Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

...

Στις ειδήσεις το λιντζαρισμα του Κανταφι. Ο νεκρός δεν δικαιώνεται μετα το θάνατό του, όπως συνηθίζεται πολύ στην συγχρονη εποχή, αλλα το νεκρό σώμα το σεβεσαι, αυτό το ξερουν οι άνθρωποι απο την αρχαιότητα. Οι γενναίοι δεν λυντζάρουν. Το ίδιο και οι "μαχητες"; Η άλλη όψη της ίδιας φρίκης εχει αλλη γνωμη.

Οι εικόνες απο το κεντρο της Αθηνας. Δευτερη συνεχομενη μέρα μια μεγαλη συγκεντρωση. Ο κοσμος περισσότερος απο καθε φορα.  Και ξανα καποιοι, παντα οι τόσο λίγοι και τόσο έτοιμοι για ό,τι χειρότερο. Κανονικη μάχη. Ενας νεκρός.
 Διαβαζω κι ακουω πραγματα που δεν μπορώ να τα κατανοήσω, είναι ασύλληπτη η ανοησία, και, ναι, και η αγενεια, καποιων. 
Διαβαζω στο feleki, "Γυρίζουμε σε προνεωτερικές καταστάσεις (αν υποθέσουμε ότι είχαμε φύγει). Η ανθρώπινη ζωή σ'αυτήν την γκρίζα χώρα φτηναίνει επικίνδυνα, όλο και πιο πολύ. Ζούμε στην επικράτεια του αδιανόητου. Πριν απ'τα πορίσματα και τις κραυγές, σεβασμός στο νεκρό."
Πόσες φορες δεν ακούσαμε τελευταία τη φραση "θα χυθεί αίμα". Τωρα συνεβη.
Με μεγαλη ευκολία καποιοι μιλουν για αίματα και νεκρούς. Με μεγαλη ευκολία συνηθισαμε να το ακούμε σαν να μην τρεχει τιποτα. Ακόμα κι όταν τρεχει με χίλια.

17 σχόλια:

Καρπουζοκέφαλος είπε...

Αναστασία μου,
φοβάμαι ότι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και θα ζήσουν σε έναν ιδιαίτερα βίαιο κόσμο, όπου το αίμα, ακόμη και του διπλανού μας, θα θεωρείται "φυσική" εικόνα...
Και δεν ξέρω τί θα τους απαντήσουμε όταν μας ζητήσουν τον λόγο...

Woman in Blogs είπε...

Οι τελίτσες.
Ταιριαστές με το βράδυ αυτό.
Μικρές, όπως νιώθουμε όλοι μπροστά στα γεγονότα που μας πυροβολούν από όλο τον κόσμο κι από τη γειτονιά μας.
Οριστικές, όπως ο θάνατος.
Αποσιωποιητικά, λοιπόν, για μέρα με τόσο θόρυβο...

lena_zip είπε...

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή αυτοί που λένε "Θα χυθεί αίμα" δεν εννοούν ποτέ το δικό τους. Με λύπη μου σου λέω ότι σήμερα δικός μου γνωστός ενθάρρυνε και προέτρεπε μέσω facebook (!!!) να γίνουν έκτροπα στο κέντρο. Από την ασφάλεια του σπιτιού του ζητούσε να γίνει μάχη. Οπότε ναι, το feleki έχει δίκιο να γράφει ότι η ανθρώπινη ζωή φτηναίνει επικίνδυνα. Είναι απαίσιο το συναίσθημα που προκύπτει από όλα, κι είναι απαίσιο που δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από αυτό το συναίσθημα.

Hfaistiwnas είπε...

Δυστυχώς όπως τα γράφεις είναι, έχει γίνει φτηνή η ζωή, που θα χαραμιστεί για να δώσει τη μάχη της με το σώμα του "εχθρού", οι ίδοι με τους ίδιους..

effie... είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kovo voltes... είπε...

"...σαν να μην τρεχει τιποτα. Ακόμα κι όταν τρεχει με χίλια". Τα είπες όλα μ'αυτές τις λέξεις. Μα κάποτε το κύμα της ταχύτητας θα παρασύρει πολλά. Θα'ρθει εκείνη η μέρα...

claire είπε...

