Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το θέμα που έχει ορισθεί για το 2010 είναι «Τα μουσεία για την κοινωνική αρμονία».
(Θα σου πω την αμαρτία μου, τα θεματα αυτα σχεδόν ποτέ δεν μπορώ να τα κατανοήσω, πώς και γιατί επιλεγονται. Ας πούμε, θα μπορούσες να γραψεις έκθεση για το θεμα αυτό; Χαζό κριτήριο, μπορεί, αλλα εγώ δεν μπορώ, απίστευτα γενικόλογο και αρκούντως ακατανόητο μου φαίνεται. Τελος πάντων, αντιθετα οι εκδηλώσεις μου φαίνονται πολύ πολύ ενδιαφέρουσες και στεκομαι σε αυτό)
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μουσεία όλης της χώρας, ήδη από την Παρασκευή. Σήμερα, Δευτέρα 17 Μαιου, στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
18:00 Εγκαίνια Έκθεσης: “Ψηφιακός Σχεδιασμός και Κατασκευή”. Επιμέλεια: Μαρία Βογιατζάκη, Μαριάνθη Λιάπη και Κωνσταντίνος Ουγκρίνης. Διάρκεια: 17-25 Μαΐου 2010.
19:00 Διάλεξη Matthias Kohler, αρχιτέκτονας, καθηγητής ETH Ζυρίχη στο πλαίσιο της έκθεσης “Ψηφιακός Σχεδιασμός και Κατασκευή”
20:30 Ομιλία του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη: “Η όπερα της Πεντάρας και το οργανωμένο έγκλημα: Ο Μπρέχτ Σήμερα”. Εκδήλωση της Μ.Κ.Ε. «ΤΕΧΝΗ» σε συνεργασία με το ΜΜΣΤ.
22:15 Μουσική εκδήλωση. Παρουσίαση του νέου δίσκου του Δημήτρη Ζερβουδάκη “Πώς να αναπνεύσω”. Μαζί του η Σοφία Γεωργαντζή.
Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου συνεχίζεται εως τις 19 Μαΐου
έκθεση δημιουργών-χειροτεχνών - bazaar, (10.00 π.μ. - 10.00 μ.μ.), με κοσμήματα, αξεσουάρ, εικαστικές συνθέσεις κ.α. από είκοσι πέντε δημιουργούς, σήμερα θα είναι ανοικτή από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. η έκθεση “Άνθρωποι και αντικείμενα”, ενώ από τις 8.30 μ.μ. οι Ροζονάρηδες και οι Μotel Selenic παίξουν μουσική.
Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του Ρώσου φουτουριστή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, η θεατρική περφόρμανς «Καφέ Πιτορέσκ» στις 20.30, στον εκθεσιακό χώρο στη Μονή Λαζαριστών, στο Κ.Μ.Σ.Τ.. Συμμετέχουν ο Δημήτρης Διακοσάββας (ηθοποιός), η Εκάβη Γουίτλοκ (σκηνογραφική παρέμβαση), οι Δ. Διακοσάββας - Π. Παπαγεωργόπουλος (video) σε δραματουργία-σκηνοθεσία της Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου.
Eκδηλώσεις, πολλές και ενδιαφέρουσες θα πραγματοποιηθούν και αύριο Τρίτη 18 Μαϊου, αλλα για αυτές τις εκδηλώσεις θα τα πούμε αύριο το πρωί και στην εκπομπή και στο blog.
Ωραίες ανάσες, θα συναντηθούμε σε κάποιες απο αυτες, σίγουρα.


Από τον καινούριο δίσκο του Δημήτρη Ζερβουδακη που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Μ.Μ.Σ.Τ.

2 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Αν πάτε στις εκδηλώσεις καλά να περάσετε!!!

καλημέρα είπε...

Καλημέρα!
Πήγα σε αρκετές, θα σου γράψω, για κάποιες θα "ζηλέψεις",
φιλιά!