Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Δευτερα ανοιξιατικη

Να θες να δεις την κατασταση αλλιώς. Να λες, ωραια, τα πραγματα ετσι είναι, τι κανουμε τώρα; Λόγια; Όχι, μόνο. Το κανω δεν είναι λόγια. Και το να ζω με ανθρωπους που αγαπώ. Θελει εφόδια όμως.
Συμβαίνουν ωραία πραγματα στην πόλη, έγραφε η Πασχαλίνα σε ενα σχόλιό της προχθες. Και συμφωνώ. Πραγματικά ωραία πραγματα. Και μετα αναρωτιέμαι. Τι θα πει ωραία πραγματα; Κι όταν εχεις τα ζόρια σου, τι να σου κανουν τα ωραία πραγματα;
Μερικές φορες ρωταω τον εαυτό μου, είναι ζωτικής σημασίας αυτα που λες στο ραδιόφωνο;
Όλοι ζούμε με τα ζόρια και τις δυσκολίες μας. Οικονομικές, συναισθηματικές, και λίγα λεω. Σε τι μας βοηθανε όλα αυτα που σου λεω κάθε μέρα; Κι σενα, κι εμένα. Βιβλία, παραστασεις, εκθεσεις, τραγούδια, μουσικές...
Μερικές φορές, ξέρω. Αλλες παλι, όχι. Αλλα τις φορες που ξέρω είναι γιατί το νιώθω. Πως διαβαζοντας, ακούγοντας, βλέποντας κάτι δυνατό νιώθω πιο δυνατή κι εγώ η ίδια, πιο ετοιμη να αντιμετωπίσω και τα πιο δύσκολα, πιο κοντα στον καλύτερο εαυτό μου. Αυτό είναι εφόδιο. Για να δω τα πραγματα αλλιώς, να ονειρευτώ, να κανω, τελικά. Θα μου πεις ο καθενας και ο τρόπος του. Σίγουρα. Αυτός είναι ο δικός μου. Όσα και όσοι, τα πραγματα και φυσικά οι πολύτιμες ανθρώπινες σχεσεις με ανθρώπους, αυτούς που νιώθω δικούς μου και νοιάζομαι για αυτούς όπως κι εκείνοι για μένα, που αγαπώ και είμαι πιο δυνατή μαζί τους και για αυτούς. Τελικά, ναι, αυτός είναι ο τρόπος μου. Και ο μόνος που τον ξεπερνά είναι ο έρωτας. Ο μόνος που σε κανει να αντεχεις τα παντα. Όλα τα αλλα σε κανουν να αντεχεις σχεδόν τα παντα. Κι αυτό δεν είναι λίγο, σε δύσκολους καιρους ζούμε, παντα, και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι έτσι ήταν, ετσι θα είναι, πάντα. Ο καθείς και τα εφόδιά του.

Συμβαίνουν ωραία πραγματα στη πόλη. Πάντα.
Σημείωσα δυο εκδηλώσεις για σήμερα που θα δυσκολευτώ να συνδυάσω αλλα παλι, θα δούμε.
Στο Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως) στις 8.30 μ.μ., οι ηθοποιοί της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Ελένη Βλαχοπούλου, Ελένη Δημοπούλου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου και Έφη Σταμούλη διαβάζουν ποιήτριες της Θεσσαλονίκης σε μια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Θα ακουστούν ποιήματα των: Κούλας Αδαλόγλου, Ρούλας Αλαβέρα, Μυρτώς Αναγνωστοπούλου, Μαρίας Αρχιμανδρίτου, Μπίλης Βέμη, Καλλιόπης Εξάρχου, Μαρίας Καραγιάννη, Βικτωρίας Καπλάνη, Κατερίνας Καριζώνη, Δήμητρας Κατιώνη, Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Έλσας Κορνέτη, Άννυς Κουτροκόη, Χλόης Κουτσουμπέλη, Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, Ελένης Μερκενίδου, Αλεξάνδρας Μπακονίκα, Ζωής Σαμαρά, Χαράς Χρηστάρα κ.ά.
Μουσικές παρεμβάσεις: Κώστας Βόμβολος Επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σήμερα, στις 8.00, ομιλία-συζήτηση με την Μαρία Ρεπούση με θέμα "Ιστορία ή Εθνική Ιστορία;" στο Navarino Network Απελλού 3 στην Πλατεία Ναυαρίνου.

Η Μαρία Ρεπούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, όπου διδάσκει μαθήματα ιστορίας και διδακτικής της ιστορίας, ήταν υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε το πολυσυζητημένο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού το 2007.

