Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δυο εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σήμερα το πρωί, ακροατές και φίλοι της "Καλημέρας" επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ξεναγηθηκαμε σε δυο περιοδικές εκθεσεις του, τις εκθέσεις "Έλληνες και Φοίνικες - Στα σταυροδρόμια της Μεσογείου" (διάρκεια έκθεσης έως τις 20 Ιουνίου 2012) και "Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο"(διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012). 
Ήταν ενα πρωινό γεματο εικόνες, ιστορίες, μνήμες, γνώσεις κόσμων τους οποίους τώρα πια μαλλον γνωριζουμε λίγο καλύτερα. Είδαμε, ακούσαμε και μαθαμε πολλά και αναρωτηθήκαμε για ακόμα περισσότερα.
Η έκθεση "Ελληνες και Φοινικες", παρουσιάζοντας τις σχεσεις Ελλήνων - Φοινίκων κατα την αρχαιότητα, αναδεικνύοντας τις αλληλοεπιδρασεις αναμεσα στους δυο λαούς σε τομείς όπως η θρησκεία, οι τεχνες και το αλφάβητο  μας γνώρισε σε βασικές γραμμές ενας απο τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ανατολής, για τον οποίο γνωρίζουμε ελαχιστα, ίσως μόνο τη σχεση φοινικικού και ελληνικού αλφαβητου και αυτήν γενικά και μαλλον αόριστα. Ήταν μια πρώτης ταξης ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά περισσότερα ανασυνθετοντας μια εποχή με τα χαρακτηριστικά της με οδηγό ευρήματα απο τις γεωγραφικές περιοχες όπου αναπτύχθηκαν και έδρασαν οι δυο πολιτισμοί.

  


Στην έκθεση "Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη" παρουσιάζεται  η θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική και πνευματική υπόσταση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και αναφερεται συνοπτικά η ιστορία της απο την ελληνιστική εποχή, όπου ανιχνεύονται οι απαρχές της παρουσίας της, μεχρι την τραγική εξόντωσή της κατα τη διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου.





Και οι δύο εκθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού& Τουρισμού "Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών", ενώ η έκθεση "Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο" ήταν ενταγμένη και στο πρόγραμμα των παραλληλων εκδηλώσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. 

Στις δυο εκθέσεις μας ξενάγησαν, και τις ευχαριστούμε θερμά, η κ.Λιάνα Στεφανή, αρχαιολογος και προϊσταμένη του τμήματος εκθεσων του Α.Μ.Θ. και η κ.Αγγελική Κουκουβού, αρχαιολογος. 
Φωτογραφίες από τις εκθέσεις και τις ξεναγησεις μας σε επομενη αναρτηση, σύντομα.

Περισσότερα στοιχεία για τις εκθέσεις: http://www.amth.gr/index.php/2011-09-30-10-04-

6 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Πρέπει να είναι καταπληκτικές εκθέσεις και οι δύο!!!
Καλημέρα!

Admin είπε...

Τέλεια πρόταση! Σας ευχαριστούμε πολύ!

claire είπε...

Για μια ακόμη φορά περάσαμε ένα σπουδαίο Κυριακάτικο πρωινό με την ΚΑΛΗΜΕΡΟΠΑΡΕΑ και τις εξαιρετικές ξεναγούς του Αρχαιολογικού μουσείου.
Άλλο πράγμα η κατα μόνας περιήγηση ενός μουσείου κ άλλο η εν των έσω ενημέρωση.
Αναστασία μου νάσαι πάντα καλά να οργανώνεις τέτοιες δράσεις !

καλημέρα είπε...

Είναι πολύ ενδιαφερουσες Ηφαιστίωνα, και σου αφηνουν ερωτησεις και διαθεση για ψαξιμο, αυτό είναι παντα το καλύτερο!
Πολλα φιλιά
και καλή βδομάδα σου ευχομαι!

καλημέρα είπε...

Mama Greece,
χαίρομαι που σου φανηκε καλή πρόταση!
Διαβαζα πριν λίγο την ανάρτησή σου για τα 10 εργα τεχνης και λίγα λόγια για το καθενα απο αυτα, πολύ καλή, θα την αξιοποιήσω δεόντως πριν...γίνω γιαγια, σιγα μην περιμενω μεχρι τότε!
ευχαριστώ!

καλημέρα είπε...

Κλαίρη μου,
εγώ ευχαριστώ!
Πάμε για τα επόμενα τωρα!