Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Cesaria Evora (1941-2011)

Πέθανε σήμερα η Σεζάρια Εβόρα.
Πόσο τυχεροί είμαστε που την είδαμε, την ακούσαμε να τραγουδάει σε απόσταση σχεδόν αναπνοής στις πρώτες πρώτες συναυλίες ειδικά. Όρθια, ακίνητη θαρρεις και όταν ξεκινούσε να τραγουδά ενα κύμα άγγιζε όλο το κοινό της. Κάτι μέσα μας χόρευε όσο εκείνη τραγουδούσε τις λύπες, τη μοναξιά, τη μέρα και τη νύχτα. Η πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα πότε ήταν; Θυμαμαι στο Μύλο, εκεί την ειχα πρωτοδεί και πρωτοακούσει και θυμαμαι που λεγαμε μετα ενθουσιασμένοι διαφοροι σε φιλους μας στην Αθηνα, το και το, αν ερθει ποτε σε σας μην την χάσετε. Οι πιο πολλοί τότε, μετα μας το ελεγαν, ήταν σιγουροι πως απλώς υπερβάλαμε. Μετα την άκουσαν, την έμαθαν και ήταν αλλιώς.



"... in all those years when I sang in bars and in front of strangers I sometimes had an idea I might someday be successful outside my country. The thought never stayed with me for very long, but here I am."
Γεννημένη το 1941, πέρασε δυσκολα, έζησε σαν δυο και τρεις ζωές μαζί. Τα τελευταία είκοσι και λίγα παραπανω μόλις χρόνια έγινε διασημη εξω απο την πατρίδα της. Ζώντας απο πολύ μικρή με πολλές στερήσεις και ατυχίες γνώρισε τελικά την παγκόσμια επιτυχία. Με μεγαλη τόλμη στην καλλιτεχνική και προσωπική της ζωή η Σεζάρια Εβόρα ή Έβορα όπως αλλιώς τονίζουν, και μαλλον πιο σωστα, το επώνυμό της, έμαθε σε όλο τον πλανήτη τα λυπημενα τραγούδια του τόπου της, ήταν η σημαντικότερη και πιο διασημη εκπρόσωπος της μουσικής μόρνα, της παραδοσιακής μουσικής του Cape Verde, της χώρα της.
Tον Σεπτέμβριο ειχε ανακοινώσει πως τερματιζει την καριέρα της, ακυρώνοντας καποιες συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί για το επομενο διαστημα. Είχε ήδη υποβληθεί την περασμενη χρονια σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς καθως αντιμετωπιζε σοβαρα προβλήματα υγείας. Πεθανε σήμερα
Έκανε την απόσταση από το Πράσινο Ακρωτήρι μέχρι τις καρδιές μας να μοιαζει μια ανάσα δρόμος.

Όταν καποτε καναμε μια συνεντευξη μου ειπε πολλά και ενδιαφεροντα και πολλά βεβαια τυπικά, τα ίδια μαλλον σε όλες τις συνεντευξεις που έδινε σε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, αναπόφευκτο ετσι κι αλλιώς. Μου ειπε ωραία πραγματα, και ενα ακόμα το θυμαμαι, αδικώντας σίγουρα αλλες απαντησεις της. Αλλά αυτή με ξάφνιασε, για αυτό τη θυμαμαι μαλλον. Κι ήταν μια ερωτηση κοινότυπη, καθολου πρωτότυπη. Τι εχει οπωσδηποτε παντα στο καμαρίνι της πριν βγει να τραγουδησει, τη ρωτησα και απάντησε, "ενα σίδερο, θελω παντα να σιδερώνω η ίδια τα ρουχα μου πριν βγω στη σκηνή".
Αλήθεια, ψεμματα, δεν ξερω... Μικρό κορίτσι στο ορφανοτροφείο οι καλόγριες της ειχαν μαθει να ραβει και να σιδερώνει. Αν ήξεραν τι είχε απαντησει, παγκόσμια διασημη τραγουδιστρια πια, σε μια συνεντευξη μπορεί να χαίρονταν, φανταστηκα.


http://www.cesaria-evora.com
http://africanmusic.org/artists/evora.html






12 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καταπληκτική.. καλό της ταξίδι..

nikiplos είπε...

καλό ταξίδι στην Καισαρία....
Μας ταξίδεψε κι αυτή σε όμορφα ακρογυάλια... εκείνο που μου έκανε αίσθηση ήταν αυτή η ηρεμία και δύναμη που εξέπεμπε, τόσο στις συναυλίες της, όσο και μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευε...

katerina είπε...

καλό ταξίδι,αγαπημένη "ξυπόλυτη" Σεζάρια Εβόρα...

Χρήστος Γ. είπε...

Για μένα αυτή η φωνή ήταν σαν άλλες ισάξιες μεγάλες φωνές, που όταν την άκουγα σταματούσα να ανασαίνω για να την απολαύσω αλλά ποτέ δεν είχα μάθει το όνομά της. Με τον θάνατό της το έμαθα. Ποτέ δεν είναι αργά!
Σεζάρια Εβόρα!!!
Καλό της ταξίδι και από τώρα θα την θυμάμαι επώνυμα!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!!ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ,ΜΑΖΙ ΚΑΙ Μ ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ,ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ,ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ.ΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣ,ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΛΑΪ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!ΘΩΜΑΗ

καλημέρα είπε...

καλό της ταξίδι, Ηφαιστίωνα...

καλημέρα είπε...

Νίκιπλε,
τι ωραία που το εγραψες- και εν τελει η ηρεμία παντα δυναμη δείχνει, εχεις δίκηο

καλημέρα είπε...

ναι, Κατερίνα, καλό της ταξίδι

καλημέρα είπε...

Chrisgio,
θα την ακουμε τόσα πολλά χρόνια μετα το θάνατό της, οπότε ναι, ποτε δεν είναι αργά...

καλημέρα είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ,
εξαιρετική τραγουδίστρια, ναι.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές, το ίδιο ευχομαι και για σενα, να περασεις όμορφα το υπολοιπο των γιορτών!

καλημέρα είπε...

Θωμαή, αυτό ειναι πραγματι το καλύτερο σκηνικό για τα τραγούδια της