Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

One night in a circus

Μια νύχτα στο τσίρκο. Πού ξεκινάει και πού τελειώνει η τέχνη του τσίρκο; Πόσο καλά γνωρίζουμε αυτόν τον κόσμο μαγείας;

Η τέχνη του τσίρκο διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι μάλλον παρεξηγημένη στη χώρα μας. Στην Ελλάδα η μοναδική μορφή της τέχνης τσίρκο που γνωρίζουμε είναι δυστυχώς τα περιπλανώμενα τσίρκο που μας επισκέπτονται κατα καιρούς, προκαλώντας, δικαιολογημένα πιστευω, αντιδράσεις για την εκμετάλλευση των ζώων. Από την άλλη, σε όλο τον κόσμο ανθίζουν σχολές ακροβατικής, ζογκλερικών και παντομίμας ενώ παραγωγές χωρίς ζώα ανεβαίνουν πολύ συχνά με χιλιάδες επισκέπτες κάθε φορά.
Η ομάδα “Circus of Madame & Monsieur” και η μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά Εν Δράσει (http://www.kidsinaction.gr/) παρουσιάζουν μια παράσταση τσίρκο με ακροβατικά, κλόοουν, ζογκλερικα νούμερα, θέατρο δρόμου, με τεχνη και επιδεξιότητα, χιούμορ και διαδραστικότητα. Δεκαπέντε καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις ικανότητες τους, δημιουργούν με φαντασία. Μια παράσταση δόθηκε ήδη χθες, ακολουθούν δύο ακόμη, στις 8.30 το βραδυ ξεκινούν, σήμερα και αύριο, 16 και 17 Μαρτίου στον πολυχώρο Block33 (http://www.block33.gr/). Είπε κανείς ότι δεν γίνονται ωραία πραγματα στην πόλη;

20 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα!!!
Θα είναι ωραία εμπειρία!!

καλημέρα είπε...

Θα πάω αύριο
και θα σου πω μετα.
Κι εγώ έτσι νομίζω όμως, πήγαν μαλιστα καποιοι ακροατες της εκπομπής και μου είπαν τα καλύτερα.
Καλησπέρα!

claire είπε...

Και που να δεις, Αναστασία μου, το Εκπ-κο μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ!Παρακολουθήσαμε σήμερα το πρωί με 45 μαθητές της Β΄Λυκείου το " Ξεπερνώντας τα σύνορα" που πραγματικά μας συγκίνησε όλους. Και στη συνέχεια ξενάγηση , έστω σύντομη στο μουσείο φωτογραφίας.
Έτσι δεν πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία? ¨εχει κανείς αντίρρηση?

noulis dimitri είπε...

Τέτοια προχειρότητα, τέτοιον ερασιτεχνισμό, που μεταφράζεται σε πλήρη αναντιστοιχία παροχής μιας υπηρεσίας με το αντίτιμό της είχαμε χρόνια να υποστούμε. Όταν βγήκε η κυρία που παρίστανε το άσπρο άλογο, οι τρεις γιοι μου κι εγώ μοιραστήκαμε την ίδια αίσθηση : ήταν φοβίσημη!Δίχως, λοιπόν, να έχουμε συνεννοηθεί, ξεφυσήξαμε με ανακούφιση όταν ανακοινώθηκε το διάλειμμα και φύγαμε τρέχοντας. Στον δρόμο τής επιστροφής αναρωτηθήκαμε ποιο το νόημα να διαφημίζεις την αποστροφή σου στη χρήση ζώων όταν παρουσιάζεις μια παντομίμα όπου ο κλόουν ο οποίος κυνηγάει μετά μανίας να πιάσει ένα πουλάκι με την απόχη του κατορθώνει τελικά να το καταπιεί φτύνοντας τα πούπουλα; Εντέλει, μετά τις εκδηλώσεις σαν τη συναυλία των Plazza Ensemble, την περασμένη Κυριακή στο ΜΜΣΤ, που απολαύσαμε όλοι, και για την οποία αρχικά ακούσαμε επίσης από την εκπομπή σας, τέτοιο χάσιμο χρόνου δεν το περιμέναμε. Μην πάτε!!!!!

noulis dimitri είπε...

