Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

958fm (κείμενο υπογραφών)

Την περασμενη Παρασκευή, 19 Αυγούστου, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, παρουσιασε το σχεδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ. Στο πλαίσιο αυτού, ο 958fm, o 102 και τα πρόγραμμα των βραχεων της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 συγχωνευονται.

Οι εργαζόμενοι στον 958fm συνταξαμε το παρακάτω κείμενο συγκεντρωσης υπογραφών πιστευοντας στη δύναμη και την αναγκαιότητα ενός δημόσιου πολιτιστικού ραδιοφώνου με δημιουργικό και σύγχρονο ραδιοφωνικο λόγο για τον πολιτισμό και τις εκφρασεις του στην τεχνη και την καθημερινότητά μας.

"To Φεβρουάριο του 1994 με προτροπή της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συχνότητα των 95,8 στα FM ένα ραδιόφωνο αφιερωμένο στον πολιτισμό. Στα δεκαεπτά και μισό χρόνια της λειτουργίας του ο 958fm κατάφερε να αποτελέσει για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, ένα πρότυπο ραδιοφωνικό πείραμα, που συγκέντρωσε στα μικρόφωνα του την πλειοψηφία των ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του πνεύματος, παράγοντας ταυτόχρονα και εκτός μικροφώνου, μια σειρά από σπουδαία προϊόντα πολιτισμού. Δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, μουσικοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και μουσικοί παραγωγοί, είχαν τις δικές τους μοναδικές στο είδος τους εκπομπές στην πάροδο του χρόνου, ενώ υψηλοί προσκεκλημένοι όπως οι Πήτερ Γκριναγουαίη, Ντάριο Φο, έδωσαν το παρών. Παράλληλα εικοσιπέντε εκδόσεις σπάνιων βιβλίων, δεκαεπτά συλλεκτικά cd με φωνές σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων, μουσικές και παραστάσεις ειδικά ηχογραφημένες για το σταθμό και ένα μοναδικό αρχείο ηχογραφήσεων εκπομπών, από όπου παρέλασε η πλειοψηφία των ελλήνων δημιουργών, αποτελεί την παρακαταθήκη του σταθμού στην ιστορία των ερτζιανών. Ο 958 fm αντιμετωπίζοντας τον πολιτισμό ως ένα κομμάτι της καθημερινότητας και προάγοντας εκτός από τις τέχνες μια άλλη αντίληψη ζωής και συμπεριφοράς, σε μια καθημερινότητα που συχνά εκχυδαΐζεται.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του υπουργού Επικρατείας, κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ανακοινώθηκε το κλείσιμο του ιστορικού σταθμού. Μια απόφαση που εμείς οι εργαζόμενοι του σταθμού κρίνουμε ως αδικαιολόγητη από κάθε άποψη και πάνω από όλα απαξιωτική για τα όσα ο σταθμός αυτός προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην πνευματική ζωή του τόπου. Συνήθως σε περιόδους που τα πάντα γύρω δοκιμάζονται και καταρρέουν, σε εποχές βαρβαρότητας όπως αυτή, ο Πολιτισμός και η ενίσχυσή του αποτέλεσε μια παρηγοριά για όσους υποφέρουν. Προσφέροντας ψυχική ανάταση αλλά και στηρίγματα μνήμης και Ιστορίας, για μας, το μέλλον του σταθμού θα έπρεπε να συνδέεται με την ενίσχυσή του, με την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, που θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση από τη δική μας πλευρά και ένα νέο ξεκίνημα για το σταθμό κοντά στο πνεύμα του αύριο. Έχοντας συναισθανθεί τις ανάγκες των καιρών, όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε αυτόν, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στο πλάι των ακροατών το έργο που παράγουμε όλα αυτά τα χρόνια με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο. Πιστεύοντας ότι δεν είναι αργά να παρθεί πίσω η άδικη απόφαση, σας καλούμε να υπογράψετε αυτή τη διαμαρτυρία."

Αν συμφωνείτε μπορείτε να συνυπογράψετε το κείμενο συμπληρώνοντας και στελνοντας τα στοιχεία σας (όνομα, επίθετο, ηλικία, ιδιότητα) με e mail στην διεύθυνση: save958fm@gmail.com

(εναλλακτικά, μπορείτε να συνυπογραψετε στελνοντας τα ίδια στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ηλικία, ιδιότητα) είτε στο blog της Καλημέρας, είτε στο blog save958fm.blogspot.com, είτε και στο e mail: kalimera958@yahoo.gr)


(o 9.58fm-Σταθμός στον Πολιτισμό είναι στο facebook στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://www.facebook.com/groups/9087768582

13 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Άντε και να δούμε πως θα πάει!!!

Dimitris είπε...

Σου έστειλα μόλις τα στοιχεία μου.
Χωρίς "Καλημέρα" δεν παω πουθενά. Χαρη σε σενα έμαθα κι ακούω τον 958 εδώ στην Αθήνα, καλή επιτυχία Αναστασία στην προσπαθεια σας

anthivolon είπε...

