Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ενας νεος φωτογράφος

Πριν έξι χρόνια, στους καταρρακτες της Έδεσσας, ενας πατέρας καθαριζε τα γυαλιά της κόρης του που είχαν μόλις βραχεί απο τα νερα του καταρρακτη που πετάγονταν τριγύρω. Η κόρη κοιτούσε τον πατέρα της. Αυτό το βλεμμα του μικρού κοριτσιού, που ήταν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, στον πατέρα της, έσπρωξε στη φωτογραφία κάποιον που έτυχε να είναι παρών σε αυτή τη σκηνή και να προσεξει αυτό το βλέμμα. Ο ίδιος λεει πως ήταν "μια σιωπηλή στιγμή αλλά και ταυτόχρονα μια τόσο βουερή εικόνα. Εκεί αποφάσισα να πάρω την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή".
Τότε ήταν δεκαοκτώ χρονών. Στα επόμενα χρόνια μεχρι σήμερα ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος ασχολείται με τη φωτογραφία, πειραματίζεται, μαθαίνει. Στις φωτογραφίες του πολύ συχνά φωτογραφίζει την περιοχή της κοινής καταγωγής μας, τις γύρω αλλα και πιο μακρινές περιοχές περιοχές, τοπία, τους φίλους του (στην βραβευμενη φωτογραφία κάτω, ο δρομέας που μοιαζει να κυνηγάει τρεχοντας στον/τον/με τον εαυτό του είναι παιδικός του φίλος) και οι κολλητοί του ξερουν πως καποιες μέρες θα φωτογραφηθούν οπωσδήποτε όσο εκείνος θα δοκιμάζει τοπία, ιδέες, καινούριους φακούς και φλας, φώτα και συνθηκες φωτογράφισης - και ξερουν βεβαια ότι ετσι εχουν βγει μερικές απο τις ωραιότερες και πιο αληθινές φωτογραφίες τους.
Στιγμές, βλεμματα, κινήσεις, σε φωτογραφίες που όσο τις βλεπω και ξερω πως όλα τα κανει ο ίδιος (δεν είναι ευκολο να οργανωθεί και να υλοποιηθεί από εναν άνθρωπο μια φωτογράφιση) τον θαυμαζω κι ακόμα περισσότερο όταν σκεφτομαι ότι είναι αυτοδίδακτος και τόσο νεος ώστε να μπορεί να μάθει και τόσα πολλά ακόμη.
Μεχρι σήμερα δημοσίευσε φωτογραφίες του σε ηλεκτρονικό περιοδικό μουσικής, πήρε δύο βραβεία φωτογραφίας σε διαγωνισμούς (Φυσικό περιβάλλον-ΠΕΛΛΑ NEWS, Capture the moment Επετειακός διαγωνισμός για τα 2500 χρόνια του μαραθωνίου-NIKE Hellas). Έχει σπουδάσει εφαρμοσμένη πληροφορική στην διοίκηση και την οικονομία ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο παρακολουθεί σεμινάρια φωτογραφίας.

Αυτή η φωτογραφία του βραβευτηκε στον επετειακό για τα 2500 χρόνια του μαραθωνίου διαγωνισμό φωτογραφίας της NIKE. Αυτήν είδα το Πασχα κι ενώ μέχρι τότε τον ήξερα μονάχα κολλητό φίλο του ανηψιού μου τον γνώρισα και ως φωτογράφο και έτσι ήθελα να σας τον γνωρίσω κι απο δω.




Περισσότερες φωτογραφίες του μπορείτε να δείτε κλικάροντας εδώ 

Μερικές είναι κι αυτές

(αυτό το φράγμα ήταν άραγε που κάποτε έσπασε 
και πλημμυρήσαμε όλοι  στον καμπο, κατω απο την Έδεσσα; 
να θυμηθώ να ρωτήσω)









16 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!!!
Πολύ καλό το έργο του!!!

anthivolon είπε...

To ξέρεις αλλά εγώ θα σου το ξαναπώ.......πόσο πολύ χαίρομαι όταν μαθαίνω ότι αυτός ο κοινός μας τόπος καταγωγής "βγάζει" τέτοια ταλέντα!!
Σου στέλνω την αγάπη μου και μια μεγααααάλη αγκαλιά!!

effie... είπε...

..πολύ όμορφες, τις είδα όλες στο flickr μπράβο του !!! :-)

Ελένη Λιντζαροπούλου ΙΙ είπε...

