Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Sakineh Mohammadi Ashtiani

Αντιγράφω, από το protagon, το κείμενο του Κώστα Μίντζηρα.
Περιεκτικά και ουσιαστικά αναφερεται στην ιστορία της 43 χρονης Σακινέ Μοχαμαντί Αστιάνι (Sakineh Mohammadi Ashtiani).

"Βούρδουλας, πέτρες ή κρεμάλα;
«… Οι πέτρες πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλες, ώστε να σκοτώσουν το άτομο με την πρώτη ή τη δεύτερη ρίψη, ούτε πολύ μικρές ώστε να μην θεωρούνται πέτρες». Ετσι λιτά ορίζει ο ιρανικός ποινικός κώδικας τις προδιαγραφές για τις πέτρες, που χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση της ποινής «θάνατος διά λιθοβολισμού». Αυτή η ποινή περίμενε τη Σακινέ Μοχαμαντί Αστιάνι, που το 2006 κρίθηκε από δικαστήριο της πατρίδας της ένοχη για μοιχεία ενόσω ήταν παντρεμένη.
Για την ακρίβεια κατά την κατηγορία δεν περίμενε μετά το θάνατο του συζύγου της να περάσει ο χρόνος που προβλέπει ο νόμος για να κάνει άλλη ερωτική σχέση. Το δικαστήριο έκρινε επίσης, ότι συμμετείχε στη δολοφονία του άντρα της ενώ αυτή το αρνείται κι αντιτείνει ότι ο φονιάς έχει βρεθεί και συλληφθεί. Ο συνήγορός της εξαφανίσθηκε στις 24.7, μετά την ανάκρισή του από τις ιρανικές αρχές, διέφυγε στην Τουρκία όπου συνελήφθη για παράνομη είσοδο και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Μετά από διεθνείς αντιδράσεις η ποινή της Αστιάνι μετατράπηκε, όπως αναφέρει ο ξένος τύπος, σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη."


Η τελευταία σύνδεση παραπέμπει εδώ, αν δεν είναι ευδιακριτο: http://freesakineh.org/.
Τα παιδιά της, o γιός της, Sajad, και η κόρη της, Farideh, σήμερα 22 και 17 χρονων αντίστοιχα, εχουν ξεκινήσει απο την αρχή και συνεχίζουν μια διεθνή εκστρατεία για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την καταδίκη της μητέρας τους.
Τι μπορεί να κανει μια υπογραφή; Πριν πεις πως μόνο την συνείδησή μας καθησυχαζει ότι καναμε κατι, ξαναδες, αν θες, αυτό το βίντεο.




Διαβασα κι εδώ

Υ.Γ. Τόσο κοντα, τόσο μακρια. Ενας κόσμος. Τι ξερω, τι ξερεις για το Ιραν; Τα λεγαμε και πιο παλιά, με αφορμή ενα βιβλίο, http://kalimera958fm.blogspot.com/2008/09/marjane-satrapi.html

10 σχόλια:

anthivolon είπε...

Eξοργιστικά απάνθρωπο!! Στον 21ο αιώνα που διανύουμε υπάρχουν λαοί και κοινωνίες που με τον θρησκευτικό φανατισμό τους καταδικάζουν ανθρώπους σε θάνατο και μάλιστα με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο, καλυπτόμενοι από νόμους οι οποίοι ορίζουν ακόμα και προδιαγραφές για αυτά τα "εργαλεία θανάτου". Λυπάμαι πραγματικά !! Μακάρι εμείς οι πιο "πολιτισμένοι" λαοί του κόσμου να βρούμε τον τρόπο και τη δύναμη να δράσουμε ώστε να μην υπάρχουν στη γη παρόμοιες καταστάσεις....
Αναστασία μου σε φιλώ, καλή Κυριακή σου εύχομαι!!

lost even είπε...

Με τρομάζει... με τρομάζει ότι μπροστά σε αυτές τις "ιστορίες" εμφανίζονται κάποιοι "προοδευτικοί" που δήθεν επιστημονικά μιλούν για διαφορετικές κουλτούρες και αν και κατά πόσον έχουμε δικαίωμα παρέμβασης... στο πλαίσιο του σεβασμού αυτής της διαφορετικότητας.

