Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Ζωρζ Σαρή



Πόσα αγαπημένα βιβλία, πόσοι ήρωες ζωντανεψαν στις λεξεις της, πόσες ιστορίες της με εκαναν να γελαω τρανταχτα, να κλαιω με λυγμους, να λεω αυτα δε γίνονται. Μετά όμως εμαθα πως ναι, όχι μόνο γίνονται αλλά και τα είχε ζήσει όλα η ίδια, μικρό κορίτσι, νεα κοπελα, μεγαλη γυναίκα στην Αθηνα, στο Παρίσι, στην κατοχή, στον εμφύλιο, στα χρόνια που ήρθαν μετα... Η Ζωρζ Σαρρή, αγαπημένη των παιδικών και εφηβικών μας/μου χρόνων, πεθανε, αυτήν την σελίδα δεν ηθελα να την διαβασω... Μα μέσα στη ζωή δεν είναι κι ο θανατος; Ναι, έτσι είναι σίγουρα. Και συτό ανάμεσα σε τόσα άλλα μας έμαθε μεσα απο τα βιβλία της. Κι αυτό ανάμεσα σε τόσα πολλα το έζησε η ίδια με την μεγαλυτερη απώλεια που μπορεί να ζήσει άνθρωπος στη ζωή του. Καλό ταξίδι, καλή ανάπαυση, όπως τόσο σοφα λενε οι παλιοί, αγαπημένη Ζωρζ Σαρή.

Βιογραφικό
Η Ζωρζ Σαρή είχε γεννηθεί το 1925 στη Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κι ενώ άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το 1947 έφυγε στο Παρίσι, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρούργο Μάρκελλο Καρακώστα, και απέκτησαν δύο παιδιά. Στο Παρίσι παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με το Θησαυρό της Βαγίας, ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους. Στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Επίσης, μετέφρασε πολλά βιβλία από τα γαλλικά.


Σχεδόν πλήρης εργογραφία-βιβλιογραφία της
Ο Θησαυρός της Βαγίας (1969)
Το Ψέμα (1970)
Όταν ο Ήλιος… (1971)
Το γαϊτανάκι (1973)
Κόκκινη κλωστή δεμένη… (1974)
Τα γενέθλια (1977)
Τα στενά παπούτσια (1979)
Ο Φρίκος ο Κοντορεβυθούλης μου (1980)
Η σοφή μας η δασκάλα (1982)
Οι νικητές (1983
Η κυρία Κλοκλό (οκτώ βιβλία) (1986-1987)
Τα Χέγια (1987)
Το τρακ (θεατρικό, 1988)
Ο Τοτός και η Τοτίνα (οκτώ βιβλία, 1988 - 1990)
Η αντιπαροχή (1989)
Το παραράδιασμα (1989)
Κρίμα κι άδικο (1990)
Nινέτ (1993)

Ο Αρλεκίνος (1993)
Η Πολυλογού (1993)
Zoυμ (1994)
E.Π. (1995)
Μια αγάπη για δύο [με την Αργυρώ Κοκορέλη] (1996)
Ο Χορός της ζωής (1998)
Σοφία (2000)
Κλειστά Χαρτιά [με την Μελίνα Καρακώστα] (2001)
Ο Κύριός μου (2002)
Τότε... (2004)
Γράμμα από την Οδησσό (2005)
Ο φαντασμένος και άλλα παραμύθια [με την Μελίνα Καρακώστα] (2005)
Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά [με την Άλκη Ζέη] (2006)
Φιλαναγνωσία και σχολείο. Συλλογικό έργο (2008)
Το προτελευταίο σκαλοπάτι (2009)
Το κουμπί και μια βελόνα (2010)


Φιλμογραφία 
Το τελευταίο ψέμμα (1958)
Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)
Φαίδρα (1962)
Φεύγω με πίκρα στα ξένα (1964)
Προδοσία (1964)
Το μπλόκο (1965)
Το νησί της Αφροδίτης (1969)
Χάππυ νταίη [Happy day] (1976)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)
Γενέθλια πόλη (1987)




(Από την ταινία Ο Άνθρωπος του Τραίνου)





(Από την ταινία Έγκλημα στα Παρασκήνια)





(Από την ταινία "Ηappy Day")



14 σχόλια:

katerina είπε...

καλό ταξίδι, αγαπημένη, Ζωρζ Σαρρή ,των κοριτσιών μου,
δική μου,...

