Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το τελευταίο αντίο στη Δόμνα Σαμίου





Σήμερα στην εκπομπή αποχαιρετώντας την Δόμνα Σαμίου που πέθανε προχθες το βράδυ, μίλησαν μουσικοί και τραγουδιστες, συνεργατες της. Ήταν ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Νίκος Οικονομίδης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Μιχάλης Ζάμπας και η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Μοιραστηκαν μαζί μας στιγμές από την συνεργασία τους μαζί της, λόγια και στιγμιότυπα μιας ζωής γεματης παθος για το δημοτικό τραγούδι και την παραδοσιακή μουσική. Μιας ζωής γεμάτης ζωή και έργο. Μακάρι να ζήσουμε όλοι μας μια τετοια ζωή.




 




 Κατα τη διάρκεια της εκπομπής η Κατερίνα Τζωρίδου που άκουγε από την Ολλανδία όπου ζει και εργαζεται εγραψε στην ομάδα του 958 στο facebook για την Δόμνα Σαμίου:
"Τη θεωρώ τη μεγάλη γιαγιά όλων μας (όχι ηλικιακά, αλλά για τη σοφία και τη γλυκύτητά της), που έφερε κοντά στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι ακόμα και ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα γι' αυτό. 
Η ξεχωριστή φωνή της, το ανεπιτήδευτο στιλ της και το ανοιχτό μυαλό της θα είναι μαζί μας για πάντα, αυτό όμως δε διώχνει τη συγκίνηση για το ότι έφυγε από τη ζωή. Η πορεία της, της ανακάλυψης και της διάσωσης των τραγουδιών της ελληνικής παράδοσης είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστη. 
Θα τη θυμόμαστε πάντα με πολλή, πολλή αγάπη"
Νομίζω πως τα λόγια της εκφραζουν πολλούς μας.


  

Μετα την εκπομπή διαβαζοντας ενα e mail που μου έστειλε η Κατερίνα Μαλάμη γνώρισα το ιστολόγιο μιας δασκαλας μουσικής στο 1ο δημοτικό σχολείο Σκύδρας. Η Σκύδρα είναι ο τόπος μου αλλα την εκπαιδευτικό, ονομαζεται Καλλιόπη - Χριστίνα Κουκουλέτσου, την γνώρισα, τυχαία και χάρη στην Κατερίνα,  μεσω του ιστολογίου της και διαβαζοντάς το, χαρηκα πολύ για αυτήν την έστω διαδικτυακή γνωριμία.
Το σημαντικό είναι πως μετα το θανατο της Δόμνας Σαμίου αρκετοί θα γράψουν και ίσως μετα δεν θα ασχοληθουν δυστυχώς ποτε ξανα με το εργο της, όμως η συγκεκριμένη δασκαλα μουσικής, κι αυτό φαίνεται και στο ιστολόγιό της εκτιμά το έργο της Δόμνας Σαμίου και το χρησιμοποιεί ουσιαστικά ως εργαλείο στη δουλειά της στο σχολείο. Πραξεις, όχι λόγια. Κι αυτό είναι σπουδαίο. Η τελευταία της αναρτηση εχει τίτλο "το τελευταίο αντίο στη Δόμνα Σαμίου" (από εκεί και ο τίτλος της δικής μου αναρτησης) και ξεκινά έτσι:

"Αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας της μουσικής από την πρώτη τάξη του δημοτικού έως και την τελευταία ήταν και είναι η επαφή των παιδιών με την ελληνική μουσική παράδοση. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια, τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα καθώς επίσης και τα ελληνικά μουσικά έθιμα. Η ακρόαση, η εκμάθηση και η ερμηνεία των δημοτικών μας τραγουδιών βοηθά τα παιδιά στην εξοικείωση τους με τους ιδιωματισμούς της ελληνικής γλώσσας και τα φέρνει κοντά με την ιστορία αλλά και την γεωγραφία της περιοχής από την οποία προέρχεται ένα τραγούδι.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αλλά και για να μάθουν ευκολότερα οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τι είναι τα δημοτικάτραγούδια ξεκίνησα πριν δύο εβδομάδες να τους δείχνω ένα μισάωρο βίντεο που συνοδεύει την έκδοση του ψηφιακού δίσκου τηςΔόμνας Σαμίου Ο κυρ – Βοριάς… και άλλα τραγούδια για παιδιά. Ο ψηφιακός αυτό δίσκος (που κυκλοφόρησε το 2007) περιλαμβάνει μια συλλογή εύκολων δημοτικών τραγουδιών που δημιούργησε η ίδια η Δόμνα Σαμίου για να τα διδάξει στα παιδιά, όπως θα έκανε η γιαγιά τους και να τα φέρει σε επαφή με την ελληνική μουσική κληρονομιά. Την παιδική χορωδία που συμμετέχει στον δίσκο αποτελούν μαθητές από το δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της στη Νέα Σμύρνη των οποίων την διδασκαλία  ανέλαβε η ίδια.
Παρακολουθώντας το σύντομο όσο και περιεκτικό αυτό ντοκιμαντέρ τα παιδιά είδαν ποιο ήταν το έργο ζωής της Δόμνας Σαμίου. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα ηχογράφησε και κατέγραψε δημοτικά τραγούδια που έφτασαν ως τις μέρες μας με την προφορική παράδοση. Τα διέσωσε αλλά και τα διέδωσε, τα δίδαξε, τα ερμήνευσε, τους έδωσε ξανά την θέση που είχαν και έχουν στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.  Όμως η Δόμνα Σαμίου χθες βράδυ έφυγε από κοντά μας… Ο ελληνικός μουσικός πολιτισμός είναι φτωχότερος από χθες. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης θα παρακολουθήσουν την ερχόμενη Παρασκευή το τρίτο και τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ ξέροντας πως η φωνή της Δόμνας Σαμίου σίγασε αλλά το έργο της συνεχίζεται.

