Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Άνοιξη μπαίνει ξανά

Σιγά, σιγά, μην παίρνουμε και θάρρος.
Χθες ήταν πιο πέρα κι απο άνοιξη, σχεδόν καλοκαίρι, σήμερα καμία σχεση. Ψύχρα, συννεφιά, κρύο. Όμως είναι Μαρτης, άνοιξη μπαινει ξανά. "Στο μπαλκόνι μου παντως ανθίσαν οι φρεζες", μου είπες το πρωί. Αμα δε δω φωτογραφίες, λόγια και πάλι λόγια. Άντε, φωτογράφισες τίποτα, ακόμη;

Kάθε νύχτα σε γυρεύω
την αγάπη μου παιδεύω
στης ζωής το πανηγύρι
σαν της Aρτας το γεφύρι

Μ' ένα σου βλέμμα, για δες,
όλα γίναν όπως χθές
αν τα γκρεμίσεις ξανά
θα πνιγούμε στη στεριά.
Για δες πως φεύγει ο καιρός,
κι έχω γίνει σαν τρελλός
Άνοιξη μπαίνει ξανά,
άνοιξέ μου μια αγκαλιά

Mοιάζεις σύννεφο και μπόρα
στης ζωής την ανηφόρα
Σαν το χώμα διψασμένος
σε ζητάω σα μεθυσμένος
Μ'ένα σου βλέμμα, για δες,
όλα γίναν όπως χθες...



Ελένη, να το ποίημα, για να μην ταζω μόνο:

Η αυθάδεια των λέξεων.

Στη νύχτα της γραφής μου
οι λέξεις ζευγαρώνουν
πυρακτωμένες σαν τη λάβα
που σιγοβράζει
στο άμοιρο κορμί μου.
Για να με κάνουν να ζηλέψω
οι άσωτες.
("Περιπλανώμενος Λόγος", Καλλιόπη Εξάρχου )



Την Παρασκευή στην εκπομπή σας έλεγα για τις δυο μοναδικές ξεναγήσεις που θα εκανε χθες Κυριακή, στην έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης "Το δόκανο των δικαστών", με έργα των πρώτων χρόνων της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900-1915) απο τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ,η ίδια η διευθύντρια του Μουσείου, κ.Μαρία Τσαντσανογλου.
Δεν τα καταφερα να παω τελικά, κάτι προέκυψε, αλλα η καλημέρα ήταν εκεί, με δυναμικούς εκπροσώπους. Οι οποίοι και, δεν αμφιβάλλω ποιος τους οργάνωσε (έρι, έρι, αερικό...) συνυπέγραψαν "υπόμνημα", ίνα μην λείψω άλλη φορά. Να τι μου γράφει η Έρι, για να νιώθω τύψεις και να μην ξανατολμήσω να λείψω αλλη φορα φυσικά "σας επισυναπτω τις υπογραφες των διαμαρτυρομενων γυναικων και οχι μονο ..., ως επί το πλείστον νέα μέλη της καλημέρας,
αυξανομαστε και πληθυνομαστε, απο την χθεσινοκυριακατικη εξορμηση στο Κ.Μ.Σ.Τ. της οποιας βεβαιως βεβαιως εσεις εισαστε υποκινητρια (κοινως ξεσηκωστρα ) αλλα απουσα...βεβαιως βεβαιως. Που ηρθαν οι ανθρωποι να απολαυσουν την αφεντομουτσουναδα σας (μαζι με τα εκθεματα ..χι χι ) και απεχωρησαν ευχαριστημενοι μεν απο την ολη παρουσιαση (μπραβο στην κα Τσαντσανογλου) δυσαρεστημενοι δε που δεν ειδαν αυτα τα μαυρα ματια, που βγανουνε φωτιες,
με κανανε κομματια κατω στις καλαμιες..."
Εντάξει, μια φορα έλειψα, δεν θα το ξανακάνω, κυρία.
Αλλά, μπραβο, ρε, μπραβο, μαζί με τα εκθέματα; τι να σε πω, τι να σε πω... Και, δε με λες,το τραγούδι ποιο είναι και δεν το ξέρω, κι ας μην έχω μαύρα μάτια;

Η έκθεση παντως "το δόκανο των δικαστών", για όσους δεν την είδαν ακόμη θα είναι ανοικτή έως τις 30 Μαϊου, στο Κ.Μ.Σ.Τ. , στη Μονή Λαζαριστών.
Να, έτσι ήταν την Κυριακή που μας πέρασε










Αυτό το έργο, είμαι σίγουρη, καθόλου τυχαία δεν το φωτογραφησε η Έρι

Να και μια φωτογραφία με τους καλλιτέχνες, Μπενεντίκτ Λίβσιτς, Νικολάι Μπουρλιούκ,Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Νταβίντ Μπουρλιούκ και Αλεξέι Κρουτσόνιχ, 1912.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, να αυξάνεστε και να πληθύνεστε, άμυνα στην κακογουστιά του Ανθίμου και του Ζορό - διότι δεν είναι αυτοί η Θεσσαλονίκη.
Κατά τα άλλα, άνοιξη; Θα δούμε. Μετά τον αέρα της Κυριακής, που με πήρε και με σήκωσε το σκούφο του τζόγκινγκ, δεν παίρνω και όρκο...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, να αυξάνεστε και να πληθύνεστε, άμυνα στην κακογουστιά του Ανθίμου και του Ζορό - διότι δεν είναι αυτοί η Θεσσαλονίκη.
Κατά τα άλλα, άνοιξη; Θα δούμε. Μετά τον αέρα της Κυριακής, που με πήρε και με σήκωσε το σκούφο του τζόγκινγκ, δεν παίρνω και όρκο...

