Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η Καλημέρα στην έκθεση "Ελληνες ζωγράφοι απο τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας"

Aπό Δευτέρα Παρασκευή, σαν πολύ άργησα. Τόσα ήθελα να σου γράψω, με προλαβαίνουν συνεχεια άλλα, ας προλάβω τουλάχιστον να γράψω δυο λόγια για την εκθεση που θα επισκεφθούμε, φίλοι και ακροατές, η παρέα της Καλημέρας δηλαδή, αυτήν την Κυριακή, 28 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός της ΔΕΘ). Πρόκειται για μια έκθεση με εργα από την συλλογή της Εθνικής Τράπεζας που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τον 19ο ως τον 20ο αιώνα.
Έτσι, η έκθεση αρχίζει με τα έργα των πρώτων χρόνων της δημιουργίας της συλλογής στα μέσα του 19ου αιώνα και καταλήγει στους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίοι στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 βρίσκονταν ήδη σε ακμή.
Περιλαμβάνει 115 έργα, ορισμένα απο τα οποία είναι εμβληματικά έργα της νεοελληνικής ζωγραφικής. Η έκθεση στο σύνολό της σκιαγραφεί ενδεικτικά την πορεία της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και 20ού αιώνα μεσα απο έργα-σταθμούς της ιστορίας της τέχνης. Λύτρας, Γύζης, Ιακωβίδης, Βολανάκης, Ράλλης, Παρθένης, Μαλέας, Γουναρόπουλος, Παπαλουκάς, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Μόραλης, Σπυρόπουλος, Τέτσης, Παύλος, Ακριθάκης,είναι λίγα μόνο απο τα ονόματα των καλιτεχνών, πίνακες των οποίων θα δούμε στην έκθεση. Τα έργα εκτίθενται για πρωτη φορα στην Θεσσαλονίκη και απο εμπειρία σας το λέω, με μια επίσκεψη δεν "ξεμπερδευεις". Προσωπικά, την Κυριακή θα είναι η τρίτη φορα που θα δω την έκθεση και παλι είμαι σίγουρη εχω καινούρια πραγματα να δω, να προσεξω, να παρατηρήσω.
Θα συναντηθούμε έξω απο το μουσείο στις 12 παρα 15, ώστε να ξεκινήσουν οι ξεναγήσεις μας στις 12 ακριβώς. Η διαρκεια της ξεναγησης είναι περίπου μία ώρα.
Να, ορισμένα απο τα εργα της έκθεσης

Νικόλαος Γύζης (1842-1901)
Το Διάβασμα της Μοίρας, 1880-1890

Γιώργος Μπουζιάνης (1885-1959)
Μορφές

Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989)
Ο Ζωγράφος και το Μοντέλο του, 1979


Παναγιώτης Τέτσης (γ. 1925)
Ύδρα Καλοκαιρινό Απογευµατάκι µετά το 1985


Γιάννης Μόραλης (1918-2009)
Ξαπλωμένο Γυμνό, 1956


Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 9 Μαΐου 2010
Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Δρ Ιστορικός τέχνης, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και των Συλλογών της Εθνικής Τραπέζης
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη : 10.00-22.00, Παρασκευή : 10.00-19.00, Κυριακή : 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Αυτήν την εποχή στην Θεσσαλονίκη, σε έξι χώρους, εκτίθενται έργα απο την συλλογή έργων της Εθνικής Τράπεζας. Ο κύριος κορμός της έκθεσης εκτίθεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην έκεση που θα επισκεφθούμε, ενώ στο πλαίσιο της Κίνησης των 5 Μ (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ) που έχει οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται και στα άλλα τεσσερα μουσεία εργα ενταγμένα σε ιδιαιτερες θεματικές ενότητες και φυσικά μερος της συλλογής παρουσιάζεται και στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας
Στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζεται η συλλογή των προσωπογραφιών, η οποία αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή και ολοκληρωμένη ενότητα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζονται έργα με αναφορές στην αρχαιότητα. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζεται το video που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Άγγελος Σκούρτης, κάνοντας μια περιήγηση σε καλλιτεχνικές επεμβάσεις, ενταγμένες σε χώρους κτιρίων της Εθνικής Τράπεζας. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη δεκαετία του 1930, στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής τέχνης που κινήθηκε ανάμεσα στο μοντερνισμό και τη βυζαντινή ή τη λαϊκή παράδοση. Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα εκτίθενται έργα ζωγράφων που άρχισαν τη δράση τους στις αρχές του 20ου αιώνα στον απόηχο της επιρροής και εξάπλωσης του ιμπρεσιονισμού. Οι καλλιτέχνες αυτοί, αποδεχόμενοι τις αρχές και τους κανόνες του Ιμπρεσιονισμού στραφηκαν στην απεικόνιση της φύσης.