Πάλι εγώ για μια διευκρίνηση: είναι πράγματι μια ευχάριστη έκπληξη να πέφτεις πάνω στις δράσεις αυτών τών παιδιών μες στην πόλη. Όμως είναι άλλο πράγμα το να σού υπόσχονται ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, ανθρώπους λάστιχο, μάγους και να πηγαίνεις τα παιδιά σου με χαρά σε μια παράσταση που, επιτέλους, δεν είναι κατ' εξοχήν για μεγάλους, να καλείσαι να πληρώσεις 12 ευρώ το εισιτήριο και να ντρέπεσαι για την επιλογή σου. (τα αγόρια μου είναι 12,14 και 16 χρονών...).

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Καθώς ζούμε όλο και περισσότερο σκηνές ιταλικού νεορεαλισμού, μερικές εικόνες απο Φελίνι είναι ότι πρέπει.

καλημέρα είπε...

Κλαίρη,
πάντα κάτι κάνεις με τους μαθητές σου. Είναι ενας σοβαρός λόγος να σε θαυμάζω, ακόμα περισσότερο που είναι μαθητες λυκείου, κι ενώ εκεί όλα φαίνονται να είναι μονόδρομος, εξετασεις και τίποτε αλλο, κανεις τη διαφορά.Ό,τι και να πω λίγο είναι.
Πες μου για καλες ταινίες του φεστιβάλ, μήπως καταφερω να τις βρω και να τις δω μετά.

Υ.Γ. Σε λίγες μέρες θα ανεβάσω μια αναρτηση με κάτι που θα σου αρεσει πολύ, είμαι σίγουρη, έχει δασκαλους δημοτικού που σου ταιριάζουν, νομίζω.

Σε φιλώ.

καλημέρα είπε...

Δημήτρη,
και οι τεσσερις απογοητευτηκατε, φανταζομαι ότι ενιωσες ασχημα που τους το πρότεινες να πατε, αυτό σε καμια περίπτωση δεν είναι ευχαριστο και λυπαμαι. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πω τίποτε. Απο την αλλη, εννοείται ότι είναι ένα σχόλιο σου για την συγκεκριμένη παρασταση και όχι για γενικά για τις δραστηριότητες των παιδιών εν δρασει, αυτό το λεω για την διευκρινιση στο δευτερο σχόλιο. Άλλωστε πιστευω ότι η κριτική είναι ευπρόσδεκτη.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω πλήρωσαν και τα παιδια το κανονικό εισιτήριο, όχι το παιδικό;

Για τους plazza enseble, σας ζηλευω. Όπως έλεγα στο ραδιόφωνο, το σαββατοκύριακο συνεβησαν διαφορα, οικογενειακα ξαφνικα και δυσαρεστα, και δεν υπηρχε περίπτωση να προλάβω να τους ακούσω. Την αλλη φορα.
Ευτυχώς για όλα υπαρχει, γεροί να είμαστε, μια επόμενη φορά.

καλημέρα είπε...

Κ.Υ.Π. WALKING,
καλησπέρα.
και πόσες φορες η ζωή ξεπερνάει τις σκηνές του Φελίνι, ασύλληπτο, πια.

roadartist είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!!
Να περάσετε καλά!
Στο προηγ. ποστ με τη συναυλία των Κατσιμιχαίων, μου θύμισες την τελευταία τους "με τον τελευταίο χορό"..απίστευτο που πέρασαν τόσα χρόνια..ξανά μαζί κ αυτοί λοιπόν!
Καλό απόγευμα :)

καλημέρα είπε...

roadartist,
γύρισα πριν απο λίγο απο το τσίρκο. Μου άρεσε πολυ. Στα δε παιδιά της παρέας μας να δεις!Κάποια νούμερα μάλιστα ήταν καταπληκτικά. Θα γράψω οπωσδήποτε και αύριο πιο αναλυτικά και με λίγες φωτογραφίες ίσως.

