Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ο Mirό της Μαγιόρκα


Λίγα, πρώτα, λόγια για την έκθεση την οποία φίλοι και ακροατες της Καλημέρας θα επισκεφτούμε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, στη μία το μεσημέρι.
"Ο Mirό της Μαγιόρκα", μια έκθεση, συνεργασία του Τελλογλείου και του Ιδρύματος Pilar i Joan Mirό της Μαγιόρκα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχέδια, σκίτσα για γλυπτά ή για δημόσια τέχνη, για sobreteixisms, για μπαλέτο, για μουσική.
Τα έργα αφορούν στην δημιουργία του καλλιτέχνη στα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια του έργου και της ζωής του. Παρουσιάζεται το έργο του ώριμου Mirό στη Μαγιόρκα, αυτό που δημιούργησε στο εργαστήριο που του σχεδίασε ο φίλος του, αρχιτέκτονας Josep Lluis Sert το 1956. Για τον Mirό έχει προηγηθεί η εμπειρία της Αμερικής, η γνωριμία του με τους ζωγράφους της Action painting (Ζωγραφική Δράσης) και ζει στο κλίμα της ευρωπαϊκής Αrt Informel (Άμορφης τέχνης). Eπηρεάζεται από τη ζωγραφική στα προϊστορικά σπήλαια, την τέχνη της Άπω Ανατολής, τη λαϊκή παράδοση της Καταλονίας, της πατρίδας του, τη δωδεκαφθογγική μουσική.
Τη διάθεσή του να εισβάλει σε νέα πεδία δείχνουν το εικαστικό του ιδίωμα –κηλίδες, πιτσιλιές, ροές, γραφικά, ίχνη, γρατζουνιές, ραφές, καρφιά, σχοινιά, αξιοποίηση του τυχαίου, της βίαιη χειρονομίας, έρευνα με μεγαλύτερη εμμονή στην εκφραστικότητα των υλικών. Θέματά του βιόμορφες σουρεαλιστικές μορφές-σύμβολα, η γυναίκα, τα πουλιά, τοπία, ο κόσμος του ουρανού, ο ήλιος, το φεγγάρι, αστερισμοί.

Η έκθεση "Ο Mirό της Μαγιόρκα" και η Κίνηση των Πέντε Μουσείων.
Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματος να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στην έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», θα συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό με ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα από 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby’s. Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανωνει την έκθεση "Ο Mirό κι ο Υπερρεαλισμός". Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα ITYS, και με κεντρικό έργο ένα ζωγραφικό πίνακα του Miró συγκεντρώνει υπερρεαλιστικά έργα καλλιτεχνών όπως οι Max Ernst, Marcel Duchamp, Paul Klee, Francis Picabia, André Masson, Victor Brauner, Roberto Matta και Man Ray. Η έκθεση θετει το έργο του Μιρό σε διάλογο με την εποχή του, τους καλλιτέχνες και φίλους του μαζί, που άμεσα ή έμμεσα επηρέασαν την ποιητική του. Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα σύνολο από φωτογραφίες του σπουδαίου Ισπανού φωτογράφου Francesc Catalá-Roca που δείχνουν το Miró στο εργαστήριο και στο φυσικό και ιδιωτικό περιβάλλον της ζωής του. Επίσης, σε χειρονομία συνεργασίας στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται επίσης από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό.

Διάρκεια έκθεσης:
6 Σεπτεμβρίου 2009 - 5 Φεβρουαρίου 2010

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 9.00 -14.00
Δευτέρα - Τετάρτη: 9.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00 – 18.00

4 σχόλια:

Κωνσταντινιά είπε...

Θα είμαστε όλοι εκεί, την Κυριακή.

καλημέρα είπε...

Και μετα θα πούμε και τα περισσότερα βέβαια!
Πολλά φιλιά σε όλους

Ανώνυμος είπε...

Makari na mporousa na ertho ki ego. Kapoia stigmi elpizo na ta katafero.
Nikos

καλημέρα είπε...

Νίκο,
κάποια φορά ελπίζω να τα καταφέρεις. Άλλωστε μας περιμένουν πολλές συναντήσεις ακόμα.
Καλό βράδυ!