Ανώνυμος είπε...

Γεια και απο μενα!
Αναστασια εχω ενα μικρο προβλημα με το blog σου εδω και λιγο καιρο και μαλλον χρειαζομαι μια μικρη βοηθεια χμμμμ.... Ενω γενικα δε συμβαινει σε καμια αλλη ιστοσελιδα, στη δικη σου δε μπορω να δω τα βιντεακια (σνιφ)(με τις φωτογραφιες ολα οκ). Τα πολυτιμα φωτα σου αν ειναι δυνατον?
καλο βραδυ Δεσποινα

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Πόση αυθάδεια αλήθεια έχουν οι λέξεις… ειδικά όταν εκφράζονται πυρακτωμένες καταμεσής της νύχτας.
Πολύ μου άρεσε… στέρεο ποίημα και αιχμηρά ερωτικό.

Σ’ ευχαριστώ πολύ Αναστασία για το ποίημα.

Μην της φωνάζετε και μην την μαλώνετε την Άνοιξη που θέλει να την λαχταρήσουμε για να μας έρθει οριστικά.


Φιλιά πολλά

katerina είπε...

Άνοιξη μπαίνει ξανά
άνοιξέ μου μια αγκαλιά!

όμορφες λέξεις ,όμορφες μουσικές,όμορφος πίνακας, ωραία φωτογραφία,..

Άνοιξη,η καλύτερη εποχή... νομίζω.

katerina είπε...

..ωραίες φωτογραφίες..διορθώνω.

καλημέρα είπε...

undantag,
κάνουμε ό,τι μπορούμε για το δικό μας καλό, αν το αφήσουμε το καραβι στην τυχη του, αστα...
Κι εδώ λεει θα ερθει κι αλλο κρύο απο αύριο και στην οικοδομή δεν εχουμε θερμανση, μόνο αυτό σου λεω,
φιλιά!

καλημέρα είπε...

Δεσποινα,
δεν ξερω δυστυχώς γιατί συμβαίνει αυτό, θα ρωτήσω όμως καποιους φίλους πιο σχετικούς και θα μου πουν, ελπίζω.

καλημέρα είπε...

Ελενη,
χαίρομαι που σου άρεσε το ποίημα,
δεν την μαλώνουμε, δεν την φωνάζουμε, εχεις κανενα νεο αν θα ερθει;άντε, μας ελειψε.

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,
εγώ την εχω μια αδυναμία στο φθινόπωρο, αλλα την περιμενω κι αυτήν την άνοιξη πώς και πώς

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά ωραίοι οι στίχοι του Ηλία Κατσούλη στο τραγούδι του Θαλασσινού!


προς undantag: να λείπουν τα ρατσιστικά σχόλια, και μάλιστα εις διπλούν!Γιατί περί κοινωνικού ρατσισμού πρόκειται η συνεχής επίθεση σε ανθρώπους που έχουν σχέση με την Εκκλησία ή τέλος πάντων που μιλούν περί Ελληνισμού(είτε από αληθινό ενδιαφέρον είτε από οτιδήποτε άλλο).

Συγγνώμη Αναστασία,δεν θέλω να χαλάσω το ευχάριστο κλίμα της άνοιξης,αλλά μας έχει κουράσει η συγκεκριμένη καραμέλα.

Χρύσα ΚΛ

καλημέρα είπε...

Χρύσα,
και το πιο ωραίο σε αυτό το τραγούδι είναι ότι σε λίγους στίχους ο Κατσούλης μίλησε για το πνευμα του Μαρτη και της άνοιξης, ενα πραγμα λεει και είναι η καρδια τους.