όλη η αναρτηση εδώ

Να και το "θα σπασω κούπες" που μας έλεγε σημερα στην εκπομπή ο Νίκος Οικονομίδης πως λέει υποδειγματικά ("σωστα" ήταν ακριβώς η λεξη που χρησιμοποίησε) η Δόμνα Σαμίου:




Ιστοσελίδα του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου: http://www.domnasamiou.gr

Απο το αρχείο της ΕΡΤ ντοκυμαντερ όπου η Δόμνα Σαμίου μιλά για τη ζωή της: Η ιστορία των χρόνων μου, Δόμνα Σαμίου

7 σχόλια:

katerina είπε...

Καλό ταξίδι στην σπουδαία γυναίκα Δόμνα Σαμίου!
Τυχαία γνώρισα το ωραίο ιστολόγιο της Καλλιόπης-Χριστίνας Κουκουλέτσου,εκπαιδευτικό με μεράκι και αγάπη για την μουσική και την παράδοση...(μπράβο της),ψάχνοντας στο ιντερνετ για την Ανοιξη και τον Μάρτη μήνα(τα κάλαντα της άνοιξης,χελιδονίσματα)
Πάρα πολλά έχουμε να μάθουμε απο το τόοοσο πλούσιο έργο που άφησε "φεύγοντας" η Δόμνα Σαμίου!
Να εισαι καλά Αναστασία

agrampelli είπε...

φεύγει αξιοπρεπώς·όπως ακριβώς πορεύτηκε και στην ζωή της...καλοτάξιδη η ψυχούλα της,

Θωμάς είπε...

Ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε με τη Δόμνα Σαμίου γιατί τότε στα κυριακάτικα τηλεοπτικά πρωινά κυριαρχούσαν τα δημοτικά τραγούδια της Σαμίου και οι δημοτικοί χοροί του Μυλωνά. Δεν υπήρχαν -ευτυχώς σκέφτομαι σήμερα- άλλες εναλλακτικές προτάσεις και τα τραγούδια αυτά κατάφεραν να γίνουν -έστω και υποσυνείδητα- μέρος των βιωμάτων και της αισθητικής μας.
Για τα σημερινά παιδιά εύχομαι να βρεθούν στο δρόμο τους εκπαιδευτικοί σαν τη δασκάλα στην οποία αναφέρθηκες ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την παράδοσή μας.

καλημέρα είπε...

κατερίνα,
σε ευχαριστώ κι απο εδώ (και με μεγαλη καθυστερηση, συγγνώμη) για την γνωριμία με το blog της κ.Κουκουλέτσου. Πολύ αξιόλογο blog, πολύ καλή δουλειά!

καλημέρα είπε...

Ντίνα μου,
ετσι ακριβώς, μακάρι όλοι μας να κανουμε το ίδιο

καλημέρα είπε...

θωμά,
έχουν αλλάξει τόσο τα πραγματα, πώς θα είναι άραγε η γενια που τωρα μεγαλώνει, θα γνωρίζει αυτα τα τραγούδια; Ποιος ξερει...
Στο σχολείο όταν γίνεται δουλεια είναι πολύτιμη, και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό μπορουν να γίνουν θαυματα, και καποιες φορες γινονται ευτυχώς.

Unknown είπε...

Έναν χρόνο και κάτι αργότερα ανακαλύπτω με μεγάλη μου έκπληξη και χαρά την ανάρτηση αυτή και νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τα τόσο καλά σας λόγια! Κάλλιο αργά παρά ποτέ....
Θέλω να ελπίζω ότι οι δημοσιεύσεις στο μικρό μου blog μπορούν να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους, μαθητές και μουσικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για την μουσική! Για μένα η διδασκαλία της μουσικής είναι ένα πεδίο συνεχούς αναζήτησης και εξερεύνησης!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Με εκτίμηση,
Κουκουλέτσου Καλλιόπη - Χριστίνα