Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ενα ωραίο σχολείο

Άλλο να το φανταζεσαι, αλλο να το διαβαζεις, να το ακούς σε ομιλίες, άλλο να λες τι ωραία που θα ήταν να λειτουργούν τα σχολεία με αλλη λογική, κι άλλο να το μαθαίνεις πως όλα αυτα δεν είναι μόνο λόγια αλλά πράξεις. Υπαρχει ενα σχολείο στο χωριό Φουρφουράς Ρεθύμνου που αν δε το ζηλευουν πρότυπα σχολεία σε όλο τον κόσμο - αυτα χάνουν!- σίγουρα το ζηλευουμε όλοι. Ποιος δεν θα ήθελε να μαθαίνει στο σχολείο παίζοντας; Ποιος δεν θα ήθελε τα παιδιά και στο σχολείο και παντου να παίζουν μαθαίνοντας; (Ε, καλά, ότι έχω στο μυαλό μου καποιους σοβαροφανείς που θα ελεγαν ανοησίες περί αυτού έχω, αλλά ούτε που τους δίνω σημασία εδώ και πολλά πολλά χρόνια, οπότε δεν πα να λενε)
Η ουσία είναι ότι στον 4θεσιο αυτό δημοτικό σχολείο, ενας ωραίος δασκαλος, ο Άγγελος Πατσιάς, και οι κεφατοι μαθητές του κανουν πραξη ενα διαφορετικό σχολείο.
Τι σημαίνει αυτό; Αντιγράφω απο το κείμενο χαρη στο οποίο εμαθα για το απίθανο αυτό σχολείο "Μέσα στα λίγα χρόνια που ο Άγγελος Πατσιάς είναι δάσκαλος στο 4θέσιο Δημοτικό σχολείο Φουρφουρά πραγματοποίησε ένα μικρό θαύμα. Δεν στάθηκε στις ανεπάρκειες της ελληνικού κράτους, αγνόησε τις αβελτηρίες της δημόσιας παιδείας, υπερπήδησε κάθε βολική δικαιολογία προκειμένου να αρκεστεί στο νόμο της ήσσονος προσπάθειας. Οργάνωσε το παλιό σχολείο του χωριού, μεταμορφώνοντας το από ένα εγκαταλειμμένο οίκημα σε σχολείο του 21ου αιώνα. «Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων» το ονόμασε και βάλθηκε να το φτιάξει. Ζωγράφισε φωτεινούς και έγχρωμους τους τοίχους, πλούτισε την βιβλιοθήκη του, έφερε υπολογιστές. Μα πάνω από όλα αποφάσισε να μάθει στα παιδιά αληθινά «γράμματα», παναπεί να ξυπνήσει εντός τους τον αχόρταγο προσανατολισμό προς το Καλό και το Ωραίο. Για αυτό και βάλθηκε να μάθει τα παιδιά να τραγουδούν, να νοιώθουν την ποίηση, να παίζουν θέατρο, να χορεύουν - μέχρι και «μάχη χορευτικών συγκροτημάτων» διοργάνωσε ο αθεόφοβος! Οργάνωσε τους μικρούς του μαθητές για καλλιεργούν μποστάνια και να φτιάξουν το δικό τους κοτέτσι. Κατόπιν τους έμαθε να πουλάνε την παραγωγή τους - αυγά, καρπούζια και λαχανικά - προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για τα έξοδα του σχολείου. Κανονικό πρότυπο αυτοδιαχείρισης δηλαδή. 
Διαβάζω στο Διαδίκτυο την άποψη του για την εκπαίδευση. «Η εκπαίδευση», λέει ο Άγγελος Πατσιάς,«κρύβεται στα απλά πράγματα. Εγώ αυτό που έκανα είναι να πειραματίζομαι». Και συνεχίζει: «Δεν θέλει φόβο στον πειραματισμό και μάλλον αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πάντα όμως να έχουμε ως γνώμονα ότι τα παιδιά δεν θα ζημιωθούν από τους πειραματισμούς. Λάθη θα γίνουν, τα παιδιά δείχνουν κατανόηση. Ο δάσκαλος δεν είναι θεός. Είναι κάτι το οποίο κινείται ανάμεσά τους πολλές ώρες την ημέρα και ο ένας μαθαίνει από τον άλλο». Τέλος, μεταξύ των πολλών άλλων, o Άγγελος Πατσιάς δημιούργησε, κλέβοντας ώρα από τον «εξωσχολικό» του χρόνο, μια διαδικτυακή εκπαιδευτική τηλεόραση για τα παιδιά. Την Φουρφουρά Web TV!" 