Έτσι, για να σας δίνω ιδέες για τις επόμενες καλημεροεξορμήσεις μας.

Οι ακροάτριες / ακροατές της Καλημέρας που δήλωσαν συμμετοχή για την ξεναγηση της Κυριακής: Βελλιου, Παππά, Τσανταλίδου, Πρόικου, Θεοδοσίου, Λώτου, Κυριακίδου, Μουσούλη, Γιαννέλη, Πρασίδου, Ξύδη, Ασδερη, Μπαρκα, Μαυρίδου, Καραγάτση, Συροπούλου, Μαρδαλη, Χουβαρδα, Μαλαμη, Πολυμενοπούλου, Ευαγγελίδου, Παλάζη, Willis, Τσιάντου, Σαραντινού, Δημοτζίκη, Διαμαντίδου, Βασιλειου, Παπαγιάννη, Ζωγράφου, Ραδου, Σακελλαρίου, Κουγιουμτζόγλου, Φωκά, Ανδριοπούλου, Ευκλείδου, Κελεσίδου, Ναπχαν, Πανταζιδης, Τσιχλα, Βητου, Κυττα, Μαλιατσουδη, Ιωαννιδου, Κουρκουρίκα, Μαρία-Ιωάννα και Γιώργος, Μαράτος, Παπαδοπούλου, Καλαφάτης, Απόστολος και Ζωή, Σπύρος και γονείς (γεια σου Δήμητρα πώς δήλωσες τη συμμετοχή!), Σγαρδελη, Χατζηεμμανουηλ, Σγουρος, Κουϊνελη, Παπαδακη, Μουρσελά, Αϊβαζοπούλου, Συμεωνίδου, Σπυροπούλου, Κουτσουμπακίδου,Κυριακου, Χαλιαζη, Χατζηγιαννάκη, Ροβύθη, Τζιμίκα, Τσιουμακα, Γκαμπράνη, Σόμπολου, Παπαδόπουλος.

3 σχόλια:

kosham είπε...

Αναστασία ευχαριστούμε για την διοργάνωση της Κυριακάτικης βόλτας στην Ελληνική ζωγραφική.
Είμασταν στην ομάδα της Στέλλας που ήταν τα πολύτιμα γυαλιά οράσεως για να δούμε τους πίνακες και από μακρυά και από κοντά και να αισθανθούμε το νόημα και τις τεχνικές.
Καλημέρα!

Unknown είπε...

Καλημέρα, ελπίζω και η σημερινή μέρα να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα όπως η χθεσινή! Σε ευχαριστώ που οργανωνεις τόσο ωραία πράγματα, αν και η καλημεροπαρέα ήταν πολυ μεγαλύτερη απ'ότι περίμενα να βρω.
Πολλά ευχαριστώ και στην οδηγό μας τη Μάρω για την υπομονή και το χιούμορ της και την εκπαιδευτική της διάθεση.

Ανώνυμος είπε...

Καταπλητική έθεση...και καταπληκτική ξενάγηση. Αναστασία, ήταν εξαιρετικά. Είναι σημαντικό σε μουσεία να βλέπεις εκθέσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμη και ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε πολλά για την ελληνική τέχνη. Η Μάρω είναι κορυφή. Η ξεναγήσή της είναι απόλαυση. Αν το ξαναδιοργανώσεις...θα έρθουμε περισσότεροι!!!!
ΥΓ. Ήταν η πρώτη μου φορά στην Καλημέρα!!!Αυτή είναι παρέα

Μαρία