Ελπίζοντας κι εγώ στην άρση αυτής της τόσο άδικης απόφασης σου έστειλα χθες τα στοιχεία μου!! Εύχομαι αυτός ο αγώνας σας να πείσει κάποιους ότι ο 958 έδωσε, δίνει και έχει πάρα πολλά ακόμη να δώσει σ΄όλους μας!!!
Καλή επιτυχία Αναστασία μου!!

Thalassenia είπε...

Συμπαράσταση εκ του μακρώθεν με αγάπη.

Φιλιά θαλασσένια.

Διαμαντίδης Θοδωρής είπε...

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια που καταβάλουμε κι εμείς κι εσείς. Για να ενισχύσω αυτήν την προσπάθεια, έφτιαξα σελίδα "Σώστε τον 958" στην ιστοσελίδα μου με το κείμενο και φόρμα υπογραφής της διαμαρτυρίας
skydraios.6te.net/misc/save958

effie... είπε...

Αναστασία μου στεναχωρέθηκα με τα νέα μόλις γύρισα, υπέγραψα το κείμενο και θα ετοιμάσω και μια ανάρτηση με την ελπίδα να συνεχίσουμε να χαιρόμαστε τον 958 φιλιά πολλά :-)

Ανώνυμος είπε...

Να κλείσει ο 958; Τι απόφαση κι αυτή! Με τίποτα! Θα κατέβουμε στους δρόμους με πανό όλοι οι ακροατές. Νιόβη

nikiplos είπε...

Να λοιπόν που τώρα που ο κόσμος συνθλίβεται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κάποιοι νομίζουν πως θα συνεχίσουν να σιτίζονται τρυφηλά στο πρυτανείο πετώντας μας εμάς ψαροκόκαλα... Βρίθει σκουπιδιών ο δίαυλος των ΜΜΕ, και η μόνη όαση, τα κανάλια - σταθμοί που δεν είναι τόσο εξαρτημένα από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε υποταγμένα στη μαφία, πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευθούν... η μόνη ελπίδα ο κόσμος που δεν τα τρώει αυτά...

καλή δύναμη εύχομαι και γερό στομάχι...

ΕΛΕΝΗ-ΛΕΩΝΙΔΑΣ είπε...

Έχουμε την τάση στην Ελλάδα να καταστρέφουμε ό,τι ωραίο. Για κάθε βήμα προς τα μπρος πάμε δύο βήματα πιο πίσω. Έτσι το θέλουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, εξυπηρετώντας, δεν ξέρω ποιών συμφέροντα (σίγουρα, σ’ αυτήν την περίπτωση, όχι των Θεσσαλονικέων). 958fm σημαίνει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, σημαίνει ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, σημαίνει ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Aς σκεφθούν λοιπόν, καλύτερα, πριν αγγίξουν τον σταθμό που έχει ακροαματικότητα σε όλα τα μήκη του κόσμου και που δίνει την δυνατότητα σε εμάς τους Θεσσαλονικείς που ζούμε μακριά,αλλά και στις οικογένειές μας, να παίρνουμε μια γεύση από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Ας μην διαλυθούν όλα πια…..
Ελένη και Λεωνίδας

Θωμάς είπε...

Αν ήσασταν ποδοσφαιρική ομάδα που λαδώνει διαιτητές θα είχατε τώρα στρατό από οπαδούς να κλείνει τους δρόμους φωνάζοντας υπέρ σας.
Αν ήσασταν ιδιωτικός σταθμός που αφήνει απλήρωτους επί μήνες τους εργαζομένους του κανείς δε θα ασχολιόταν μαζί σας. Τώρα που είστε ραδιοσταθμός πολιτισμού σε μια εποχή που οτιδήποτε κρατικό πρέπει να εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερο θα πρέπει να παλέψετε μόνοι σας σε έναν αγώνα που φοβάμαι πως είναι "στημένος" εδώ και καιρό.
Καλό φθινόπωρο, Αναστασία και καλό κουράγιο...

ΝΙΝΑ είπε...

Αναστασία καλημέρα.
Λυπάμαι πολύ, που κλείνει ένας σταθμός πολιτισμού,ειδικά τώρα, που αποτελούσε δρόμο κι αποκούμπι στα σκοτεινά που συμβαίνουν γύγω μας.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,καλησπέρα Αναστασία!
Εύχομαι και οι δικές μας υπογραφές να βοηθήσουν στην διατήρηση του πολιτιστικού ραδιοφώνου 958,με ακομη καλύτερες εκπομπές και με δυνατότερο σήμα στην Ελλάδα και στον κόσμο!
Κατερίνα-Ιωσήφ
Άννα-Αλίκη

καλημέρα είπε...

Σας ευχαριστώ όλους μαζί και εναν-εναν χωριστα για τα μηνύματά σας, τις υπογραφες, τα προσωπικά μηνυματα που μου στείλατε,
σας φιλώ!