάδα, παρατήρηση, ουσιαστική αφήγηση, ωραίους διαλόγους. Κι εδώ σταματώ. Καλύτερα να μου γράψετε εσείς τη δικιά σας γνώμη εδώ που τα λέμε.
Πάντως στην σημερινή εκπομπή δεν τα πήγα καθόλου καλά με τη μουσικη. Από δικό μου λάθος δεν έπαιξα αυτά που είχα στο μυαλό μου, οπότε σας χρωστάω κάποια στιγμή, ίσως μια ανάρτηση με αποσπάσματα του βιβλίου και τα τραγούδια και τις μουσικές που είχα στο μυαλό μου για τη σημερινή εκπομπή. Δεν είναι κακή ιδέα νομίζω...


Την Κυριακή θα πάμε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για να ξεναγηθούμε την την έκθεση "Γιάννης Γαΐτης : Όλοι και Μόνος". Το ραντεβού μας είναι στις 12 παρά 10 έξω από το Μουσείο (είσοδος για το ΜΜΣΤ από την κάτω εμπορική πύλη της ΔΕθ).

Λίγα λόγια για την συγκεκριμένη έκθεση και τον Γαΐτη, από την ιστοσελίδα του Μουσείου.
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνουν από κοινού μεγάλη έκθεση που διατρέχει όλο το δημιουργικό έργο του Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου και της Κατερίνας Κοσκινά.
Ο Γιάννης Γαΐτης - ο βίος και η πολιτεία του, το έργο και η εποχή του, η καλλιτεχνική του πορεία και η ζωγραφική του γλώσσα- ανδρώνεται μέσα απ' την αντίσταση, στο πέρασμα από τη δικτατορία του Μεταξά στην κατοχή κι ως τον εμφύλιο στην Ελλάδα. Ολοκληρώνεται με τον εκπατρισμό του, μαζί μ' ένα μέρος της γενιάς του απ' την Αθήνα στο Παρίσι, όπου το έργο και η προσωπικότητά του βρίσκουν το χώρο του πειραματισμού και την ελευθερία της έκφρασης που τον χαρακτηρίζουν. Μέσα σ' ένα κλίμα αναβρασμού, η μεταβολή της ισορροπίας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και στην αμερικάνικη επιρροή κι η επικείμενη μετατόπιση στις ΗΠΑ των κριτηρίων και των συνθηκών της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής διεθνώς, σφραγίζουν το έργο του και τους προσανατολισμούς του, ενώ η επιρροή του στην Ελλάδα όσο και διεθνώς δεν θα πάψει να είναι άμεση και δραστική. Το καυστικό του χιούμορ κι η κριτική και η βαθιά πολιτική του στάση δίνουν νέα πνοή στην τέχνη της εποχής του και οξύνουν τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.
Η έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνέχεια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη το 2006, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη και γίνεται με τη συνεργασία της κόρης του κ. Λορέττας Γαΐτη-Charrat, αρχιτέκτονα-μουσειολόγου. Την τεχνική ανάρτηση έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Γαϊτη, Γαβρήλος Μιχάλης
.


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (www.mmca.org.gr)
Εγνατία 154 (εντός της ΔΕΘ)
546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά / Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10:00-18:00 /
Τετάρτη 10:00-22:00 / Παρασκευή 10:00-19:00 / Κυριακή 11:00-15:00

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To diavasa ki ego to vivlio tou Markari kai mou arese poly,
eixate kai poly oraia syzitisi stin ekpompi,
nasai kala Anastasia,
Nikos

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Όντως η εκπομπή που άκουσα ήταν πολύ όμορφη. Είχε μια ξεκούραστη χαλαρωτική ροή που δεν ήθελα να τελειώσει.
Και η επίσκεψη στο μουσείο ,αν και με πάρα πολύ κόσμο-περισσότερο από κάθε άλλη φορά-ήταν πολύ καλή και πιστεύω πως αυτή η μαζική περιήγηση σου δίνει πολλά περισσότερα από αυτήν που θα έκανε κανείς μόνος του .
Ωραία!
Χαίρομαι που αυτό πάει να γίνει συνήθεια της καλημεροπαρέας.
Να είσαι καλά Αναστασία μου για όσα πολύτιμα μου έχεις προσφέρει.
Σε φιλώ

Roadartist είπε...

Συγχαρητήρια και για την εκπομπή της Παρασκευής, αλλά και για την επίσκεψη που κάνατε. Πρέπει να ήταν πολύ ωραία έκθεση..
Αύριο θα βάλω υπενθύμιση (έτσι λειτουργώ πλέον...) να σε ακούσω πάλι. Φιλιά.

καλημέρα είπε...

Γεια σου Νίκο!
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο,
την χάρηκα κι εγώ την συζήτηση (κι ας είχε τις ατυχίες της)

καλημέρα είπε...

Βαγγέλη,
αυτήν την φορά στο Μουσείο, αφού καταφέραμε και συντονιστήκαμε, όσο συντονιστήκαμε, 90 και βάλε άνθρωποι τι να μας τρομάξει πια;

καλημέρα είπε...

Δρομοκαλλιτέχνιδα,
σε ευχαριστώ για την εκπομπή. Ναι, η έκθεση των έργων του Γαϊτη είναι πράγματι πολύ καλή, μακάρι να μπορούσες να την έβλεπες. Δεν θα μας ανέβεις ποτέ με το καλό επάνω;

manetarius είπε...

Έφτασααααα!!!
Για Ποντίους άκουσα και μπήκα!!!
Καλό ακούγεται το βιβλίο αλλά δεν ξέρω αν θα το πάρω.. έχω ακούσει τόσες ιστορίες από τη γιαγιάκα μου που δεν θα αντέξω άλλη κατάθλιψη!!
Ωραία που είναι η τελευταία εικόναααα!!
Φιλάκιααα!!

καλημέρα είπε...

μανιταράκι,
μόνο κατάθλιψη δεν έχει το βιβλίο, γέλιο ναι, συγκίνηση ναι, για κατάθλιψη μην το φοβάσαι!
Πούλιμ, τεμέτερον κι εσύ;