Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Odetta (1930-2008)


To πρωί, Πέμπτη πρωί για να ακριβολογώ, στην εκπομπή είπα ότι "θα ανεβάσω σήμερα ένα κομμάτι για την Odetta στο blog της εκπομπής". Μόλις τελείωσα τα της ημέρας - σχεδόν τελείωσα δηλαδή, αλλά τουλάχιστον μπορώ να κάνω ένα διάλειμμα και μετά συνεχίζω, έχω μέλλον και απόψε- όμως μαζί τελείωσε και η μέρα. Μικρές ώρες Παρασκευής, πια, λίγα λόγια για μια σπουδαία τραγουδίστρια της αμερικάνικης μουσικής σκηνής η οποία αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στις 2 Δεκεμβρίου στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη.
Η Odetta, τραγουδίστρια, μουσικός, έπαιζε η ίδια κιθάρα, με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο, κι έγραφε δικά της τραγούδια, ερμηνευσε στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της τραγούδια folk, jazz, blues και spirituals. Είχε γεννηθεί στην Αλαμπάμα, μεγάλωσε στο Λος Άντζελες όπου και σπούδασε μουσική.
Ιδιαίτερα δυναμική προσωπικότητα όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην ζωή της γενικά- δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο δηλώνει και η απόφασή της να κάνει εκείνα τα χρόνια μια σημαντική καριέρα - της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός "The Voice of the Civil Rights Movement", αν το μεταφράζω σωστά "Η Φωνή του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων".
Επηρέασε καθοριστικά, μουσικά αλλά και ιδεολογικά, πολλούς μουσικούς, όπως τον Μπομπ Ντύλαν, τον Μπρους Σπρίνγκστιν, την Τζάνις Τζόπλιν, την Τζόαν Μπαέζ.
Στη βιογραφία του ο Ντύλαν γράφει χαρακτηριστικά: «Η Odetta ήταν σπουδαία. Δεν την είχα ξανακούσει ώς τότε. Είχε βαθιά φωνή και έπαιζε κιθάρα χτυπώντας δυνατά τις χορδές, σαν να ήταν κρουστό. Έμαθα σχεδόν όλα τα τραγούδια από το δίσκο επιτόπου και αντέγραψα το στιλ της κιθάρας της» Μα στη συνέχεια και η "δασκάλα" έκανε ένα σπουδαίο δώρο στο "μαθητή" της, τον δίσκο "Odetta Sings Dylan" το 1965.
Στο ντοκυμαντέρ του Σκορτσέζε "No Direction Home"(2005) είχαμε την ευκαιρία να δούμε στιγμιότυπα με την Odetta να τραγουδάει. Ακόμη κι αν δεν την ξέρετε, βλέποντας την, έστω εκεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναζητήσετε να μάθετε και να ακούσετε περισσότερα για την ίδια.

Τα λόγια είναι λόγια, μια τραγουδίστρια όμως το κομμάτι της ψυχής της το δίνει στο τραγούδι της, το καλύτερο λοιπόν είναι να την ακούσουμε:







10 σχόλια:

Κωνσταντινιά είπε...

Η ίδια είχε δηλώσει: «Δεν είμαι αληθινή φολκ τραγουδίστρια. Δεν με πειράζει να με θεωρεί έτσι ο κόσμος, αλλά στην πραγματικότητα είμαι ιστορικός της μουσικής. Είμαι ένα παιδί της πόλης που θαύμαζα έναν τόπο και ασχολήθηκα με αυτόν. Υπήρξα τυχερή. Με τη φολκ μουσική διδάσκω και προσεύχομαι».

Για την αντιγραφή Κωνσταντινιά

manetarius είπε...

Γειά σου Αναστασίτσα τεμέτερον!
Δεν διάβασα ακόμα το ποστ... ήρθα μόνο για να πω:
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑΑΑΑΑΑΑ στον μπαμπάκα σου και στην κορούλα σουουουου!!!!
Φιλιά πολλά!

Υ.Γ. Τώρα, πάω να διαβάσω με την ησυχία μου και να τραγουδήσω :)

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη η Οddeta, Αναστασία!δε τη την ήξερα.
Να είσαι καλά για τόσα που μαθαίνουμε από σένα και.. τον 958.
Σ' άκουγα το πρωι(πέρασε η ώρα ..χθες).
Και πάλι ευχες.. να χαιρεσαι τη Σαββινα σου,τον μπαμπά σου,..
Καλό ΣΚ!

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα Καλημέρα!!!!
Τί κρίμα που η εκπομπή σου είναι κάπως αργά για μένα... Πολύ θα ήθελα να σε ακούω, αλλά εκείνη την ώρα εργάζομαι και είναι αδύνατον...

Κι έτσι μένω αναγκαστικά πιστός σοτν Καλαμίτση, κάθε πρωί- πρωί Σ:ο))))

Καλό Σ-Κ!

Roadartist είπε...

Καλημέρα!
Οντως σπουδαία τραγουδίστρια, αιωνία της η μνήμη..
Μεγάλη κ η απώλεια της Μαργαρίτας Καραπάνου..
Καλή Κυριακή

(ΥΓ βλέπω ευχές, οπότε αφήνω κ εγώ τις καλύτερες ευχές μου) :)

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά μου,
πολύ ωραίο αυτό που γράφεις, δεν το ήξερα και ξέχασα και να στο πω σήμερα στο μουσείο που βρεθήκαμε...

καλημέρα είπε...

Μανιταράκι,
ευχαριστώ επίίισης!

καλημέρα είπε...

Κατερινα,
ευχαριστώ! Θα τα πούμε αυριο- μάλλον σήμερα, πέρασε η ώρα που λες κι εσύ!

καλημέρα είπε...

Μαύρε Γάτε,
σε ποια κεραμίδια χάθηκες και δεν περνάς από τα καλημερομέρη- έστω μπλογκερικά;
Άντε, θα περιμένω να πάρεις καμιά άδεια να ακούσεις καποια στιγμή! Αν ακούσεις όμως, στείλε μήνυμα να το ξέρω.

καλημέρα είπε...

Roadartist,
την καλημέρα μου!