Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

8η Διεθνής Εκθεση Βιβλιου Θεσσαλονικης


Ο 958fm, απο τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, από σήμερα εως και την Κυριακή, παρουσιαζει ειδικές εκπομπές για την Έκθεση Βιβλίου, απο το στούντιό του, στο χωρο της Έκθεσης. Το ραδιόφωνο στην ΔΕΒΘ, κυριολεκτικά. Μια πραγματικά πολύ ενδιαφερουσα εμπειρία.  

Σήμερα λοιπόν, τις δυο πρώτες ώρες, 12-2, τις περασαμε μαζί. Με πολλές, έντεκα για την ακρίβεια, συνεντευξεις, ενημερωση και ειδήσεις για τις εκδηλώσεις και τις δρασεις της φετινής ΔΕΒΘ. Στην δίωρη εκπομπή μιλήσαμε με πολλούς συγγραφείς για πολλά βιβλία και εκδηλώσεις της έκθεσης.
Ότι είχα αγωνία πριν ξεκινήσει η εκπομπή, είχα, δεν στο κρύβω. Μετα ομως όλα κυλησαν καλά, έτσι νομίζω. Όχι πως δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλα ήταν και η αρχή, καθε αρχη και πιο δύσκολη, όπως-περίπου-λένε. 
Την Κυριακή θα ξαναείμαστε μαζί, απο τις 4 έως τις 6 το απόγευμα.


Με ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγκρέμπ (με τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται...»), γύρω από τη διακίνηση ιδεών σε συνάρτηση με τις πολιτικές-κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και μια θεματική κι ένα διεθνές συνέδριο για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση» τη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα
Οι προοπτικές του εκπαιδευτικού συστήματος, οι συσχετισμοί του βιβλίου με τη σχολική πρακτική, ο προβληματισμός γύρω από τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ανάλογη εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν ένα διεθνές συνεδριο που οργανώνεται από το ΕΚΕΒΙ με τη συμμετοχή ειδικών από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία και Φινλανδία. Παράλληλα, στον ειδικό χώρο της θεματικής λειτουργει έκθεση εκπαιδευτικών βιβλίων (περίπου 500 τίτλοι). Οι επισκέπτες έχουμε μια επιπλέον ευκαιρία να παρακολουθήσουμε συνοπτικά την ιστορική πορεία του ελληνικού σχολείου μέσα από δύο εικαστικές προτάσεις: την έκθεση φωτογραφιών της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, που προσφέρει το Μουσείο Μπενάκη με την αφορμή της φετινής θεματικής και την έκθεση παλαιών αναγνωστικών, του 19ου κα αρχών του 20ού αιώνα, σε ειδικές προθήκες (προσφορά από τη συλλογή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλης Τριανταφυλλίδης).
Στην παιδική και εφηβική γωνιά είναι προγραμματισμένες 62 εκδηλώσεις για παιδιά και 14 για εφήβους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων της Έκθεσης είναι εδώ
Την φετινή διοργάνωση υποστηρίζει με πολλές δρασεις και εκδηλώσεις και ο δήμος Θεσσαλονίκης. (Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Περίπατος Πολιτισμού» και όλων των παράλληλων εκδηλώσεων)

170 εκδηλώσεις, 190 συγγραφείς, από τους οποίους προσκεκλημένοι  ξένοι συγγραφείς εκπροσωπούν τις χώρες: Αγγλία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλγερία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Λίβανος, Πακιστάν, Σερβία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.
Έτσι έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσουν για το έργο τους οι Ταρίκ Αλί (Πακιστάν/Hνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία-Γαλλία), Γκεμπρεγκεόργκις Γιοάνες (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Nτενίζ Kαβουκτσούογλου (Τουρκία),Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσί (Τυνήσια/Γαλλία), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία). 

Επίσης, έρχονται να παρουσιάσουν βιβλία τους οι Richard Stoneman (Αγγλία), ο Nickolas Verdan  (Ελβετία), Paolo Maranca και Raffaella Narni (Ιταλία), ο Bajac Vladislav (Σερβία). 


Διεθνής  Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)
Σε συνεργασία: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ)
Τόπος: στα περίπτερα 13, 15 και 8 (συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός) της HELEXPO
Δωρεάν είσοδος
Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 15:00 – 21:00, Παρασκευή & Κυριακή: 10:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 – 22:00
Φιλολογικό Καφενείο (στο περίπτερο 13): Ένας χώρος χαλάρωσης για διάβασμα, κουβέντα και δωρεάν καφέ, για τους «περιηγητές» της Έκθεσης προτού συνεχίσουν στους χώρους της Έκθεσης.

10 σχόλια:

anthivolon είπε...

Aναστασία μου καλή, σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου από την Λευκωσία, που βρίσκομαι αυτόν τον καιρό!! Μακάρι να μπορούσα να σε ακούσω........

δήμητρα♥♥♥q είπε...

πολύ ενδιαφέρον.
Γι'αυτό ζηλεύω εγώ, που μένω σε νησί. Συχνά νιώθω αποκλεισμένη απ' ολα αυτά.
Θα προσπαθήσω να ακούσω όμως.
καλημέρα.
:)))

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Πολλές φορές ζηλεύω κι αυτή είναι άλλη μια.

Χαίρομαι που θα είσαι κι εσύ εκεί.

Μου επιτρέπεις ελπίζω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους φίλους μου Δημήτρη Γεωργά και Αμελί Λω που είναι κοντά σας για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους στην έκθεση...

Επιτυχία εύχομαι και σε όλη την διοργάνωση αλλά και στο ελληνικό βιβλίο γενικότερα.

Να περάσετε πολύ πολύ καλά και περιμένουμε τα νέα σας.

Φιλιά πολλά

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά.Καλη επιτυχια.

katerina είπε...

geia xara anastasia!kalimera,kalispera,kalo apogema,kalo bradi...kalimerokalispera..


gia pes kai grapse anastasia tis entiposeis soy ap tin ekthesi bibliou...giati mono apo to spiti sas akouga ....dystyxws den mporesa apo konta....

καλημέρα είπε...

Μπέττυ μου, να περνάς όμορφα στην Κύπρο! (όπου τουλαχιστον θα εχει καλύτερο καιρό απο εδώ, ε; σχεδόν φθινοπώριασε στα μέρη μας, άστα...)

πολλά φιλιά φιλενάδα!

καλημέρα είπε...

δήμητρα,
θα σας γράψω αναλυτικά,αξίζει τον κόπο νομίζω γιατί άκουσα κι έμαθα πολύ ενδιαφεροντα πραγματα στην Έκθεση.
Κατάφερες να ακούσεις;

καλημέρα είπε...

big mama,
ήταν πολύ ωραία, αφού έλεγα να μην τελειώσει!

Δεν το ήξερα ότι είναι φίλοι σου, τι μικρός που είναι ο κόσμος! Με τον Δημήτρη Γεωργά (με τη μεσολάβηση μιας φίλης μου) μιλήσαμε, αυτή τη φορά δεν προλαβαίναμε να κάνουμε συνέντευξη στο ραδιόφωνο, το έχω υπόψιν μου όμως για απο δω και πέρα.

καλημέρα είπε...

SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ,
εγώ όμως, ντροπή μου, έχω να περασω μέρες απο το δικό σου blog, θα έρθω όμως.
Ευχαριστώ για τις ευχές, έπιασαν, να ξέρεις!

καλημέρα είπε...

Γεια σου Κατερίνα!
Θα γράψω σίγουρα, έχω πολλά που θελω να σας πω!