Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Η 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 10 Απριλίου, απο τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Ν. Δράμας.


Το Πελίτι ξεκίνησε αυτή τη γιορτή ανταλλαγής σπόρων το 1999 ώστε να μοιραστούν οι ποικιλίες που είχε συγκεντρώσει με πολύ κόπο και καταστρέφονταν. Σήμερα η γιορτή αγκαλιάζει ανθρώπους απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό, μια γιορτή σταθμός στο θέμα των ντόπιων ποικιλιών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Για τη 10η Πανελλαδική γιορτή, το πελίτι εχει προσκεκλημένους καλλιεργητές και οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές γωνιές της γης.
Οι στόχοι της γιορτής είναι να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α., να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες, να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους και βεβαια να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Αν δεν ξερεις τι είναι το Πελίτι, λίγα λόγια.
Το "Πελίτι" ξεκίνησε, την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη και σημερινό συντονιστή των δράσεών του. Ο Παναγιώτης στις 22 Μαΐου του 2009 τιμήθηκε από την Bioversity International (http://www.bioversityinternational.orgl) και τον Δήμο της Ρώμης ως «Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου», σε αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει στο θέμα των ντόπιων ποικιλιών στην Ελλάδα. Μπορείς να διαβασεις εδώ ενα κείμενό του που γραφτηκε με αφορμή τη βραβευσή του.
Σήμερα το Πελίτι είναι η σημαντικότερη οργάνωση στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούν εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα και μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθει και διανεμηθει πάνω από 1500 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π., σε 60.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές. Ένα μέρος από τις ποικιλίες που βρίσκουν στις εξερευνητικές αποστολές το δίνουν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό. Ένα άλλο μέρος το δίνουν σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές–διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν τη ζωντανή διατήρησή του και την αξιολόγησή του. Επίσης, διανέμουν δωρεάν ποσότητες σπόρων από αβελτίωτες ποικιλίες σε καλλιεργητές.


Το Σεπτέμβριο του 2009 το Πελίτι απέκτησε τη δική του γη, 6 στρέμματα στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Σε αυτή την έκταση θα πραγματοποιηθεί η 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στις 10 Απριλίου 2010.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους, http://www.peliti.gr/
Aναλυτική ανάρτηση έχει ανεβάσει και η Κλαίρη στο ιστολόγιό της, http://clairedejour.blogspot.com/

4 σχόλια:

Thalassenia είπε...

Βιαστικά γράφω ένα γειά.
Πως θα ήθελα να είμαι εκεί αύριο!!

Θα ξαναέρθω να δω τις λεπτομέρειες έτσι ενημερωτικά.

Φιλιά θαλασσένια.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Αυτό το ντόπιων ποικιλιών, μου θύμισε ένα Γαλάτη φίλο μας με την ...ντόπια αναυσθησλια, σε ενέσιμο.

καλημέρα είπε...

Ήταν πολύ όμορφα Θαλασσενια,
αντε και του χρόνου μαζί, γιατί όχι;
Περιμένω μήνυμα για τους σπόρους,
φιλιά!

καλημέρα είπε...

Α, ωστε έτσι ο Γαλατης φίλος μας.. Πόσα δεν ξέρω ακόμη!
Πάντως αμα πιάσουν και προκόψουν οι ντόπιες ποικιλίες ντομάτας που πήρα ετοιμασου για καταπληκτική ντοματοσαλάτα, μόνο αυτό σου λέω,
καλημέρα ΚΥΠ!