Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991. Από το 1999, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επιστέγασμα, απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Europa Nostra – για να τιμήσει την αριστεία και την αφοσίωση αρχιτεκτόνων, τεχνικών, πολιτιστικών οργανώσεων, εθελοντών, σχολείων, τοπικών κοινοτήτων και μέσων ενημέρωσης.(παρεμπιπτόντως, φετος στην κατηγορία Education, training and awareness-raising, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, το μεγάλο βραβείο δόθηκε στην Ελλάδα, στο πρόγραμμα "ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ" της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - http://www.egaio.gr/)
Η Ελλάδα συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1994. Στόχος του θεσμού είναι η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, η ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η διεξαγωγή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού που κατοικεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Κάθε χρόνο, στο τελος του Σεπτέμβρη, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ευρώπη αναζητούν πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό τους. Εν τελει, το πιο απλό και άμεσο που συμβαίνει είναι οπωσδήποτε το ότι με αφορμή ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, πολύς κόσμος, ίσως και για πρώτη φορα, μπαινει σε μουσεία, γνωρίζει αλλιώς τα μνημεία και την ιστορία του και με άλλη διάθεση επικοινωνεί μαζί τους.

Για φέτος το θέμα που έχει επιλεγεί στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι : "Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο".

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ΠαρέαΤηςΚαλημέρας ετοιμαζόμαστε να πάρουμε μέρος σε εκδηλώσεις και δρασεις που διοργανώνουν μουσεία της Θεσσαλονίκης για τον θεσμό.
Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί συναντιόμαστε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για μια θεματική ξενάγηση σε επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών του μουσείου, το θεμα ειδικά για το συγκεκριμένο μουσείο εξειδικευεται ως εξής: «Μαγεία και θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες». Στη συνέχεια στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουμε μια περιήγηση, και αυτή θα είναι ειδικά για μας οργανωμένη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε ευρήματα του μουσείου που αναδεικνύουν τη χρήση της μαγείας στον αρχαίο κόσμο από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, σε συγκεκριμένες ώρες, θα πάρουμε μέρος σε παιχνίδι ρόλων που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του παιχνιδιού ρόλων πραγματοποιείται από την GAMECRAFT. Μάλλον θα συναντήσουμε παλιούς μας γνώριμους από τις δύο προηγούμενες χρονιές που παίξαμε ξανά και μείναμε ενθουσιασμένοι, ο Αλέξανδρος παντως, ο Αιγύπτιος από το περσινό μας παιχνίδι θα είναι εκεί, σίγουρα. Οι φίλοι της Καλημέρας θα παίξουμε σε τέσσερα ξεχωριστά γκρουπ, τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί, στις 12.30, στις 2, στις 2.30 και στις 3 το μεσημέρι. Κάνοντας μια διασκεδαστική αλλά και εκπαιδευτική περιήγηση στο Μουσείο, ως Βυζαντινοί πολίτες της εποχής, θα λύσουμε γρίφους, θα ανακαλύψουμε κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα, θα συνομιλήσουμε με χαρακτήρες της εποχής.
Τέλος, στο Βυζαντινό Μουσείο, το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα και την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, μπορούμε να ακούσουμε αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για παιδιά Δημοτικού με την Ανθή Θάνου και συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη με τίτλο «η Λυγερή και το πουλί τ΄αηδόνι». Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εδώ: http://www.mbp.gr/html/gr/nea_programma.htm.

Η είσοδος στα μουσεία θα είναι ελευθερη όλο το Σαββατοκύριακο.
Αναλυτικό πρόγραμμα για αντίστοιχες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη Ελλάδα μπορείτε να βρείτε σε αυτήν την διευθυνση: http://ec.europa.eu/ellada/news/news/20090922_heritage_day_el.htm

11 σχόλια:

katerina είπε...

Καλημερα Αναστασία,
πολυ ομορφες οι μουσικες επιλογες σου και σημερα!
Να περασετε ωραια στα μουσεια το ΣΚ!
τα λεμε μετα τις 4 Οκτωβρη,εκτος αν μπορω να σ ακουω κι απο κει που θα μαστε...θα το προσπαθησω.
Φιλια!

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα Αναστασία,
μπορώ να δηλώσω συμμετοχή για το παιχνίδι ρόλων στο βυζαντινό μουσείο την Κυριακή; Υπάρχουν θέσεις;
Γιώργος Ν.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Να πω ότι: ΖΗΛΕΥΩ...ΤΡΕΛΑ!!!

Τους χαιρετισμούς μου από τα Νότια.

Να περάσετε καλά... το θέμα σας είναι πολύ ενδιαφέρον και θα διαπιστώσετε πόσο όλα αυτά, ως αρχέτυπα, τα κουβαλάμε στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

Ελπίζουμε σε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα... έτσι για μια γεύση προς εμας που είμαστε μακριά.

Την Καλησπέρα μου

καλημέρα είπε...

καλημέρα Κατερίνα,
σε ευχαριστώ. Να περασεις καλά, -στην Αγγλία δεν πας;- καλή προσαρμογή στην μικρή, μικρή λέεμε τώρα...
Ευχαριστούμε όλοι για τις ευχές. Σε περιμένουμε μετα τις εκλογές.

καλημέρα είπε...

Γιώργο,
για το παιχνίδι δεν υπάρχουν κενές θεσεις, δυστυχώς.
Εκλεισαν πολύ νωρίς, την άλλη φορα λοιπόν!

καλημέρα είπε...

big mama,
διαβασα και την ανάρτησή σου που εχει σχεση με το θεμα των Ευρωπαικών ημερών νομίζω, μου άρεσε πολύ, δεν πρόλαβα να σχολιασω, θα το κάνω ίσως σήμερα.
Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε για τις ευχές, για το φωτογραφικό αφιέρωμα επιφυλάσσομαι καιποντάρω σε ...εξωτερική βοήθεια καλύτερων φωτογράφων απο μένα,
ελπίζω να εχουν κι άλλοι μηχανές αύριο και μεθαυριο,
φιλιά απο το βορρα!

nikiplos είπε...

Να πω ότι πραγματικά ακούγεται ενδιαφέρον!!! Ιδίως το παιχνίδι ρόλων... Καλά να περάσετε Αναστασία!

katerina είπε...

Καλησπερα Αναστασια,απ το καταπρασινο κι ηλιολουστο Σαουθαμπτον!
Ευχαριστουμε πολυ!
Κατερινα,Αλικη

katerina είπε...

Καλησπερα Αναστασια,απ το καταπρασινο κι ηλιολουστο Σαουθαμπτον!
Ευχαριστουμε πολυ!
Κατερινα,Αλικη

καλημέρα είπε...

καλησπέρα νίκιπλε,
ήταν πολύ ωραία, θα προσπαθήσω σε λίγο να ανεβάσω μια πρώτη ανάμνηση να πάρετε μια ιδέα.
Καλό βράδυ απο τη φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη!

καλημέρα είπε...

Καλησπέρα Κατερίνα, καλησπέρα Αλίκη!
Καταπράσινο και ηλιόλουστο; Τι καλά! Δεν ήρθε εκεί το φθινόπωρο;