Στην συναυλία των Κατσιμιχαίων το Σάββατο θα πας;

καλημέρα είπε...

Δημήτρη,
τώρα που είδα την παρασταση μπορώ να πω την εντύπωσή μου. Είναι αλήθεια ότι πήγα εχοντας στο νου μου και όσα διαβασα με τις δικές σας εντυπώσεις και εκείνες πολλών ακροατών που μου μετεφεραν τις δικές τους.
Εκεί όμως αφέθηκα και πραγματικά το χάρηκα. Η προσπαθεια, το αποτελεσμά της, συνολικα μου άρεσε και ιδιαίτερα κάποια νούμερα πιστευω ότι ήταν καταπληκτικά. Πάντα κάτι μπορεί να αρεσει περισσότερο ή λιγότερο ή και καθόλου σε ξεχωριστούς θεατές όμως νιώθω ότι η απαξίωση αυτής της δουλειάς, τώρα που την είδα, ήταν άδικη.
Κρίμα που φύγατε τόσο νωρίς και δεν είδατε όλη την παρασταση.
Νομίζω ότι θα βλεπατε πολλά που θα εκτιμούσατε πραγματικά.

katerina είπε...

Καλημέρα σ όλους!
ήταν ενδιαφέρουσα παράσταση, με κάποια πολύ ωραία νούμερα,όπως κι ο επίλογος(επιδορπιο που λέγαμε με την Σαββινα) με τις ακροβατισσες που "παιζαν" με το ασπρο και το κοκκινο..... πιο πολυ όμως χάρηκα τις φατσούλες πολυ μικρων παιδιών που κοιτούσαν με έκπληξη.
Αναστασία,γιατι δεν μπορώ να μπω στο(http://www.kidisnaction.gr/)?

noulis dimitri είπε...

Καλημέρα λαμπερή! Τι να πω; Μπορεί τελικά φεύγοντας να χάσαμε τα καλύτερα. Χαίρομαι που εσείς το ευχαριστηθήκατε.

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,
ήταν πολύ καλές οι εναεριες ακροβατισσες, κι εμενα μου άρεσαν πολύ.
Για δοκίμασε ξανά: http://www.kidsinaction.gr/
καλημέρα!

καλημέρα είπε...

Δημήτρη,
δεν ξέρω αν άκουγες σήμερα στην εκπομπή, έλεγα ότι το μήνυμά σου είχε ενα ήθος που εκτιμώ πάρα πολύ. Και αυτό που είπα, ότι την επόμενη φορα θα πάμε μαζί στην παρασταση, το εννοώ φυσικά.
Καλη λαμπερή μέρα!

Κωνσταντινιά είπε...

Με αυτά και με κείνα μας κεντρίσατε την περιέργεια.
Περιμένω λοιπόν τη μέρα της Καλημεροπαρέας που υποσχέθηκες.

Ανώνυμος είπε...

το τσίρκο, γεν.του τσίρκου.

Αν και ξένη λέξη, μπορεί να κλίνεται όπως οι ελληνικές ουδετέρου γένους,εφόσον έχει μπει κι έχει καθιερωθεί εδώ και τουλάχιστον δεκαετίες, στη ζωή μας και στη γλώσσα μας.

Επίσης, μπορεί να κλιθεί η Καρολίνα ,της Καρολίνας,η Μαντόνα,της Μαντόνας, όπως ακριβώς οι αντίστοιχες ελληνικές λέξεις θηλυκού γένους σε -α.

Ευχαριστώ.

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά,
μ' αυτα και με εκείνα, όλο στους δρόμους είμαστε, εχω να πω.
Αντε να δω πότε θα κατσω να γραψω και κανενα σχολιο στις κουβεντούλες, που γράφουν ολοένα καινούρια πραγματα, είδα...

καλημέρα είπε...

ανώνυμη, -ε
σωστή η παρατήρηση,λαθος μου.
Εγώ ευχαριστώ.