Να λοιπόν Αναστασία που χάρη σ' εσένα γνώρισα και το όνομα του φωτογράφου.

Την δουλειά του την ήξερα φού οι φωτογραφίες του "κυκλοφορούν" πολύ στο διαδίκτυο.

Μπράβο. Άξια δουλειά και καλό βλέμμα.

Τα πολλά πολλά φιλιά μου

Ελένη (Big Mama)

☆sapphire είπε...

Beautifully written!
And thanks for the link you provided. I saw his photos on Flickr as well. The photos of "the look" are awesome.

I enjoyed a lot your former post about museums. Of them, the Museum of Byzantine Culture sounds very tempting because I have never been to the museums which specialize in Byzantine culture.

I wish I could go and see the exhibits you've introduced to us. Thank you.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες φοτο,μου άρεσε που κάποίες είναι παιχνιδίαρικες άλλες βγάζουν συναίσθημα κ δύναμη.Μου άρεσαν πολύ τα χρώματα! γενικα όμορφες εικόνες!!!
Δήμητρα

Θωμάς είπε...

Πήγαμε προχθές στους καταρράκτες. Είναι ένα μέρος που σε υποβάλλει να γίνεις φωτογράφος. Η κόρη μου δεν αρκέστηκε στις αναμνηστικές φωτογραφίες, πήρε την κάμερα κι άρχισε να τραβάει τον καταρράκτη. Βεβαία ο αληθινός καλλιτέχνης εστίασε την προσοχή του όχι στον καταρράκτη αλλά στο βλέμμα ενός κοριτσιού, θέλει και ταλέντο για να μπορέσεις να ξεπεράσεις το όριο μεταξύ απλής φωτογραφίας και έργου τέχνης.
Αναστασία, ωραίο μέρος η Έδεσσα,δεν είχα ξαναπάει αν και ήταν πάρα πολλοί οι υπαίθριοι πωλητές, ακόμα και μπροστά στους καταρράκτες.

katerina είπε...

kalimera oli mera!!!
Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου!
Καλή συνέχεια στο έργο του και στις σπουδές του.

φιλιά απο την Θεσσαλονίκη..
Κατερίνα -katerina

καλημέρα είπε...

καλημέρα Ηφαιστίωνα!
Χαίρομαι που σου άρεσαν!

καλημέρα είπε...

Μπέττυ μου,
το ξέρω και νιώθω ακριβώς το ίδιο! Έτσι καμαρωσα κι εγώ,
είναι τόσο ωραίο να γνωρίζεις τη δουλειά τόσο αξιων νεων παιδιών και πολύ συγκινητικό όταν είναι απο τον τόπο σου/ τοπο μας για μας τις δυο
Σε φιλώ πολύ

καλημέρα είπε...

Έφη μου,
είδες; και είναι και αυτοδίδακτος, μωρε αμα το εχεις το ταλέντο...

καλημέρα είπε...

Καλημέρα Ελένη!
Να σε ευχαριστώ κι απο δω για τα ζεστα λόγια καλοσωρίσματος στο facebook!
Για τον φωτογράφο τωρα, εσύ ήξερες τις φωτό αλλα όχι το όνομα του φωτογράφου, εγω παλι ακριβώς το αντίθετο, τωρα και οι δυο ξερουμε και τα δυο, μια χαρα!
φιλια πολλά!

καλημέρα είπε...

☆sapphire,
Thank you very much for your visit!
I'm really happy about what you are writting about museums If you ever come to Greece be sure to visit the Museum of Byzantine Culture in Thessaloniki (http://www.mbp.gr/html/en/index.htm), it is the best museum of whole Europe and maybe in the whole world!

καλημέρα είπε...

Γεια σου Δήμητρα,
με τη φωτογραφική σου ματιά είδες τις φωτό του συναδέλφου σου, ε;
Φιλιά πολλά!

καλημέρα είπε...

Θωμά,
εχεις απόλυτο δίκιο! Ίσως το ίδιο μαλιστα να λενε όσοι έρχονται στη δικια μας παραλία και βλεπουν αυτό το χαλι με τα καντινομαγαζα. Είναι κρίμα να αφήνεται ανεξελεγκτη η κατασταση κι εκεί κι εδώ.

καλημέρα είπε...

Γεια σου Κατερίνα!
Ο φωτογράφος ελπίζω να διαβασε τις ευχές σου, αν όχι θα του τις μεταφερω μέσω του ανηψιού μου,
φιλιά