Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Χριστούγεννα



Χριστούγεννα.
Παράξενα. Διαφορετικά.
Είναι αλλιώς φέτος. Σαν να μην με αγγίζει η χριστουγέννιατικη ατμόσφαιρα. Τουλάχιστον όχι όσο άλλες χρονιές.
Μπορεί να είναι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Μπορεί όχι μόνον αυτά.
Πολλοί νομίζω νιώθουμε το ίδιο.
Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι κακό αυτό.
Κάθε άλλο.
Μέσα στη λύπη είναι η χαρά μεσ' στη χαρά η λύπη.
Ή και μέσα από το ένα βγαίνει το άλλο.
Τέλος πάντων πριν συνεχίσω να αμπελοφιλοσοφώ, αρκετά ανθεί το είδος στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας γενικως και πολύ ειδικώς αυτές τις τελευταίες ημέρες, σταματώ εδώ.




Χριστούγεννα σε μέρες δυο.
Ένα κείμενο από το blog του Αναστάσιου, βλέπε δίπλα στο συνblogάρουν "εικόνες από τη ζωή μου", και διάβασα στην εκπομπή χθες, αυτό θά ήθελα να μοιραστούμε σήμερα, ξανά, κι εδώ:
"Η αγάπη τρέφει, είναι δημιουργική, υπερβαίνει τον τόπο και τον χρόνο, νικάει και τον θάνατο. Ακόμα και σιωπηλή, ακόμα κι από μακριά...από απόσταση μεγάλη, μπορεί να τρέφει, να στηρίζει, να σμιλεύει, να σε ομορφαίνει. Όπως μια φυσική ενέργεια, θερμότητα κι φως, αόρατο κύμα, έρχεται και σε βρίσκει, επιδρά πάνω σου, σε αλλάζει.

Είναι φανερό στα πρόσωπα εκείνων που αγαπιούνται η κι αγαπήθηκαν."



("Greensleeves"-η μουσική που ακούγεται στο παραπανω video- είναι παραδοσιακό αγγλικό τραγούδι, η μελωδία αναφέρεται με αυτόν τον τίτλο πάντα σε αρκετές πηγές του 16ου και του 17ου αι., είναι λοιπόν γραμμένη ήδη από τον δέκατο έκτο αιώνα, το αργότερο. Το 1596 στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Οι εύθυμες κυράδες του Γουίνδσορ (στην δεύτερη πράξη-σκηνή πρώτη και στην πέμπτη πράξη-σκηνή πέμπτη) αναφέρεται ως χορός.
Στην πρώτη του στιχουργική εκδοχή το τραγούδι είναι ερωτικό, μάλιστα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη συζήτηση γύρω από τι μπορεί να σημαίνει το πράσινο χρώμα που έδωσε και τον χαρακτηριστικό τίτλο στο τραγούδι.
Τον 19ο αι. και συγκεκριμένα το 1865, πάνω στην ήδη δημοφιλή μελωδία ο William Chatterton Dix, ενώ όπως λέγεται περνούσε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, έγραψε τα λόγια του ύμνου "What Child Is This?". Το τραγούδι θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά πλέον χριστουγεννιάτικα τραγούδια στον κόσμο. Δισκογραφήθηκε πάρα πολλές φορές και από πολλούς ερμηνευτές.)


Υ.Γ. Δεν μπορώ να μην πω κάτι για την χθεσινή μέρα. Στην εκπομπή, με αφορμή μια μέρα γιορτής, ήταν τόση πολλή η αγάπη σας, τα μηνύματα, τα λόγια και οι ευχές σας, ένα ευχαριστώ δεν ξέρω αν φτάνει ή κι αν σημαίνει και κάτι. Αυτό που σίγουρα ξέρω όμως είναι πως ό,τι μου λέτε πως σας δίνει η Καλημέρα, μου το ανταποδίδετε στο πολλαπλάσιο κι αυτό είναι δώρο, από εκείνα που κρατάς πάντα στην καρδιά σου.


13 σχόλια:

Roadartist είπε...

