Τρίτη 25 Μαΐου 2010

της Τετάρτης

Αύριο θα λείπω από την εκπομπή, ίσως όμως τα πούμε το απόγευμα ή το βραδυ σε καποια εκδήλωση.





Μιας και ο λόγος για την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή έχε υπόψιν σου και αυτό το νεο:




Πιο αργα, στις 9 το βραδυ, στο Ωδείο Ματσίγκου, στην Κ.Τούμπα, μια μουσική εκδήλωση, "Ελληνική Ανατολή", παρουσιάζει το τραγούδι της Σμύρνης και της Πόλης.
Πόλειςδραστήριες, πολυπολιτισμικές και ιδιαίτερα η Σμύρνη, κοσμοπολίτισσα και με υψηλό επίπεδο μουσικής παιδείας, δημιουργησαν καθόλου ανεξήγητα σχολές μουσικής σημαντικές.
Χαρακτηριστικά, αξίζει να σημειωθούν δύο τουλάχιστον στοιχεία που αφορούν στον μουσικό πολιτισμό της Σμύρνης. Το ένα έχει να κανει με τις και ακαδημαϊκές, πολυ σημαντικές, σπουδες των μουσικών της σμυρνέικης σχολής. Δεν είναι τυχαίο πως μετα την καταστροφή της Σμύρνης, αλλα και πριν από αυτήν, μουσικοί από τη Σμύρνη ήταν αυτοί που επάνδρωσαν, ίδρυσαν ή στελέχωσαν στον ελλαδικό χώρο, ορχήστρες, δισκογραφικές εταιρείες κτλ . Στο τότε ελληνικό τοπίο ξεχώριζαν όχι μόνο για το ταλέντο τους αλλα και για τις μουσικές τους γνώσεις. Μουσικοί όπως ο Τούντας, ο Ογδοντάκης, ο Περιστερης, ο Σέμσης, και πολλοί άλλοι, διαμόρφωσαν ή επηρεασαν καθοριστικά σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη όχι μόνο της λαϊκής μας μουσικής, αλλα και το ελληνικό τραγούδι εν γενει, στη φόρμα και τη δομή του. Ένα δευτερο στοιχείο αφορα στην μουσική παιδεία όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τις εστουδιαντίνες που λειτουργούσαν ως φυτώρια νεων μουσικών, και κυρίως μέσα στη λειτουργία του τραγουδιού που είχε ιδιαίτερη σημασία για τον καθημερινό πολιτισμό των σμυρνιών κάθε κοινωνικής ταξης. Πολυάριθμα μουσικά στεκια, μουσικοί και τραγουδιστες υψηλού επιπέδου και φιλόμουσο κοινο που ήξερε να εκτιμά το ωραίο στη μουσική, εκπαιδευονταν σε αυτό και με τον τρόπο του στη συνεχεια το στήριζε και το απαιτούσε. Το σκηνικό συμπληρώνουν εκδόσεις δίσκων ελληνικής μουσικής από εταιρειες στην Σμύρνη (όπως βεβαια και στην Πόλη), γεγονός αξιοσημείωτο και πρωτοπόρο για τα τότε παγκόσμια δεδομενα στο χωρο της δισκογραφίας.
Στην συγκεκριμένη τώρα εκδήλωση, με τα τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης με αναφορά στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, αύριο βράδυ, συμμετεχουν οι μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, Ανδρέας Τσεκούρας στο πιανο, Κώστας Ματσίγκος στην κιθαρα. Κείμενα – σχόλια από τη μουσικολόγο Λουκία Πλακίδου και στο τραγούδι η υψίφωνος Χαρούλα Μπαλωτή.
Στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ a tempoΕπταλόφου 7 - Κάτω Τούμπα.
Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: Τηλ. 2310 905-631, 932-791


Αφορμή παιρνω απο την αναφορα στο σμυρνέικο τραγούδι για να ακούσουμε ενα τραγούδι της τραγουδίστριας που θαυμαζω και αγαπώ περισσότερο απ'όλες στο ελληνικό τραγούδι. Είναι η Μαρίκα Παπαγκίκα. Κάποια στιγμή θα σου γράψω τα στοιχεία που έχω μαζεψει για αυτήν, τη ζωή και το έργο της. Αξίζει και με το παραπάνω μια μεγάλη αναφορα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία Καλημέρα,

Σε ευχαριστούμε πολύ και ελπίζω να δούμε εσένα και μέλη της Καλημεροπαρέας στη Σχολή,

Δαμιάνα

καλημέρα είπε...

Δαμιάνα,
περασαμε πολυ όμορφα,
ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία,
και του χρόνου εκεί θα είμαστε.