Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

OMNIBUS: για όλους, με όλους, από όλους, Λεωφορείο της Άμεσης Δημοκρατίας


Δημοκρατία εν κινήσει
12 χώρες, 8000 χιλιόμετρα, 1 στόχος
www.democracy-in-motion.eu

Ένα λευκό, παλιό βερολινέζικο λεωφορείο, ένα κινητό έργο τεχνης πολιτιστικού ακτιβισμού, σήμερα και αύριο στην Θεσσαλονίκη ζητάει την άποψή μας.
Ο Joseph Beuys (Γιόζεφ Μπόις) , αντιγράφω από κείμενο της Ματούλας Σκαλτσά στο ΒΗΜΑ , ιδιαίτερα χαρισματικό και με πειθώ άτομο, υπήρξε ο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ευρώπης και της Αμερικής.

Θεωρώντας τον άνθρωπο ως το μέτρο των πάντων, θεωρώντας ότι η δημιουργικότητα αποτελεί βασικό και ουσιαστικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, ο Beuys δρούσε με γνώμονα μια διευρυμένη έννοια της τέχνης που ξεπερνούσε κατά πολύ τη διάσταση της αισθητικής και έβρισκε εφαρμογή σε ζητήματα όχι μόνον πολιτισμού, φύσης και περιβάλλοντος, αλλά και κοινωνικών δομών. Σύμφωνα με τον Beuys, η ιδανική κοινωνία, όπου πρωτοστατούν η δικαιοσύνη και η αρμονία με τη φύση, μπορεί να βασιστεί μονάχα στην προσωπική ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Με την ίδρυση της «Οργάνωσης για άμεση δημοκρατία μέσω δημοψηφίσματος» ο Beuys βρήκε ένα ισοδύναμο για τον ουτοπικό σχεδιασμό μιας κοινωνίας ως «κοινωνικό γλυπτό». Ο Μπόις χρησιμοποιούσε τις δημόσιες συζητήσεις, το διάλογο και τη διδασκαλία ως μέρος του καλλιτεχνικού του έργου. Με αυτή τη φιλοσοφία ξεκίνησε από το 1987 η δραση του Λεωφορείου για την Άμεση Δημοκρατία, με περιοδείες του σ’ ολόκληρη τη Γερμανία, ακολουθώντας τα ίχνη της σκέψης του καλλιτέχνη, ανοίγοντας διάλογο με τους ανθρώπους και συνεχίζοντας στους πάνω από 700 μέχρι τώρα σταθμούς το έργο του. Στη Γερμανία η δραση αυτή προώθησε την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων για ζητήματα που αφορούσαν στην οργάνωση τοπικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Με απώτερο σκοπό τη συνένωση πολιτικής και τέχνης το «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» σε συνεργασία με την πρωτοβουλία πολιτών «Περισσότερη Δημοκρατία» (Mehr Demokratie e.V.) αυτήν την εποχή κάνει στάσεις σε όλα τα Ινστιτούτα Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (στις πόλεις Ζάγκρεμπ, Σαράγεβο, Σόφια, Σκόπια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη) και θ’ αποτελέσει αφορμή και συνάμα πλατφόρμα για συζητήσεις και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια κινηματογραφική ομάδα θα καταγράψει όλη την περιοδεία του ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ, την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν εικονικά στο διαδίκτυο. www.democracy-in-motion.eu


Οι δράσεις του «ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ για την άμεση δημοκρατία στη Γερμανία» στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζονται από την Κίνηση των 5 Μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.) και εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης .
Οι στάσεις του ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη και οι εκδηλώσεις:


16.10.2009
9.30 – 13.30
Το Λεωφορείο σταθμεύει στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
Συζητήσεις, εργαστήρια
14.30 – 22.30
Το Λεωφορείο σταθμεύει στην είσοδο της Δ.Ε.Θ.
18.00
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμφιθέατρο
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Παράξενη Οθόνη 8»
Διάλεξη: Ο καλλιτέχνης από την σκοπιά της διευρυμένης έννοιας της τέχνης
Ομιλητής: Karl-Heinz Tritschler, καλλιτέχνης, συνεργάτης της "OMNIBUS G..m.b.H."
Σε γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

17.10.2009
10.00-18.00
Το Λεωφορείο σταθμεύει έξω από το Λευκό Πύργο.

Είσοδος ελεύθερη


Στη σημερινή εκπομπή φιλοξενήθηκαν ο οδηγός του Λεωφορείου Αμεσης Δημοκρατίας, κ. Werner Küppers, ο Διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki, κ. Karl-Heinz Thalmann, και η Χριστίνα Μπίερμανν, από το Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης, η οποία μας βοήθησε στην μεταφραση των συνεντεύξεων στα ελληνικά και την ευχαριστώ πολύ.

4 σχόλια:

Κωνσταντινιά είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αναστασία,
πολύ ενδιαφέρον θεμα σήμερα στην εκπομπή. Να είσαι καλά που μας ενημερώνεις. Θα πάω σήμερα στη διάλεξη να μάθω πιο πολλά. Σε ευχαριστώ.
Μάνος

καλημέρα είπε...

Καλησπέρα Μάνο.
Ελπίζω να πήγες τελικά στη διάλεξη. Εγώ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

katerina είπε...

"Σύμφωνα με τον Beuys, η ιδανική κοινωνία, όπου πρωτοστατούν η δικαιοσύνη και η αρμονία με τη φύση, μπορεί να βασιστεί μονάχα στην προσωπική ελευθερία και την αυτοδιάθεση."
Περασα το Σαββατο απο την παραλια στο Λευκο Πυργο οπου ηταν το OMNIBUS:για όλους,με όλους,από όλους Λεοφωρειο της Αμεσης Δημοκρατιας. Τι ωραίο!