Για αυτό που γράφεις για το σχόλιο του undantag δεν θα ήθελα να μιλήσω για λογαριασμό του αλλα θα ήθελα να πω τη γνώμη μου. Αν υπαρχει κατι με εκνευρίζει- και είναι λίγα αυτα που με εκνευρίζουν πραγματικά- είναι όταν μας ταυτίζουν και κυριολεκτικά μας "χαρίζουν", αναφερομαι στην Θεσσαλονίκη σε μας τους κατοίκους της, στο πιο συντηρητικό κομμάτι των επισημων θεσμικών εκπροσώπων της πόλης, που προσωπικά πιστευω ότι - κι ας λενε το αντίθετο-δεν εχουν καμία σχεση ουτε με τον χριστιανισμό, ούτε με τον πατριωτισμό. Τι να πρωτοθυμηθώ πια, τις συνεχείς δηλώσεις, τη μία χειρότερη απο την άλλη του Άνθιμου, την τελευταία του δε, για τους μεταναστες τη θεώρησα τόσο προκλητικά και βαθιά αντιχριστιανική, ώστε, εγώ που δεν πιστευω κιόλας, ένιωσα ότι προσβάλει κάθε ηθικό άνθρωπο που πιστευει αληθινά.
Με την έννοια αυτή, πιστευω απόλυτα ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον ο Άνθιμος και ο Ψωμιάδης. Αυτή η καραμελα που την λενε όσοι θελουν να μας χαρακτηρίσουν, να γελασουν και να ξεμπερδεψουν, κι εμένα δεν μου αρεσει. Βεβαια το σχόλιο του undantag προσωπικά δεν το καταλαβα έτσι, αντίθετα μου φανηκε σαν να πιστευει κι αυτός ότι ναι υπαρχει μια αλλη θεσσαλονίκη, περα απο τα στερεότυπα που λεγονται για αυτήν.
Ετσι εμένα δεν μου φανηκε ρατσιστικό το σχόλιό του, και για εναν παραπανω λόγο ίσως, γιατί εχει τελικά σημασία όταν καποιοι μιλούν για την πίστη και την πατρίδα να μιλούν απο πραγματικό ενδιαφέρον και οι δυο συγεκριμένοι, δεν μπορώ να είμαι σίγουρη, αλλα δεν το νομίζω να σου πω την αλήθεια.
Συγγνώμη που έγραψα τόσα πολλά, πήρα την ευκαιρία μαλλον να πω κι ενα σωρό αλλα που είχα στο μυαλό μου. Και μ'αρεσει και να ανταλασσουμε απόψεις εκτενώς, έτσι κι αλλιώς (άσε που δεν είμαι και λιγόλογη, προσπαθώ αλλα δεν...)
Φιλιά και καλό βράδυ!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αναστασία μου, έρχεται η Άνοιξη... λίγο "άγρια", αλλά έρχεται.

Φιλιά και... καληνύχτα.

katerina είπε...

καλημέρα Αναστασάκι!

δεν σε συγχωρούμε,γιατί δεν έγραψες και τα άλλα που είχες στο μυαλό σου!

περαστικά σε σένα και στην Σαββίνα απ την ίωση...

Γερή και δυνατή και πάλι την Δευτέρα, ν ακούσουμε την Καλημεροφωνούλα σου!

Ανώνυμος είπε...

Αναστασία ,
η Χρύσα ΚΛ είμαι πάλι,καταλαβαίνω.Το θέμα είναι πως κάποιοι παρουσιάζουν την Θεσσαλονίκη σαν να είναι η μόνη πόλη της Ελλάδας που έχει πρόβλημα και όλες οι άλλες,συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας,να είναι τέλειες,προχωρημένες,που παράγουν σύγχρονο πολιτισμό κτλ κτλ.Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει κι εγώ κάτι,τουλάχιστον περίεργο, βλέπω σ'αυτήν την άποψη που προβάλλεται έντονα από τύπο και ΜΜΕ.
Για τους πολιτικούς(όλους) δεν με νοιάζει καθόλου και δεν θέλω να υπερασπιστώ κανέναν,πολιτικοί είναι ψήφους θέλουν,και προσπαθούν να τους μαζέψουν ...καθένας με το στυλάκι του!
Για τον Μητροπολίτη Άνθιμο όμως,πιστεύω πως πρέπει να ακούμε ολόκληρες τις δηλώσεις του και όχι αποσπασματικά(π.χ.στο δελτίο ειδήσεων ή σε κάποια σατυρική εκπομπή).Και πιστεύω ακράδαντα πως αυτός, ενδιαφέρεται αληθινά για τα εθνικά θέματα. Βέβαια, αυτά τα θέματα δεν είναι καθόλου της μόδας,σήμερα(για διάφορους λόγους), γι'αυτό και όποιος μιλά γι'αυτά,εισπράττει ειρωνείες και αρνητικούς χαρακτηρισμούς.Κι εδώ είναι η ένσταση μου.
Το θέμα είναι μεγάλο,δεν μπορώ να το αναπτύξω σ'ένα τέτοιο μήνυμα.

Πάντως,ο Μάρτης φέρνει την άνοιξη και ας ελπίσουμε πως μαζί, θα 'ρθουν και τα καλύτερα!

καλημέρα είπε...

Χρύσα,
εχεις δίκιο σε αυτό, κι εγώ επειδή τις δηλώσεις του απο τα ΜΜΕ τις μαθαίνω. Επειδή πιστευω πως αν λες κατι έχεις λόγο που το λες, να την κανουμε αυτή τη μεγαλη κουβέντα απο κοντα με την πρώτη ευκαιρία, με ενδιαφερει, να ξέρεις.