Και κατα τα άλλα το ΕΣΡ κόβει πρόστιμα σε όλους όσους εκφράζονται απρεπως!!! Νομομοποιούνται όμως να μας πετούν στα μούτρα τα πραγματικά γεγονότα και τη φρίκη του ανθρώπινου είδους.

Ανώνυμος είπε...

Το χειροτερο(?) σημερα η Δημοσια τηλεοραση μας εδειξε τον νεκρο σε ολη του την "μεγαλοπρεπεια" μηπως και δεν το καταλαβαμε η δεν το πιστεψαμε οτι επιτελους εφυγε ο τυρανος για να ερθουν οι "μαχητες της δημοκρατιας"?....Αλλα μην παμε μακρυα,εδω στα δικα μας να δουμε, τι εγινε στην Αθηνα προχθες,απο ανθρωπους που δεν ζησανε, δε κατω απο τυρρανικο καθεστως!Αν και δεν ξερω πια πως να ονομασω αυτο που βιωνουν οι Ελληνες σημερα.Οπως και να εχει ομως,ας θυμομαστε οτι η βια φερνει βια δυστυχως!
Γρηγ.Ευδοξια

Άιναφετς είπε...

Με σφιγμένη καρδιά σου γράφω Αναστασία μου...
Αποφάσισα να ακούω τις ειδήσεις στη TV και να μη βλέπω την εικόνα, οι εικόνες είναι αυτές που βλάπτουν πιο πολύ, αφού ζούμε τη εποχή των εικόνων...έτσι την ώρα που λένε τις ειδήσεις, εγώ κάνω Sudokou!
Μήπως είναι η ώρα να ακούμε μόνο ραδιόφωνο!!!

ΑΦΦΦΦΦΦιλιά! και καλή μας βδομάδα..

καλημέρα είπε...

Βασίλη,
αυτό που σκεφτομαι συχνα είναι πως ακόμα και στους πιο βίαιους καιρούς καποιοι καταφεραν και κρατηθηκαν σοβαροί, αξιοπρεπείς και δυνατοί. Ας προσπαθησουμε να είμαστε έτσι, ευκολο δεν είναι αλλα δεν ας κανουμε τολαχιστον αυτό και για μας και για τα παιδιά μας.

καλημέρα είπε...

woman in blogs,
μόνο αποσιωπητικά μου ερχονταν να βαλω, τίποτε αλλο, για όσα ακριβώς γραφεις,
την καλησπερα μου απο Θεσσαλονίκη

καλημέρα είπε...

"Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή αυτοί που λένε "Θα χυθεί αίμα" δεν εννοούν ποτέ το δικό τους"
Έτσι Λενα μου, απο απόσταση και με ασφαλεια μιλανε λες και αναφερονται σε εικονική πραγματικότητα.
Το είδες που ανεφερα τη φραση σου αυτή στο facebook;

καλημέρα είπε...

Ζωες αναλώσιμες, σε ψυχή ή σώμα, για παιχνίδια,
σαν τα πρωτα βίντεο γκειμ που έπαιξε η γενιά μου Ηφαιστίωνά μου...

καλημέρα είπε...

kovo voltes,
και το ρευμα όταν φυγει με φόρα σιγα μη βλεπει τι παρασερνει, όλα σαν ίδια...

καλημέρα είπε...

Κλαιρη,
και αυτός ο κανιβαλισμός δεν εχει όρια, βαρελι δίχως πατο.
Είναι στη φυση του ανθρώπου και αυτό, αλλα στην φύση και τη φαση των πρώτων σταδίων εξελιξης, στο επομενο σταδιο δεν θα φτασουμε ποτε επιτελους;

καλημέρα είπε...

Αδελφη, βαρβαρότητα εκατέρωθεν και η βία φερνει βία - φαυλος κύκλος...

καλημέρα είπε...

Στεφανία,
μεγαλη η δυναμη της εικόνας και στο καλό και στο κακό, τωρα εμείς, συνολικά σαν κοινωνία, παντα στο ευκολο, στο κακό, κανιβαλοι κανονικά. Τουλαχιστον αρκετοί είμαστε που δεν αντεχουμε αυτήν την αρρώστια, κατι είναι κι αυτό
ΑΦ!