Hfaistiwnas είπε...

Καλό της ταξίδι.. !!

stavroula m είπε...

Καλό της ταξίδι......Πολλοί αξιόλογοι έφυγαν τον τελευταίο καιρό.........

VAD είπε...

Πριν απο πολλά χρόνια ειχε ερθει στο σχολειο οπου υπηρετούσα τοτε,τα παιδιά την ειχαν λατρεψει...

Άιναφετς είπε...

Είδες την ανάρτηση του Παραμυθά; ( paramithas.gr )
Είχαν δουλέψει μαζί και ήταν καλοί φίλοι, προσωπικά δεν την είχα γνωρίσει και πολύ λυπάμαι γι αυτό...είναι απ' αυτούς που θα μείνουν κοντά μας για πάντα...

Ανώνυμος είπε...

Να πω την αμαρτία μου, το happy day δεν το'χα δει΄ μα και βιβλίο της Σαρή κανένα δεν διάβασα. Ήταν το προνομιακό πεδίο της αδερφής μου και των φιλενάδων της΄ καθόλου καλή "σύσταση" αυτή για με, τότε που είμαστε παιδιά. Όμως εδώ στο απόσπασμα που'χεις αναρτήσει Αναστασία, είναι έστω και με δίχως διαλόγους μαγική΄ μένω απόλυτα γοητευμένος. Κι από τραγική ειρωνία: αναζητούσα χρόνια τώρα το τραγούδι, "Πόση καλοσύνη...". Βρίσκεται επίσης μες στο απόαπσμα τούτο. Καλό της ταξίδι! Γιάννης απ'το Βόλο.

Ανώνυμος είπε...

...τούτη την απουσία την καταχωρώ σε κείνες που πονάνε,γιατί μέσα τους κρύβουν χρόνο,κρύβουν έργο,κρύβουν δόσιμο μ ανιδιοτέλεια και δίχως σκοπιμότητα!
Τούτες οι απουσίες είναι,που κάνουν τ αύριο ακόμα πιο αβέβαιο.
Κιήταν αυτές που γέμισαν το χθες!
Τό γέμισαν όνειρα!
Τούτες οι απουσίες είναι που σε κάνουν ώρες-ώρες,να νοιώθεις οικεία με το θάνατο.

καλημέρα είπε...

Αγαπημένη τόσων παιδιών, και τόσων μεγαλων που ήταν καποτε παιδια Κατερίνα, της χρωσταμε παρα πολλά τόσοι πολλοί...
Καλό βραδυ,
χαιρετισμούς πολλούς στα κορίτσια!

καλημέρα είπε...

Γεια σου Ηφαιστίωνά μου,
καλό ταξίδι σε εκείνην, καλά ταξίδια στα βιβλία της που θα είναι διπλα μας παντα.

καλημέρα είπε...

καλησπέρα Σταυρούλα,
ναι, δεν τελειώνει η σειρα των απωλειών, μετραμε και συνηθιζουμε,
και δυστυχώς και ευτυχώς, μαθαίνουμε πως ετσι παει η ζωή

καλημέρα είπε...

Βασίλη,
ποσο όμορφο αυτό που πρόλαβαν να γνωρίσουν (αλλά και συνεχίζουν να γνωριζουν) τα παιδια στα σχολεία τους αγαπημενους τους συγγραφείς

καλημέρα είπε...

Στεφανία,
ναι το είδα, το είπα και στο ραδιόφωνο την Δευτερα. Τι ωραία σειρα κι ο θησαυρός της Βαγίας, και δεν ήξερα ότι ήταν στην παραγωγή ο Παραμυθάς μας

καλημέρα είπε...

Γιαννη,
μπορεί να κανω λαθος αλλα νομίζω πως περισσότερο τα κορίτσια διαβαζαν τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή, μπορεί όμως να κανω και λαθος. Δεν το λεω για να σε ...δικαιολογησω, αυτήν την εντυπωση εχω.
Μεσα στη ζωή κι ο θανατος, όσο το συνηθιζουμε αυτό μπορεί και να χαιρομαστε πιο πολύ τη ζωή, ποιος ξερει...

Woman in Blogs είπε...

Παιδικά και εφηβικά αναγνώσματα, παιδικές και εφηβικές μου αναμνήσεις! Πόσες αναμνήσεις μου ντυμένες με τις λέξεις της...