Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ερωτικό Συμπόσιο

Χθες το βραδυ, στο θεατρο Αμαλία, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης παρουσιασε το "Ερωτικό συμπόσιο"
Aρχαία ελληνικά επιγράμματα και σαιξπηρικά τραγούδια μεταφρασμένα από τον Νίκο Χουρμουζιάδη. Λόγια που μιλούν για τον έρωτα που φερνει χαρα, λύπη, γελαει, πειραζει, παραπλανα, καίει, τον έρωτα σε όλες τις ηλικίες των ανθρώπων, σε όλη τη ζωή τους.
"Η μουσική αυτή παράσταση, με θεματικό άξονα τον έρωτα, βασισμένη σε μεταφράσεις του Νίκου Χουρμουζιάδη και σε μουσικές από έργα που εκείνος σκηνοθέτησε στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», προγραμματίστηκε, όχι τυχαία, όταν ο θίασος έκλεινε τα τριάντα του χρόνια. Είναι επομένως και μια εκδήλωση τιμής στον πολύτιμο συνεργάτη και συνοδοιπόρο ολόκληρης της τριαντάχρονής μας διαδρομής."
Νικηφόρος Παπανδρέου
Η βραδια είχε μια ιδιαίτερη φόρτιση. Το ενιωθες στους ηθοποιούς. Τραγουδούσαν οι παλιότεροι για τα τριαντα χρόνια τους επανω σε αυτό το ίδιο σανίδι, για τον εαυτό τους αλλά στιγμές ενιωθα και για τους δικούς τους που είχαν φύγει, ο Χρήστος Αρνομαλλης πολλές φορές πέρασε από το μυαλο μου. Ήταν σαν να τραγουδούσαν και για εκείνον. Και για αλλους που έχουν φύγει. Οι νεώτεροι, συνεχεια του θιάσου. Γράφω, νεωτεροι και τους εχω δει τόσες φορες σε εργα της Πειραματικής, είναι πια κομματι και ιστορία του θιάσου. Εμείς, το κοινό. Κάποιοι, θεατες από τα πρωτα βήματα της Πειραματικής. Άλλοι όπως εγώ. Το 85, ήρθα απο το χωριό μου στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και το Αμαλία ήταν το πρωτο θεατρο που γνωρισα. Μετα, το Υπερώο και το Κρατικό.
Ήθελα να εχω το κείμενο της παραστασης. Να σου αντιγράψω επιγραμματα, στίχους, λόγια που μιλούν για τον έρωτα να δεις πόσο ίδιος είναι ο ερωτας, πώς ο πόθος και ο ίμερος τους είναι ίδιος σαν τον δικό μας κι ας πέρασαν αιώνες. Θα το κάνω. Και θα δεις.
Μετα βγαίνοντας απο το θεατρο, πηγαίνοντας για το σπίτι πανσεληνος στον ουρανό. Ολοστρόγγυλη η σελήνη. Μια λαμπερή μπαλα, λες και ήταν Αυγουστος, Γενάρης. Έκανε ο ουρανός το σκηνικό του για να συμπληρώσει την όμορφη βραδιά.
(η φωτογραφία από τον Δύσπιστο)

Στην παρασταση "Ερωτικό Συμπόσιο", έπαιζαν και τραγουδούσαν οι ηθοποιοί:
Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης, Αθηνά Ευσταθίου, Νίκος Κουμαριάς, Άννα Κυριακίδου, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Στέλλα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Ναζίρης, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Έφη Σταμούλη. Στην τελικο χαιρετισμό παρούσα και η Ελενη Δημοπούλου. Και ο Κώστας Βόμβολος καθ'όλη τη διαρκεια της παραστασης, επι σκηνής, στο πιανο να παίζει και ο θίασος να τραγουδα, ενα τραγούδι ερμήνευσε κι ο ίδιος. (Τον θυμασαι στο τραγούδι της Νόρας; Πρεπει να ακούσεις και αυτό που είπε χθες)
Έκτακτη συμμετοχή: Άγγελος Παπαδημητρίου.
Συντελεστές
Μετάφραση, Νίκος Χουρμουζιάδης
Σύνθεση κειμένων, Νίκος Χουρμουζιάδης
Μουσική επεξεργασία, Κώστας Βόμβολος
Κίνηση, Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικαστική επιμέλεια, Απόστολος Βέττας και Ιωάννα Μανωλεδάκη
Σκηνοθεσία, συλλογική
Μουσική σύνθεση, Κώστας Βόμβολος, Ηρακλής Πασχαλίδης, Γιώργος-Εμμ. Λαζαρίδης
Οργάνωση παραγωγής, Βασίλης Τζαφέρης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία, είδα κι εγώ την παράσταση, δυστυχώς δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ και δίστασα να σου μιλήσω. Την επόμενη φορα θα το κάνω όμως. Μου άρεσε κι εμένα πολύ η παράσταση. Μήπως έχεις κάποια τραγούδια από αυτήν να τα βάλεις στην εκπομπή;
Σοφία

katerina είπε...

καλησπέρα στην καλημέρα!
όμορφα ήταν χθες Αναστασία στο Αμαλία,όλοι τους ήταν ωραίοι, αλλά αυτό που θα μου άρεσε περισσότερο(στο έγραψα και σε μήνυμα το πρωί) ήταν η ερμηνεία και η μελωδική φωνή του Άγγελου Παπαδημητρίου(πολύπλευρο ταλέντο!).
Συγκινητική κι η στιγμή στο τέλος που ανέβηκε στην σκηνή ο καθηγητής σου, κύριος Νίκος Χουρμουζιάδης.
Πανέμορφο και το φεγγάρι στον ουρανό(πάντα το ψάχνω)πάνω από την Φιλοσοφική όπως το είδα, πίσω από την Ροτόντα, όπου συνάντησα σε ταβερνάκι τον Ιωσήφ με την παρέα του...μετά το θέατρο.

katerina είπε...

διέγραψε το θα.
μου άρεσε

καλημέρα είπε...

Σοφία,
έχω μόνο ένα τραγούδι,το έπαιξα κιόλας στην εκπομπή, "το ασμα του Μαλβόλιο" (είναι απο τη Δωδεκατη νυχτα του Σαίξπηρ, σε μουσικη του Ηρακλη Πασχαλίδη, τραγουδαει ο Αγγελος Παπαδημητρίου). Αν εχω κι αλλα θα τα παίξω σίγουρα.
Και την άλλη φορα, ελπίζω να μου μιλήσεις.
Φιλιά!

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,
και για μενα ήταν πολύ όμορφα, τετοιες βραδιές γεμίζει η ψυχή μου,
καλό βράδυ!