Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Σαββατοκύριακο στο μουσείο (μέρος Α΄)...

...για την ακρίβεια σε δυο μουσεία. Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα λεγαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, καλημεροεξορμήσεις, για μια φορα ακόμη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το Σάββατο ξεκινήσαμε στο Βυζαντινό, βρεθήκαμε στις 11 το πρωί. Δεν θα βαρεθώ να το λέω, αυτό το Μουσείο το αγαπώ πολύ. Η σχεση μου με την θρησκεία και τα δόγματα ανύπαρκτη, τι σημασία έχει; Δεν θα με εκανε νομίζω η πίστη στον χριστανισμό να εκτιμήσω περισσότερο αυτό το μουσείο, αυτό το εμπνευσμένο κτίριο του Κυριάκου Κρόκου, αυτήν την μουσειολογική αντίληψη εκθεσης αντικειμένων και προσέγγισής τους. Μπαινω στο μουσείο και όπου κι αν σταθώ χαίρομαι, θαυμάζω, όχι τα χρυσά αριστουργήματα, αυτα νομίζω δεν θα με εντυπωσίαζαν εύκολα, αλλα όλα αυτα που βλέπω σε επίπεδο εκθεμάτων και δηλώνουν μια αληθινή ζωή που ήταν το παρόν των ανθρώπων που έζησαν πριν απο μένα στην ίδια αυτή πόλη. Είναι κι αυτό το κτίριο, γη κι αέρας μαζί... Ό,τι κι αν σου πω πρεπει να μπεις μεσα του για να το νιώσεις.
Μη σε ζαλίζω άλλο όμως. Πάμε στα του Σαββάτου.
Μαζευτήκαμε πολλοί τελικά, γίναμε δύο ομάδες, μας ξενάγησαν δύο αρχαιολογοι, η Αντιγόνη Τζιτζιμπάση και ο Νίκος Μπονόβας.
Η ξενάγησή τους, παρακολούθησα κυρίως την δευτερη ομάδα, λίγο όμως μπήκα και στην πρώτη, μου έμαθε πολλά που δεν ήξερα και αρκετα θέλω να τα ψάξω ακόμη περισσότερο. Η μαγεία, οι μάγοι, η αναφορα που δεν ήξερα για τους μάγους, κάστα των Μηδων, στην Κάθοδο των Μυρίων του Ξενοφώντα, τα φυλακτα και τα ξόρκια, οι κατάδεσμοι...
Οι επιρροές ανατολικών θρησκειών, αιγυπτιακές θεότητες που λατρευονταν στην περιοχή μας στα βυζαντινά χρόνια. Δεν νομίζω ότι ξέρω πολλά για το Βυζάντιο. Άραγε είναι σωστό όταν ταυτίζουμε απόλυτα όλη εκείνη την περίοδο μόνο με τον χριστιανισμό; Δεν ξέρω, η ζωή των ανθρώπων και όσα εκείνα μας άφησαν, σημάδια του πολιτισμού και της καθημερινότητάς τους κάθε φορα με κάνει και αμφιβάλλω για το πόσο δογματική και μονολιθική ήταν εκείνη η ιστορική περίοδος. Πολύ πιο πολυπολιτισμική και εξοικειωμένη με το απο αλλού φερμένο μου φαίνεται, απ'όσο τουλάχιστον μαθαίναμε στα σχολικά βιβλία...
Λίγες φωτογραφίες (τις τραβηξαν η Νιόβη, η Κλαίρη, η Έρι κι εγώ) από την πρωινο-σαββατιάτικη ξενάγησή μας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης









Περισσότερες φωτογραφίες θα ανεβάσω σε ξεχωριστό φάκελο σε λίγες μέρες, για την ώρα όμως οπωσδήποτε μία φωτογραφία ακόμα, του πιο δυναμικού κομματιού της καλημεροπαρέας τη στιγμή που τα μέλη της γνωρίζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το πωλητήριο του Μουσείου


Μετα το Βυζαντινό, πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια ανάσα δρόμος, δίπλα είναι τα μουσεία δεν ήταν καθόλου δύσκολο, στη μία είμασταν εκεί και αμέσως ξεκίνησε η περιήγησή μας. Κάποιοι είχαν αποχωρήσει, προστεθηκαν καινούριοι στην παρέα, γίναμε πάλι δυο ομάδες. Με ξεναγούς τον Χρήστο Γκατζόλη και την Μαρία Κοκορότσκου, ξεκινήσαμε απο την αίθουσα της προϊστορίας, περασαμε από την περιοδική έκθεση με τα ευρήματα απο κεχριμπαρι που προέρχονται από την Κάτω Ιταλία, περασαμε όλη την μόνιμη έκθεσή του και στο τελος καταλήξαμε στο ευήκοο αυτί, αυτό είναι απο τα αγαπημένα μου ευρήματα στο αρχαιολογικό μουσείο, της θεάς που ήρθε κι αυτή από αλλού για να ακούει τις επιθυμίες και τις παρακλήσεις των ανθρώπων που είχαν την ανάγκη της. . Περιηγηθήκαμε όλο το Μουσείο, που είναι νομίζω τόσο γνώριμο πια σε πολλούς της καλημεροπαρεας. Στο Αρχαιολογικό εχουμε κάνει τόσες εξαιρετικές περιηγήσεις με την Τζενη Γεωργάκη ώστε νομίζω πως οι περισσότεροι της καλημεροπαρεας ξέρουμε πια αρκετα καλά το μουσείο.
Λίγες φωτογραφίες (από την Νιόβη, την Έρι και λίγες απο μένα)











