Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

12 του μάρτη σήμερα

"Γυρίζω πάλι...", θα μας το τραγουδήσουν άραγε κι αυτό σήμερα ο Πανος και ο Χάρης, στην Θεσσαλονικη; Θα σας δω εκεί. Θα τα πούμε το βραδυ.



Σαν σήμερα, πριν απο πεντε χρόνια, πεθανε ο Σταύρος Κουγιουμτζής. όταν ο Χάρης και ο Πάνος είχαν τραγουδήσει τα "χίλια γραμματα" στον δίσκο είχαν αφιερώσει το τραγούδι στον κ.Σταύρο. Ακόμα θυμάμαι το μήνυμα του Χάρη στο κινητό, τη μέρα σαν τη σημερινη, πριν πεντε χρόνια.



Προχθες στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης (η σύνδεση, στην οποία θα διαβασετε και όλα τα μέλη της ορχήστρας, παραπέμπει σε σελίδα του φεστιβαλ κιθαρας της Βεροιας. Η σελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, συγγνώμη, αλλα "κοιμαται βαρια" και δεν παραπεμπει, τουλάχιστον όσο εύκολα και γρήγορα θα έπρεπε, στη συμφωνική της ορχήστρα, οσο κι αν προσπαθησα δεν τα καταφερα να βρω καπου όπου να αναφερεται αναλυτικά σε αυτήν, είναι κρίμα. Τόσο μη λειτουργικό ιστολογιο, είναι δυνατόν;) με τα έργα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, σε διευθυνση ορχήστρας απο τον Κάρολο Τρικολίδη, ήταν μαγικά. Πολύς κόσμος, καταμεστη η αίθουσα, άνθρωποι που ήξεραν την μουσική που είχαν παει να ακούσουν κι αν δεν ήξεραν ακριβώς φάνηκε να το απολαμβάνουν. Και τι καλή ορχήστρα! Νεοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους, επαιξαν ορισμένα απο τα ωραιοτερα μουσικά θεματα της Ευανθίας, απο το σύνολο της δισκογραφίας της. Να σου πω την αλήθεια δεν ρώτησα την Ευανθια όταν καναμε την Τετάρτη συνεντευξη στο ραδιόφωνο ποια είναι η γνώμη της για την συμφωνική ορχήστρα γιατί ήθελα πρωτα να κανει τη γενική πρόβα μαζί της και μετα να μου πει μια γνώμη πραγματική, δεν ήθελα να ακούσω φιλοφρόνηση. Και με ενδιέφερε η γνώμη της γιατί εγώ είμαι δημοσιογράφος, εκείνη όμως είναι η μουσικός. Επιπλεον, εχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες στο εξωτερικό και έχει και κριτήριο και μέτρο σύγκρισης. Πριν λοιπόν ξεκινήσει η συναυλία μου είπε ότι της άρεσε πολύ η ορχήστρα στη γενικη, εκεί φαίνεται άλλωστε, τα πριν είναι λίγο πολύ αποσπασματικά, και πως δεν εχει να ζηλέψει απο ορχήστρες σημαντικές του εξωτερικού. Την επόμενη δε της συναυλίας, μου το ξαναείπε με θέρμη, τονίζοντας και το νεαρό της ηλικίας πολλών μελών της. Πόσο σπουδαίο θα ήταν να μπορούσαν πολλοί άνθρωποι να ακούσουν τόσο όμορφες μουσικές απο αυτήν και αλλες ορχήστρες. Ίσως άλλαζε τον τρόπο που ακούμε μουσική, την παιδεία μας ακόμη ακόμη, αν δεν λεω μεγάλα λόγια. Γιατί ποιός γεννιέται και ξέρει; Κια ποιος δεν μπορεί να μάθει ακούγοντας;
Στην συναυλία σολίστ ήταν, σε συνύπαρξη με την ορχήστρα θαυμαστή, οι Σωκράτης Σινόπουλος: Πολίτικη λύρα, λάφτα, Ανδρέας Συμβουλόπουλος: πιάνο, Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι, Παντελής Στόϊκος καβάλ, τρομπέτα. Επιμέλεια ενορχήστρωσης : Πλούταρχος Ρεμπούτσικας
Λίγες φωτογραφίες απο τη βραδια αυτή. Ευχαριστώ τη Νιόβη, για μια ακόμη φορα.





και για εχεις ήχο στην τελευταία φωτογραφία άκου αυτό, είναι το Carousel, η ορχήστρα έπαιζε και η Ευανθία Ρεμπούτσικα χόρευε με τον μαεστρο, τον κ.Κάρολο Τρικολίδη.


Υ.Γ. Νίκο, Χρύσα, Γιάννη, αυτό ήταν το τραγούδι που έπαιξα σήμερα στην εκπομπή και ξεχωριστα, ωραία σύμπτωση όμως, μου ζητήσατε να το ακούσετε ξανά.
"Ψεμμα είναι", στίχοι Ελένη Ζιώγα, μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, τραγούδι: Ελλη Πασπαλά.


Υ.Γ.2 Πολλοί με ρωτήσατε και σήμερα ποιο είναι το πιο αγαπημενο μου τραγούδι του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα. Είναι πολλά και πολύ αγαπημένα, αν διαλεγα όμως δύο θα ήταν μαλλον αυτα.
"Εγώ ήθελα να γίνω δεντρο" και "Της αγάπης μαχαιριά". Βεβαια την ίδια στιγμή που το σκεφτομαι, το λέω και το γράφω, ερχονται και αλλα τόσα στο μυαλό, αλλά ναι, αυτα τα δύο είναι απο τα πολύ πολύ αγαπημένα μου.

8 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

katerina είπε...

Καλημέρα σ όλους!

Τυχεροί όσοι βρεθήκατε και στην Α.Τ. του Α.Π.Θ.,και στο Βελλίδειο.
Για τον Σταύρο Κουγιουμτζή τι να πω..θα μένει αθάνατος στην μνήμη μας...

Καλό Σ/Κ επίσης!

nikiplos είπε...

καλησπέρα...
τα τραγούδια του Στ. Κουγιουμτζή σχεδόν πάντοτε με συντρόφευσαν στους προσωπικούς μου αναστοχασμούς. Αποτέλεσαν σταθερά για μένα. Το ίδιο και η 12 του Μάρτη που και για μένα προσωπικά είναι σημαδιακή ημερομηνία.

Από τους Κατσιμιχαίους το "όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις" ήταν πάντοτε το καλύτερό μου, καθώς και το "υπόγειο"...


φιλιά

καλημέρα είπε...

Ηφαιστίωνα,
καλησπέρα, καλή εβδομάδα, τώρα πια!

καλημέρα είπε...

Κατερίνα,
τυχεροί, όντως. Καλή εβδομάδα!

καλημέρα είπε...

nikiplos,
ελπίζω για καλούς λόγους σημαδιακή ημερομομηνία η 12η Μάρτη.
Στην συναυλία τους εδώ, οι Κατσιμιχαίοι, έπαιξαν και τα δυο αγαπημένα σου τραγούδια.
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

MariaAk είπε...

Ήταν πολύ ωραία! Ραντεβού στην επόμενη συναυλία εδώ:
http://www.ipolistonkosmo.gr/allmusic.php?selectgener=4&selection=1023

καλημέρα είπε...

MariaAk,
ραντεβού, ναι!