Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σώτια Τσώτου (1942-2011)

Η Σώτια Τσώτου, γεννημενη στις 14 Μαΐου 1942 στη Λειβαδιά πέθανε εχθές στις 10 Δεκεμβρίου 2011 στην Αθήνα έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο αφήνοντας πίσω της πολύ σημαντικό έργο. Η οικογένειά της επιθυμεί αντί για στεφάνια τα χρήματα να δοθούν στο χαμόγελο του παιδιού, έναν οργανισμό που αγαπούσε ιδιαίτερα η Σώτια Τσώτου. Η πολιτική κηδεία θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο την Τρίτη. Από τα 2 της χρόνια έζησε στην Αθήνα.
Μοναχοπαίδι εύπορων μικροαστών, σπούδασε μεταξύ άλλων στην Ελληνογαλλική σχολή του Αγίου Ιωσήφ "Saint Joseph". Από τα 18 της χρόνια εργαζόταν σαν δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μηχαηλίδη. Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα "Ελευθερία", η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. Στη διάρκεια της Χούντας, συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή σαν στιχουργό: το "Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ" και το "Νά ΄τανε το 21" .
Απο τη δημοσίευση της είδησης του θανάτου της στο http://www.musicpaper.gr, όπου υπαρχει και μια συνέντευξή της, εδώ  

"Πόσα τραγούδια έχεις γράψει μέχρι τώρα; 
Γύρω στα τριακόσια ή και περισσότερα. Ήμουν πολυγραφότατη, η αθεόφοβη! Έχω γύρω στα δέκα προσωπικά άλμπουμ, με υπογραφές του Απόστολου Καλδάρα, του Γιώργου Χατζηνάσιου , του Γιώργου Κριμιζάκη, του Τάκη Σούκα, του Δώρου Γεωργιάδη κ.ά. Συμμετείχα σε πολλούς δίσκους με σημαντικά ονόματα, όπως: Σταύρος Κουγιουμτζής (Να ’τανε το Εικοσιένα), Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Στέλιος Καζαντζίδης (Βραδιάζει), Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Μαρινέλλα (Για σένανε μπορώ, Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει κ.λπ.), Χαρούλα Αλεξίου, Άννα Βίσση, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο κ.ά. Συνυπολόγισε σ’ όλα αυτά που έχω γράψει το 85% των τραγουδιών που μελοποίησε και τραγούδησε το alter ego μου στο τραγούδι, ο Κώστας Χατζής, με κορύφωση το τριπλό άλμπουμ Ρεσιτάλ με τη Μαρινέλλα. Κάνε την πρόσθεση και θα σου βγει ένα πολύμορφο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες"

Και απο τη δεκαετία του '80 κι αυτό δικό της, "μου 'ταξες ταξίδι να με πας", μουσικη Χρ. Νικολοπουλος με τη φωνη της Δ.Γαλάνη.

10 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!
Δεν την γνώριζα, βλέπω όμως ότι έχει γράψει πολύ και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα..
Ωραίο κομμάτι διάλεξες! Καλημέρα!
Καλό της ταξίδι..

Vita είπε...

Πόσες απώλειες πια μας επιφυλάσσει το 2011;

katerina είπε...

καλημέρα Αναστασία!μας λείπει η εκπομπή και η καλημεροφωνούλα σου!
Καλό ταξίδι Σώτια Τσώτου..και στα τραγούδια σου!

Thalassenia είπε...

Tραγούδια με επιτυχία όχι απλά εμπορική αλλά στο στόμα του απλού κόσμου.
Καλή ανάπαυση να έχει.

VAD είπε...

Υποκλινόμαστε στην άξια στιχουργό!

-Ασχετο,έλα και σου έχω "τεμέτερον"!

Καλημέρα...

palalos είπε...

μεγάλη απώλεια , μεγάλη καλλιτέχνης με ανυπολόγιστη αξία στο δύσμοιρο ελληνικό τραγούδι, καλό ταξείδι...

Χρήστος Γ. είπε...

Πραγματικά το alter-ego του Κώστα Χατζή!
Μια ακόμα μεγάλη αναχώρησε. Καλό της ταξίδι!

Χωρίς παρεξήγηση κάπου παραπάνω στα σχόλια διάβασα "Καλό ταξίδι Σώτια Τσώτου..και στα τραγούδια σου!"
Όχι στα τραγούδια της. Αυτά μας τα χάρισε, ανήκουν σε όλους μας. Ούτε η ίδια θα το ήθελε να τα αποχαιρετίσουμε. Είμαι σίγουρος ότι ο σχολιαστής κάτι άλλο ήθελε να εκφράσει μ' αυτά τα λόγια.

Παρακάτω κάποιος μιλάει για το "δύσμοιρο ελληνικό τραγούδι". Διαφωνώ. Πάντα εδώ και δεκαετίες μιλάμε για κρίση στο Ελληνικό τραγούδι, αλλά πάντα γράφονται εκπληκτικά τραγούδια και αναδεικνύονται θαυμάριοι καλλιτέχνες. Με αυτόν τον μίζερο τρόπο απαξιώνουμε σύγχρονους άξιους δημιουργούς που είναι πάρα πολλοί. Αρκεί να τους ξεχωρίσουμε και τους μετρήσουμε κρατώντας έξω από το μυαλό μας τα σκουπίδια της Ελληνικής Τrash TV αλλά και της ίδιας κατηγορίας ραδιόφωνο.

katerina είπε...

Nα ταξιδέυουν τα τραγούδια της και να ακούγονται απο όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους στη γη,όπως και η ζωή της και το έργο της να ακούγεται, να μνημονεύεται...
Δεν ξέρω αν πάλι εκφράζω αυτό που νιώθω,όταν λέω "καλό ταξίδι" σε ανθρώπους που εχουν "φύγει"...

καλημέρα είπε...

Ηφαιστίωνα, vita, Κατερίνα, θαλασσενια, Βασίλη, palalos (ευχαριστώ και για την επίσκεψη!),Chrisgio,
σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.
Καποια στιγμή θα ξανααναφερθούμε σιγουρα στη Σωτια Τσώτου, ό,τι μας άφησε, τα ωραία τραγουδια της το αξίζουν και με το παραπάνω...