Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μουσεία, σήμερα και αύριο

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου
και
Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αυριο, Τετάρτη 18 Μαΐου.
Τι σημαίνει αυτοί οι εορτασμοί;  
  • Από το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), θέλοντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε την 18η Μαϊου Διεθνή Ημέρα Μουσείων.  Αυτή τη μέρα πολλά μουσεία σε διαφορα μερη του κόσμου ανοίγουν, με ελευθερη είσοδο στο κοινό και συνηθως με διευρυμένο ωράριο παρουσιάζουν εκδηλώσεις ειδικά οργανωμένης στο πλαίσιο του εορτασμού. Κάθε χρόνο υπαρχει ένα θέμα, το φετινό, του 2011, " Μουσεία και μνήμη".
  • Από το 2005 η Γαλλία αρχικα και στη συνεχεια πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθιέρωσαν τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαϊου, κατά την οποία τα μουσεία που συμμετέχουν στον εορτασμό, παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Έτσι, σήμερα και αύριο τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Αναλυτικά:


Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,
Τρίτη 17 Μαϊου 2011, ώρα  21:00-22.30, παίζουν οι "Your Hand in Mine" (Mάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος).
Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 18 Μαϊου 2011, ώρα 21.30-22.30, συναυλία απο το «Εργαστήρι Jazz» των σπουδαστών του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης,(υπεύθυνος Μανώλης Σιδερίδης). 
Είσοδος ελεύθερη


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,
στις 18 Μαΐου, ώρα 19.30, τραγουδια, έθιμα και δρώμενα της Άνοιξης με τίτλο «Τα εαρινά», σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α. Π. Θ. 
Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, με ελευθερη είσοδο, ενώ θα παραμείνουν ανοικτες για το κοινό έως τις 11 το βράδυ οι εκθέσεις "Ο Χρυσός των Μακεδόνων", "Τα εκατό χρόνια των Ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο".

οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη απο την Κυριακή.
Σήμερα και αύριο:
Τρίτη 17 Μαΐου, 8 μ.μ. - 11 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, από τις 20:00 έως τις 23:00.
Τετάρτη 18 Μαΐου, 7 μ.μ.- 8 μ.μ., προβολή ταινίας & περιοδική έκθεση στο φουαγιέ
8.30 μ.μ. - 10 μ.μ., συναυλία The SpeakEasies Swing Band
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
την Τετάρτη 18 Μαΐου , 09:00-24:00 , Δημιουργώ τις μνήμες του μέλλοντος
Τρεις δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αυτόνομους επισκέπτες των εκθέσεων.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, με ερέθισμα τα έργα «Κήπος» και «Πόλεις» της έκθεσης «Παύλος Βασιλειάδης -Περιβάλλοντα»:
«Φτιάχνω τον δικό μου κήπο», τα παιδιά ζωγραφίζουν, κόβουν, συνθέτουν τον δικό τους «ανθισμένο» κόσμο. (2ος όροφος)
«Η φανταστική μου πόλη», τα παιδιά διαμορφώνουν τη δική τους πόλη με σύμμαχο τα χρώματα και τη φαντασία. (2ος όροφος)
Διαδραστική εγκατάσταση: «Ο Μνημοχώρος του Παύλου Βασιλειάδη»
«Ο Μνημοχώρος αποτελεί μια εγκατάσταση, μια εικαστική αναπαράσταση της μνήμης στον εγκέφαλο. Ένα δωμάτιο (ο εγκέφαλος), που περιτρέχεται πολλές φορές από ένα νήμα (οι νευρώνες) στερεωμένο στους τοίχους. Πάνω στο νήμα βρίσκονται μνήμες (καταχωρημένες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου, που η μια ανασύρει την άλλη), δηλαδή μικρά κομμάτια από φωτογραφίες, μικροαντικείμενα που μας θυμίζουν κάτι –ευχάριστο συνήθως– και γενικά, πράγματα που τα κρατάμε στο συρτάρι γιατί κάτι μας θυμίζουν.» Π. Βασιλειάδης 
Φέρε τις αναμνήσεις σου (φωτογραφίες, αντικείμενα, γράμματα…) ή γράψε μια προσωπική θύμηση και στερέωσέ την στο νήμα του «Μνημοχώρου», συμπληρώνοντας το έργο. (1ος όροφος)
12:00-13:00 & 16:00-17:00, περιηγήσεις στις εκθέσεις «Έλληνες Χαράκτες από τη Δωρεά Δημητρίου Τσάμη» και «Παύλος Βασιλειάδης-Περιβάλλοντα».
20:00-21:00, Ο εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής των εκθέσεων Παναγιώτης Μπίκας συνομιλούν με το κοινό και περιηγούνται μαζί του στις εκθέσεις.
21:00, συναυλία post-rock, shoegaze και ηλεκτρονικής μουσικής με τον Absent without leave.
9:00 - 11:00, «Απ’ την άκρη της κλωστής ως την άκρη της γης» . Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία για μαθητές Νηπιαγωγείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Παραδοσιακές Ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη: 1860-1960» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη (μουσική). 10:00 - 12:00, «Ο Καραγκιόζης μυλωνάς». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τους νερόμυλους στην προβιομηχανική εποχή, για μαθητές Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές και Μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία» από το μουσειοπαιδαγωγό Γιώργο Αδαμίδη και παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση.
19:00 - 20:30, «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι» της Μαρίας Παπαλέξη. Ένα μουσικό παραμύθι από …κλωστή από το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο δέντρο με ερμηνεία της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και όργανα (λαούτο, πνευστά, κρουστά) του Κωστή Πιστιόλη (στο πλαίσιο της εκθεσιακής ενότητας του Μουσείου για την παραδοσιακή υφαντική).
20:30 - 10:00, «Ημερολόγια Ζωής». Παράσταση χοροθεάτρου με μουσική και αφήγηση από την ομάδα καλλιτεχνών SOURLIBOOM, για μεγάλους και μικρούς.

Στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ για ξεναγήσεις στην ιδιαίτερη συλλογή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και γευστικές δοκιμές των κρασιών του Κτήματος Γεροβασιλείου.

21:00, συναυλία με τους Sancho003 (Κώστας Παντελης: ηλεκτρική κιθάρα και Φώτης Σιωτας: βιολί, βιόλα, πλήκτρα, φωνή)
Είσοδος Ελεύθερη
Στον ιστότοπo http://www.gerovassiliou.gr/ μπορείτε να βρείτε οδηγίες για το πώς θα πάτε στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

17 Μαϊου,  (με διευρυμένο ωράριο 10:00-22:00)
Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις
«Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» στη Μονή Λαζαριστών (και ξεναγηση, 21:00-22:00)
και Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι (και ξεναγηση, 21:00-22:00)
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ

18 Μαϊου (με διευρυμένο ωράριο 10:00-22:00),
Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις
«Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» στη Μονή Λαζαριστών (και ξεναγηση, 19:30-20:30)
και Animacall_The Animation Project 2011 ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1, Λιμάνι  (και ξεναγηση, 19:30-20:30)
Έκπτωση 20%-40% στις εκδόσεις του ΚΜΣΤ
21:00-22:00, συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με κομμάτια κλασσικής μουσικής, βαλς, άριες από όπερες, αγαπημένα κομμάτια τζαζ και ελληνικά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για κουαρτέτο εγχόρδων

6 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ελπίζω όλα να έχουν συμμετοχή του κόσμου!!

καλημέρα είπε...

Καλησπέρα Ηφαιστιωνα!
Αν κρίνω απο άλλες χρονιές, μαλλον θα έχουν. Βοηθαει και ο καιρός σήμερα, είναι χαρα θεού!
Εγω να δουμε αν θα καταφερω να παω, ήρθα στο σπίτι και βρήκα μια σούπερ κεφατη παρεα, οι φίλοι του γιου μου ήρθαν μετα το σχολείο και τωρα καταφερα να καθίσω λίγο. Ακόμα κι αν δεν παω όμως δεν πειραζει, χαρηκα τόσο πολύ με τα γελια τους, είναι καταπληκτικά παιδια, χαλαλι!

Un par de neuronas... είπε...

Αν θα ήμουνα στην Ελλάδα σήμερα, πεθαίνω από χαρά! Καλή ιδέα!

Φιλιά πολλά!

Dinos-Art είπε...

Πριν λίγο απολαύσαμε μια υπέροχη ξενάγηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Παρ'όλο που στο παρελθόν το είχα επισκεφθεί πολλές φορές ατομικά, το αποψινό ήταν το κάτι άλλο. Αύριο στις επτά το απόγευμα κλείνουν οι εκδηλώσεις του Μουσείου με ξενάγηση στα "Αντικείμενα Μνήμης" συμπολιτών μας, στην οποία συμμετέχω. Πολύ ενδιαφέρον το σχετικό έντυπο που εξέδωσε το Μουσείο με τίτλο "Μνήμες αντικειμένων". Μετά μουσική εκδήλωση και ένα ποτήρι κρασί. Καλό βράδυ.

καλημέρα είπε...

Βερόνικα,
όταν με το καλό έρθεις στην Θεσσαλονίκη, πάλι κάτι ωραίο θα έχουν τα μουσεία μας, είμαι σίγουρη! Και θα κάνουμε μια ωραία μεγάλη βόλτα!

Πολλά φιλιά!

καλημέρα είπε...

Dinos-art,
πρώτα-πρώτα χρόνια πολλά!

Απρόβλεπτα γεγονότα δεν με άφησαν να χαρώ φετος τις εκδηλώσεις, αλλα χαίρομαι που πήγαν όλες τόσο καλά (μου εστειλαν τοσα e mail με εντυπώσεις, περιγραφες και σχόλια πολλοί ακροατές, ώστε είναι σαν να ήμουν εκεί)και ελπίζω του χρόνου να είμαι πιο τυχερή.