..και τώρα έβαλα και σε ακούω :)
Αναστασία, περίεργα τα φετινά Χριστούγεννα, να τα περάσεις όσο πιο 'ζεστά' και καλά μπορείς με την οικογένεια σου και τους ανθρώπους που αγαπάς..
Αυτοί είναι η δύναμη μας ;) Πολλά φιλάκια, τις καλύτερες ευχές μου κ από εδώ.. :)

καλημέρα είπε...

roadastist,
περίεργα, όπως το λες!
Χρόνια πολλά από τη Θεσσαλονίκη,
θα επιστρέψω σε δυο μέρες οπότε δε σου λέω από τώρα καλή χρονιά, από βδομάδα...

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία,
Χρόνια Πολλά!
Τα τραγούδια που έπαιξες σήμερα και όσα έλεγες γιαυτά δεν μπορείς να τα ανεβάσεις στο μπλογκ; Ήταν πραγματικά υπέροχα.
Νίκος, από Αθήνα

Χριστίνα (lbt) είπε...

Aναστασία μου Χρόνια Πολλά, να περάσεις όμορφα! Καλά Χριστούγεννα σε σένα και την οικογένειά σου!

Ανώνυμος είπε...

θέλω να αφιερώσω στον Αναστάσιο τα ¨Γράμματα σε ένα νέο ποιητή" του Rainer Maria Rilke. Ο Αρίστιππος, ένας συμπολίτης του, μου τα χάρισε κάποτε. Τα έχω σα φυλακτό. Το κείμενο του Αναστάσιου θα το αντιγράψω στο τέλος του βιβλίου. Νομίζω εκεί είναι η θέση του. Η Χρονιά που έρχεται θα είναι θλιμένη για τους πολλούς. Γι αυτό το μόνο που εύχομαι είναι υγεία σε όλο το κόσμο και αγωνιστική ... ειρήνη. Ελένη Μ.

Ανώνυμος είπε...

Να διευκρινίσω λίγο την ευχή μου: Νά ναι χρονιά αγώνων για την ειρήνη και την ευημερία σε όλο το κόσμο. Ελένη Μ.

nikiplos είπε...

Το βίντεο είναι πολύ καλό, ενώ την μουσική εκδοχή την έχω από την loreena mckennitt. Ευχαριστούμε για την ιστορία γιατί πραγματικά δεν την γνώριζα. Ενδεχομένως να έχει πιο αρχέγονες ρίζες στην παραδοσιακή τους κέλτικη μουσική.

Πέρα από αυτό, σου εύχομαι να έχεις μια καλή νέα χρονιά, δημιουργική, γεμάτη πληρότητα και αγάπη ανάμεσα σε δικούς σου ανθρώπους. Και πάντα να γράφεις έτσι όμορφα.

Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Αναστασία!
Καλή χρονιά σε σένα, στην οικογένειά σου, στην εκπομπή σου, στη καλημεροπαρέα,...!Περάξενες,διαφορετικές οι φετινές γιορτές,οπως λες και συ.. για πολλούς λόγους...
Πολύ καλοί όσοι συνbloκάρουν.. όπως του Αναστάσιου, ξεblogάρισμα, nikiplos,... κ.α.
Eιρήνη κι ευημερία σε όλο το κόσμο όπως λέει κι Ελένη!

καλημέρα είπε...

Νίκο,
είναι δύσκολο να γράψω όλα όσα είπα για τα τραγούδια εκείνης της ημέρας (άσε που δεν τα είχα και γραμμένα...) αλλά στείλε μου ένα mail (kalimera958@yahoo.gr) να σου στείλω τη λίστα των τραγουδιών που έπαιξα και στοιχεία για αυτά.
Σε ευχαριστώ!

καλημέρα είπε...

Μικρά Όμορφα Πράγματά μας,
χρόνια πολλά!
ήταν νόστιμη η σουσαμόπιτα;

καλημέρα είπε...

Ελένη,
θα μεταφέρω στον Αναστάσιο όσα μου γράφεις, μήπως και δεν μπει στο blog να το δει ο ίδιος,
φιλιά

καλημέρα είπε...

Νίκιπλε,
σε ευχαριστώ και για τις ευχές και για όσα μου γράφεις.
Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα τραγούδια και οι ιστορίες τους, ψάχνω συνέχεια και είναι κάτι που πολύ-πολύ ευχαριστιέμαι να κάνω, οπότε θα έρθουν κι άλλες ιστορίες και για άλλες μουσικές και για αλλα τραγόύδια, σίγουρα

καλημέρα είπε...

καλή χρονιά Κατερίνα μου!