Μέχρι να βγάλουν τα "επιστημονικά" τους συμπεράσματα, πόσες γυναίκες θα έχουν πεθάνει;

Την Καλημέρα μου.

nikiplos είπε...

κάποιοι απεργάζονται μεσαίωνες για τον κόσμο που εις πείσμα όλων των φραγγέλιων και των ιεροεξεταστών, επιμένει να ζει...
Το Ιράν ένας μεσαίωνας που σύντομα θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν...
Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν πολλοί μεσαίωνες ...

Σε φιλώ

καλημέρα είπε...

Μπέττυ μου,
ό,τι για μας είναι εξωπραγματικό, αλλού πρεπει να διεκδικείται, δεν είναι επ ουδενί αυτονόητο. Και είναι θεμα τυχης αν το καλοσκεφτούμε, έτυχε να γεννηθούμε εδώ, θα μπορούσαμε να εχουμε γεννηθεί οπουδήποτε αλλού...
Σε όλα δεν είμαστε πολιτισμενοι, αλλα καποια πραγματα τουλαχιστον τα εχουμε κατακτήσει. Ειδικά εμείς που είμαστε γυναίκες μπορούμε να το νιώσουμε ίσως λίγο περισσότερο.
Πολλά φιλιά, καλό βραδυ!

καλημέρα είπε...

lost even,
καλώς ήρθες! Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν όταν διαβαζα καποια σχόλια κάτω απο το κείμενο που αναδημοσίευσα απο το protagon.
Η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα είναι σπουδαίο δώρο για τη ζωή του πλανήτη μας, με πρωταρχικό ομως παντα και για όλους, και για τις δικές κοινωνίες φυσικά, την υπερασπιση των ανθρώπων, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους. Πόσω μαλλον όταν αυτοί οι νόμοι δεν εκπορευονται ούτε καν απο τη διαφορετικότητα σε θρησκευτικά θεματα, παρα είναι συνήθως αυθαίρετες ερμηνείες θρησκευτικών εξουσιών. Γιατί καθόλου δεν πιστευω ότι είναι βαρβαροι όσοι πιστευουν στο Ισλαμ. Οι φανατικοί σε όλες τις θρησκείες ομως είναι.
Και ιδιαίτερα όταν τα ιδια τα θυματα αυτού του φανατισμού εχουν το τσαγανό να διεκδικούν το δικιο τους κατω απο τετοιες συνθήκες και με τετοιο σθενος εμείς πώς μπορούμε να λεμε τετοιες δικαιολογίες;

καλημέρα είπε...

Νικιπλε,
σε όλους τους μεσαίωνες εχουμε να αντισταθούμε, σε όλα τα πισωγυρίσματα, εδώ κι εκεί, για το καλύτερο παντού. Εκεί ομως ο δρόμος ειναι πολύς. Μερικές φορες σκεφτομαι πώς ζουν, ιδιαίτερα οι γυναίκες εκεί και δεν το χωραει το μυαλό μου, πραγματικά...
Σε φιλώ

katerina είπε...

fobero!
molis akousa pos ektelestike...?

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,
όχι, ευτυχώς. Ας ελπίσουμε και για αυτήν και για τόσους άλλους ανθρώπους στο Ιραν και αλλού να αλλαξουν τα πραγματα.
Καλό βράδυ

katerina είπε...

Ευτυχώς για την Σακινέ,δυστυχως για την Αφγανή γυναίκα που οπως ακουσα και στην εκπομπη σου εκτελέστηκε.
Ας ελπισουμε να αλλαξουν και με την βοηθεια των υπογραφων μας..θα ξαναμπω να υπογραψουμε όταν θαναι και τα κοριτσια μου σπίτι...δισταζω μηπως κανω κάποιο λάθος.
Καλό βράδυ Αναστασία και καλό ξημέρωμα!

katerina είπε...

πολύ αισιοδοξο το βιντεακι με τις υπογραφες...υπογραψαμε.