Αυτα για το Σάββατο λοιπόν... Για τα κυριακάτικα παραμύθια με την Ανθη Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη και το παιχνίδι ρόλων που παιξαμε με την ομάδα Gamecraft, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αύριο και λόγια και φωτογραφίες. Για την ώρα, καλή καινούρια εβδομάδα!

11 σχόλια:

Benikos place είπε...

Καλημέρα, Αναστασία! Καλή βδομάδα! Φαίνεται ότι περάσατε πολύ ωραία. Μακάρι να ήμασταν κι εμείς εκεί!

καλημέρα είπε...

Ναι, ήταν πολύ ωραία!!! Κούραση μεγαλη βεβαια αλλα άξιζε τον κόπο με το παραπάνω!Κάποια φορα θα βολεψει και θα θα είστε σε κάποια καλημεροεξόρμηση, πού θα πάει...

Υ.Γ. Τι κάνει η σπουργιτίνα;

Ανώνυμος είπε...

Η μόρφωση χωρίς σκέψη προκαλεί σύγχυση. Η σκέψη χωρίς μόρφωση παραπαίει. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
Η μόρφωση και η σκέψη είναι αναγκαίες και από κοινού ικανές συνθήκες για την παραγωγή της αποτελεσματικής δράσης.. Είναι τα πόδια που επιτρέπουν στον πολιτισμό να περπατά. Όταν λείπει έστω το ένα η κίνηση είναι τουλάχιστον προβληματική .Όταν μορφώνεσαι χωρίς να σκέφτεσαι, χωρίς να αναπτύσσεις κριτική σκέψη τότε θα μπορέσεις να χτίσεις άλλα όχι να δημιουργήσεις.
Οι μηχανικοί είναι απαραίτητοι για να στεγάσουν τις ζωές αλλά όλα τα μεγάλα οικοδομήματα τα έχτισαν αρχιτέκτονες.
Εσύ χτες και όχι μόνο , έβαλες ένα λιθαράκι (κοτρόνα καλύτερα να πω) για την μόρφωση μας με τον καλύτερο τρόπο ,ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ!!!
Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε
Δημήτρης Ερη Γιώργος

roadartist είπε...

Είχαμε και στην αθήνα παρόμοιες εκδηλώσεις...αλλά δε πήγα σε καμία..
Ωραίο ποστ εννοείται!!

efoudi είπε...

μου αρέσει το τραγουδάκι τρελά!!!

efoudi είπε...

της λιζέτας..

καλημέρα είπε...

Δημήτρη, Έρη, Γιώργο,
ευχαριστώ, αν και είναι υπερβολικά νομίζω όλα αυτα, δεν είμαι καλή στο να ακούω καλά λόγια και νιώθω αμηχανία να πω την αλήθεια.
Σε ενα όμως συμφωνώ και με το παραπάνω, παίζοντας μάθαμε πολλά πραγματα, σίγουρα!

καλημέρα είπε...

roadartist,
μα εσύ σιγα μην περιμένεις αυτές τις μέρες για να πας σε μουσεία!
Τα ξέρεις καλά όλη τη χρονιά, τι, μόνο τρεις μέρες;
Χαιρετισμούς απο Θεσσαλονίκη!

καλημέρα είπε...

Γεια σου Έφη,
μα για αυτό και σας το χάρισα, bliss-κορίτσια!

εναλλακτική μαμά είπε...

Oταν ακουσα roll playing game καπως διαφορετικα το ειχα φανταστει. Και ηταν πολυ καλο που ηταν διαφορετικο. !! Μια εμπειρια ... Τα παιδια του gamecraft καταφεραν να μας μεταφερουν στην Θεσσαλονικη του 999 η του 1200 η του......... Ηταν σαν να ζουσαμε στο ιδιο χωμα αλλα σε μια μηχανη του χρονου που πηγαινε πισω, οταν κοιτουσαμε γυρω στο 2009, αλλα παλι πισω . Ηταν πολυ γοητευτικη εμπειρια Σας ευχαριστω πολυ οσους πηραν μερος .

καλημέρα είπε...

εναλλακτική μαμά,
χαιρομαι πολύ που σου άρεσε. Επειδή είχες ξαναπαίξει σε παιχνίδι ρόλων, είχα αγωνία πώς θα σου φανεί η συγκεκριμένη προσαρμογή του στο Μουσείο, χαρηκα ακόμα περισσότερο που σου άρεσε!