Τελευταία μέρα και του Τριημέρου Σύγχρονης Τζαζ με τίτλο Impro Jazz, σε επιμέλεια του Φλ.Φλωρίδη, στο φουαγιέ του Μεγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σήμερα 16:30-19:30 Διάλεξη – συζήτηση ΙΙΙ: «Soloist in Impro Jazz» με τους Hans Koch, Ken Vandermark, Nicky Slopelitis
21 :00 Συναυλία ΙΙΙ
1. Hans Koch, Ken Vandermark, Φλώρος Φλωρίδης
2. Michael Griener, Nicky Skopelitis, Παντελής Καραγεώργης
3. Okay Temiz, Σαβίνα Γιαννάτου, Nicky Skopelitis
4. Jan Roder, Hans Koch, Παντελής Καραγεώργης


Για το Espacio Dos μιλούσαμε σήμερα στην "Καλημέρα" με την Στελλα Αναστασάκη και τον Χρήστο Μπάρμπα, απο την ομάδα NoMeOlvides Co. & Friends που το διοργανώνει και φετος, και παρουσιάζει τη δουλειά νεων καλλιτεχνών που δημιουργούν ο καθενας στο δικό του τομέα και μαζί παρουσιαζουν κοινές δρασεις. Περισσότερα στη σελίδα τους: http://xorosdyo.blogspot.com/

Ενα μικρό βίντεο απο την περσινή διοργάνωση (espacio uno) με το σχήμα των Yeden, το οποίο έπαιξε φετος στην αρχή της φετινής διοργάνωσης.
Η myspace σελίδα τους: http://www.myspace.com/yedenmusic



Ενα βιβλίο, ενα παραμύθι που έγραψε η Ana Sanchez Couso και ζωγράφισε ο Arturo Lacal Ruiz , δύο από τους καλλιτεχνες που αποτελούν τον βασικό πυρήνα της ομάδας NoMeOlvides Co. & Friends.


Και μια φωτογραφία απο το εργαστήριο κοστουμιών της περσινής διοργάνωσης, του Espacio uno, φετος, αυτό το Σαββατοκύριακο (12.00- 16.00) εργαστήριο κατασκευής κούκλας κουκλοθεάτρου.

10 σχόλια:

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Με αφετηρία την άνοιξη λοιπόν, τα σχεδόν τα πάντα και τα πάντα εφόδια όχι μόνο να μην τελειώσουν αλλά να επαρκούν για γκουρμέ αυτοσχεδιασμούς.

Κωνσταντινιά είπε...

Καπου λες, όταν έχεις ζόρια τι να σου κάνουν τα ωραία πράγματα.
Δεν θα σου λύσουν τα προβλήματα, σίγουρα.
Μπορεί όμως να σε κάνουν να τα δεις αποστασιοποιημένα, ή με άλλη ματιά, ή να σου δώσουν εφόδια, να σου διευρύνουν ορίζοντες, να σου οξύνουν τη σκέψη, να σε εμπνεύσουν, να βρεις διοχέτευση στη λύπης σου και μύρια άλλα όσα.
Δεν βοηθάνε πάντως σίγουρα η αδράνεια, η μεμψιμοιρία,η αποποίηση ευθυνών.

Ανώνυμος είπε...

Μην αναρωτιέσαι αν αυτά που λες στο ραδιόφωνο είναι ζωτικής σημασίας. Για κάποιους να είσαι σίγουρη ότι είναι ζωτικής σημασίας, για μένα είναι σίγουρα. Και όχι μόνο αυτά που μας λες κάθε πρωί αλλά και ο τρόπος που μας τα λες, η αισιοδοξία και η ζεστασιά σου. Το πρωινό μας χαμόγελο το χρωστάμε πολλοί σε σένα. Κι όπως λες κι εσύ, αν είμαστε αισιόδοξοι μπορεί να μην πάνε όλα καλά θα πάνε όμως καλύτερα.

Καλό βράδυ Αναστασία μας.
Μαρία Π.

καλημέρα είπε...

Κ.Υ.Π.,
εντυπωσιαστηκα, μα τι ωραία που τα συνδύασες όλα.
Άνοιξη, ας αυτοσχεδιάσουμε, λοιπόν, ξεκιναμε και ο δρόμος μπροστα μας.

καλημέρα είπε...

Καλά να περασεις fractal στα μακρινά τα μέρη, με το καλό να επιστρεψεις!

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά,
άντε να δω πότε θα διαφωνήσουμε εμείς οι δύο, άντε να δω...

καλημέρα είπε...

Μαρία,
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, πολύ.

ΝΙΝΑ είπε...

Αναστασία, μη χάνεις την αισιοδοξία σου. Όσο κι αν γύρω μας συμβαίνουν σκοτεινά πράγματα εσύ πάντα έχεις έναν τρόπο να μας κάνεις να τα βλέπουμε πιο φωτεινά. Αυτή τη ματιά σου έχουμε ανάγκη.

καλημέρα είπε...

Νίνα,
αυτή η ματιά πολλές φορες επανατροφοδοτείται απο την παρεα της εκπομπής. Αν ξέρατε πόσες πολλές φορές!
Πολλά φιλιά και
θα τα πούμε την Κυρικαή στο ΜΜΣΤ;

ΝΙΝΑ είπε...

Δηλώνω, αν και καθυστερημένη, επισήμως συμμετοχή.