Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Yasmin Levy

Η Yasmin Levy, τραγουδίστρια και μουσικός, έκλεισε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε τα 34 της χρόνια. Μεγάλωσε με τα σεφαραδίτικα τραγούδια, ή αλλιώς λαντίνο, ο πατέρας της, Yitzhak Levy, ο οποίος πέθανε όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή, ήταν σημαντικός ερευνητής της μουσικής των Σεφαραδίμ, των Ισπανοεβραίων που έδιωξε η Ισαβέλλα τον 15ο αι από την Ισπανία. Με βασικό άξονα αρχικά αυτα τα τραγούδια και στη συνέχεια και άλλα γύρισε όλο τον κόσμο, τραγουδώντας από την Όπερα του Σίδνεϊ μέχρι το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. "Alegria", "Me Voy", "Una noche mas", "Νaci en alamo" (που είναι ο γνωστός "Mπαλαμός" του Διονύση Τσακνή όπως ακουγεται στην ταινία "Gadjo Dilo" του Tony Gatlif), είναι λίγα από τα τραγούδια του ρεπερτορίου της.

Φέτος το χειμώνα, έχοντας μόλις κυκλοφορήσει τον τέταρτό της δίσκο, στον οποίο συμμετέχει η Ελένη Βιτάλη που θαυμάζει πολύ, τραγούδησε για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Προηγουμένως, τα γυρίσματα μιας ταινίας την είχαν φέρει ένα μεσημέρι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην αγορά Μοδιάνο. Η ίδια ταινία και τα τελευταία γυρίσματά της την έφεραν ξανά στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Ρόζας, με τίτλο "Καναρίνι μου γλυκό" / "My sweet canary", παρουσιάζεται η ζωή της θρυλικής ρεμπέτισσας σε Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Πειραιά, Αμερική και το τέλος της στο Στόμιο της Κορινθίας, σε σκηνοθεσία του ισραηλινού σκηνοθέτη Roy Sher.
Την Τρίτη 16 Μαρτίου, τραγούδησε σε μια συναυλία αφιερωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ, στη Θεσσαλονίκη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε για να χρησιμοποιηθούν αποσπασματά της στη ταινία που σας έλεγα προηγουμένως.
Δεν ήταν όλη η βραδιά καλή. Ούτε και μουσικά. Υπήρχαν και πραγματα που δεν άντεχε να τα ακούσει το αυτί σου, χωρίς υπερβoλή. Υπήρχε λόγος να τραγουδήσει και να εκτεθεί με αυτα τα τραγούδια η Martha Lewis; Μα δεν είχε καμία σχεση με τα σμυρνέικα, με τα ρεμπέτικα τραγούδια, ούτε στη μουσικότητα, ούτε στην εκφορα του λόγου, κρίμα. Από την άλλη όμως και μόνο που έμαθα μια ακόμη καλή τραγουδίστρια και μουσικό την Mehtap Demir από την Τουρκία, και κυρίως για όσο τραγούδησε η Γιασμίν Λεβί, η βραδια ήταν ιαματική. Όσο τραγουδούσε, (το ενα τραγούδι ήταν η "Ελενίτσα" που είχε τραγουδήσει και η Ρόζα, κι ένα αλλο όπως σας έλεγα στην εκπομπή την επόμενη μέρα της συναυλίας με έβαλε να ψάξω, θα σου γράψω για αυτό αλλη φορα) το μέσα μας ήταν όλο συντονισμένο με τον ψίθυρο, τον αμανέ, το τραγούδισμά της. Σοβαρή, προσηλωμένη, σπουδαία ερμηνευτρια. Για λίγο τραγούδησε, ηταν όμως συγκλονιστική. Μακάρι να μπορεσουμε να την ακούσουμε σύντομα και για περισσότερο.

Υ.Γ. Basdiction, αυτήν την αναρτηση στην "χρωστάω" απο τότε,

6 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

μα τι απίστευτη απίστευτη απίστευτη φωνή. και παρουσία.
πίνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και ευωδιάζοντας ο χώρος με ένα κερί με άρωμα γιασεμί δεν έχω παρά να βυθιστώ στον απίστευτο ήχο της.
πολύ καλό σου βράδυ!
και σε ευχαριστώ πολύ πολύ! :)

καλημέρα είπε...

basnia,
την άκουγα σε δίσκους, έβλεπα και βιντεακια στο youtube, τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό που ένιωσα την Τρίτη. Αχ, πρεπει να την ακούσεις απο κοντα, είμαι σίγουρη ότι μετα θα έχουμε να πούμε πολλά.
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε,
φιλιά, καλημέρα!

katerina είπε...

Γιασμίν Λεβί!
Εξαιρετική φωνή ,παρουσία,τέλεια κι η μουσική!
Συγκινούμαι καθε φορά που την ακούω.
Ήθελα να φωνάξουμε να ξαναβγεί να την δούμε και να την ακούσουμε στην παράσταση για την Ρόζα Εσκενάζυ.
Να είσαι καλά Αναστασία..απο σένα την "γνώρισα"
Συμφώνω για όλα τ άλλα που λες..

Εξαιρετικές και σήμερα οι μουσικές κι καλεσμένοι σου!

Να δούμε που θα προλάβουμε και θα μπορέσουμε να πάμε με τόσα πολλά που έχει στην πόλη!

Φιλιά!καλό Π/Σ/Κ!

μυστικοπαθής ατζέντης είπε...

Mε τη Γιασμίν μας συνδέουν πολλά, κάποια στιγμή παρολίγο να συνεργαστούμε, αλλά τελικά είπαμε να παραμείνουμε απλά φίλοι.

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,
σήμερα η εκπομπή ήταν γεμάτη τριφωνίες, πολυφωνίες, ηπειρώτικα, μουσικές, ελπίζω να σας αρεσαν.
Η Γιασμίν Λεβί, μακαρι να ξαναρθει και να την ακούσουμε σε περισσότερα τραγούδια.
Καλο Σ/Κ!

καλημέρα είπε...

Αντζεντη μας,
μη μου λετε τετοια γιατί με προκαλείτε. Μα, με τόσα πολλά που σας συνδέουν, έστω, για μια μικρή φιλική συναυλία δεν μπορείτε να την φερετε στα μέρη μας; Πληρώνουμε όσα μας πείτε...