Σε ενα βίντεο, αυτό, οι μαθητές μας μιλουν για το σχολείο τους

 

Η σελίδα - κανάλι τους εδώ: http://fourfourastv.blogspot.com/
Κι αυτό δικό τους:  http://fourfourasweb.wordpress.com/
Εμενα με κέρδισαν. Και τους θαυμασα και τους ζήλεψα. Οπως λενε κι οι ίδιοι στο βίντεο που τραβηξαν με ενα τραγούδι που ούτε θα φανταζόμουν ποτε πως μπορεί σε ενα σχολείο να το μαθαίνουν ετσι τα παιδιά για να το παρουσιάσουν στη γιορτη για το Πολυτεχνείο (η συνδεση είναι εδω: http://fourfourastv.blogspot.com/2011/11/blog-post_11.html) τα παιδια μπορουν να αλλαξουν τα παντα. Και ενας εμπνευσμένος, ανοιχτόμυαλος δασκαλος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Και βεβαια, εδώ είμαστε όλοι, όχι μόνο να κανουμε το εύκολο και ...τεμπέλικο καμιά φορα, απλώς να θαυμαζουμε και να λεμε μπράβο, αλλά ο καθενας μας σε ό,τι κάνουμε να εχουμε τετοιο κέφι, τετοια όρεξη για καινούρια πραγματα, να δοκιμάζουμε, να πειραματιζόμαστε, να μην το βαζουμε κάτω, να ζουμε.



'Εμαθα για τον δασκαλο και το σχολείο εδώ και εδώ.

14 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

του αξίζουν συγχαρητήρια!!!

ΑnD είπε...

Υπέροχα τα παιδιά, υπέροχος ο δάσκαλος!
Τι όμορφη είδηση έσκασε Αναστασία απόψε! Συμβαίνουν και τέτοια όμορφα πράγματα γύρω μας;
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με τόση όρεξη και μεράκι, τόσο κοντά στην Αγάπη;

katerina είπε...

Μπράβο στο δάσκαλο του σχολείου Φουρφουράς και στα Μικρά Αμαριωτάκια!

vaso είπε...

επιτέλους και κάτι όμορφο!!! μπράβο στον δάσκαλο και φυσικά στα παιδιά και στους γονείς τους και σε όλο το χωριό! ελπίζω να γίνουν όλοι οι δάσκαλοι έτσι!

Thalassenia είπε...

Tυχερά τα παιδιά που τον έχουν δάσκαλο.
Μακάρι το παράδειγμα να γίνει κανόνας.

Χρήστος Γ. είπε...

Tυχερά τα παιδιά που τον έχουν δάσκαλο!!!
Tο παράδειγμα δεν θα γίνει κανόνας για ΚΑΝΕΝΑΝ!!!
Δυστυχώς!!!

Θερσίτης είπε...

Καλημέρα, Καλημέρα! Κι εγώ στα Θρανία μας γράφω χωρίς να τον αναφέρω για τον Φουρφουρά με αφορμή μια συγκινητική αφήγηση μιας συναδέλφισσας που δούλεψε στο γυμνάσιο-λύκειο του Φουρφουρά.

καλημέρα είπε...

και με το παραπανω Ηφαιστίωνά μου!

καλημέρα είπε...

Συμβαίνουν AnD μου, ευτυχώς, παντα!

καλημέρα είπε...

Χίλια μπράβο τους αξιζουν Κατερίνα!

καλημέρα είπε...

Και όχι μόνο οι δάσκαλοι Βάσω, μακάρι ο καθενας μας στη δουλειά του να είμαστε έτσι!

καλημέρα είπε...

Τυχερα λέει... Παντως κι αυτα όταν μεγαλώσουν "πώς λενε μ' όποιον δασκαλο καθίσεις...", φανταζομαι θα εχουν επηρεαστεί απο τον τρόπο και το χαρακτήρα του, αυτο κι αν ειναι προικα τυχερή!

καλημέρα είπε...

Chrisgio,
δεν ειναι σιγουρα ο μόνος δασκαλος που δουλευει με τετοιο κεφι και τετοια αποτελεσματα, και τα θαυματα απο λίγους παντα ξεκινάνε, ας ειμαστε αισιόδοξοι

καλημέρα είπε...

Θερσίτη,
θα μπω τωρα να το διαβασω,
ευχαριστώ!!