Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Τα online παιχνίδια και ο πραγματικός κόσμος ή "Why doesn't the real world work more like an online game?"

Μια ομιλία που έχει πολύ ενδιαφερον, δημιουργεί πολλές ερωτήσεις και έχει και πολλές αναγνώσεις.
Ο κόσμος των διαδικτυακών παιχνιδιών. Πώς είναι; Ποια χαρακτηριστικά αποκτούν ή αναπτύσσουν οι παίκτες τους; Πώς τα βλεπουν αυτοί που παίζουν σε αυτά, τι σκεφτονται οι σχεδιαστες παιχνιδιών, τι να περιμενουμε στο μελλον; Ίσως.
Μιλάει μια σχεδιαστρια διαδικτυακών παιχνιδιών, ονομάζεται Jane McGonigal, θεμα της ομιλίας της αυτό: "Gaming can make a better world"
(αν χρειαζεστε ελληνικούς υπότιτλους στην ομιλία, πατηστε επάνω στο πλαίσιο του βιντεο την φραση : view subtitles και διαλέξτε ελληνικά, αν για κάποιο λόγο δεν ανοίγει το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ:
http://www.ted.com/talk/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html)

8 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Δεν τα μπορώ καθόλου αυτά τα παιχνίδια..
Σε κολλάνε..

Άιναφετς είπε...

Αναστασία μου, ήρθα για μια καλησπέρα...δεν έχω ιδέα γι' αυτά τα παιχνίδια...έχω την αίσθηση ότι αποβλακώνουν και δεν ψυχαγωγούν! Το συγκεκριμένο video δεν μου "ανοίγει" για να μπορώ να το σχολιάσω, θα επανέλθω! ΑΦιλιά...

καλημέρα είπε...

Καλησπέρα Ηφαιστίωνα.
Κι εγώ το ίδιο, παίζουν όμως ο γιός μου, οι φίλοι του και άκουσα με μεγάλο ενδιαφερον αυτήν την ομιλία. Θα ήθελα να ξέρω γιατί κολλάνε, και ακόμα δεν με καλύπτει ότι απλώς είναι εθιστικά, γιατί είναι τόσο ελκυστικά, τι τους δίνουν και συμμετεχουν με τέτοιο ζήλο; Να τετοια αναρωτιόμουν και στην ομιλία αυτή, χωρίς να συμφωνω σε όλα, βρήκα ενδιαφεροντα στοιχεία.
Φιλιά, καλό απόγευμα!

καλημέρα είπε...

Άιναφετς,
συμπλήρωσα στην αναρτηση το λινκ για το δεις κατεθείαν το βίντεο, αν θες. Με ενδιαφερει η γνώμη σου, αν το δεις, πες μου.
Σε φιλώ,
καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν το είδα .....
πολλά στοιχεία έχει η έρευνά τους και ανατριχιαστικά αναλυτικά,
αλλά το Ε9 της εταιρίας τους ? το λεν ?δεν το λεν.....
θα με έπειθε η εν λόγο κύρια, αν ήξερα ότι ο μονόλογος της δεν ήταν φτιαγμένος (περίτεχνα !) για να ανοίξουνε τα πορτοφόλια και να καταθέσουμε το μη ευκαταφρόνητο ποσόν ,ώστε να αποκτήσουμε το πολυπόθητο παιχνίδι .....
Που συν τοις άλλοις θα μας μάθει και πως θα σώσουμε τον κόσμο ....
Άρα και Σωτήρες .....................
Δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο να γίνεται καλύτερος όταν μυεί την νεολαία του στον πόλεμο με τόση ευκολία και την εκθέτει απλόχερα στο αίμα και στο πτώμα. Πάντως φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τον ψυχισμό μας και μια χαρά να παίζουν με αυτόν...............
ίσως να στερούμε φαντασίας και να μην μπορώ να δω ...ίσως και γνώσης και να μην καταλαβαίνω το θετικό που προσπαθεί να μας πείσει το ομορφοκοριτσο ... μήπως μιλάμε για αλλά παιχνίδια και είμαι εκτός θέματος?
συγνώμη
eri

καλημέρα είπε...

Έρη μου,
το Ε9 ή γενικά τα εισοδήματά της εταιρείας τους σίγουρα δεν εχουν καμία σχεση με τα δικά μας περιουσιακά στοιχεία, αλλα αυτό είναι λογικό. Είναι μια επιχειρηση, αρκούντως κερδοφόρα, αυτό δεν είναι επιλήψιμο.
Τώρα για τα παιχνίδια αυτα δεν εχω καλή γνώση, νομίζω είναι κυρίως παιχνίδια ρόλων και στρατηγικής, αλλα παλι, (λαθος μου, αφού τα παίζει ο γιος μου θα επρεπε να τα ξερω) δεν είμαι σίγουρη.

Το θεμα για μένα, σε σχεση με την συγκεκριμένη ομιλία, είναι αυτα καθεαυτα που αναφερει και αναλύει η McGonigal. Ενα απο αυτα, γιατί εχει πολλά, είναι οι τεσσερις άξονες που δίνει με την έννοια των χαρακτηριστικών ή όσων δίνουν τα παιχνίδια στους χρηστες είναι πολύ πολύ ενδιαφεροντες. Και έχουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς κι όχι μόνο στα παιχνίδια. Ας πούμε ενα εύκολο,είναι η εφαρμογή του στο χωρο των κομμάτων, είναι απίστευτο πόσο λειτουργεί αυτό το μοντελο σε συσπειρώσεις γύρω απο κόμματα.

Να σου πω την αληθεια βρηκα πολλά στην ομιλία αυτή, θελει να μιλαμε ώρες.

Άιναφετς είπε...

Καλημέρα Αναστασία!
Άσε τι τράβηξα...καταρχάς δεν είχα ήχο, σκέφτηκα αφού επιτέλους άνοιξε το video να βάλλω έστω τίτλους να διαβάζω τι λέει η "γυναίκα" και έβαλα Γαλλικούς υπότιτλους και περίμενα...είδα το μισό χειροκίνητα! δλδ πάταγα on και προχώραγε υπότιτλο υπότιτλο...απαπαπαπαπα!Είδα το μισό και μου έφτασε!
Τώρα η αίσθηση που αποκόμισα...ανατριχιαστική!!!
Δεν δέχομαι μαθήματα ζωής από την εικονική πραγματικότητα...μου φτάνει η εικονική επικοινωνία μέσα από τα blogs!!!
Καλό μήνα να έχουμε και πολλά ΑΦ!

καλημέρα είπε...

Καλημέρα αγαπημένη νεράιδα!
Τα παθη του χριστού πέρασες, απαπα.
Να σου πω την αλήθεια ήταν και πιο εύκολες οι δικές μου συνθηκες και ακουσα την ομιλία δυο φορες.
Η πραγματική ζωή είναι η ζωή μας, όπως ακριβώς το λες είναι, αλλα απο την αλλη η εικονική επηρεαζει ήδη τη ζωή μας, και μηπως στο μέλλον ακόμη πιο πολύ; Για αυτό θελω να ξερω όσα πιο πολλά μπορώ.

Θα σου στείλω το κείμενο της ομιλίας με e mail μόλις μπορεσω,
φιλιά πολλά πολλά και παντα Α!!!