Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

τι είναι ευτυχία;

Aπό την ωρα που τα διαβασα στο facebook σκεφτομαι πόσο σοφα λόγια είναι.
Τα facebookανεβασε η Maria Psaromichalaki.
Τα διαβασα εδώ: http://www.facebook.com/profile.php?id=1162524710
(τωρα θα οδηγησει εκεί που πρεπει αυτός ο συνδεσμος; Ελπίζω, νεοφερμένη είμαι, τωρα τα μαθαίνω εκεί τα κατατόπια)

Είναι λόγια του Θαναση Βεγγου απο μια συνέντευξή του:
"Έπρεπε να γεράσω , αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. 
Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… 
Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμήσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. 
...Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν… Χάσιμο χρόνου. 
Θα το δείς κι εσύ όσο μεγαλώνεις…"

(η φωτογραφία είναι απο εδώ)



Το θυμαμαι ότι "τα δυο σου χερια" τα έχω ανεβασει και σε αλλη αναρτηση, εδώ, αλλα μου αρεσει τόσο αυτό το τραγούδι. Όσο και μια μεγαλη ζεστή αγκαλιά.






Μια μεγαλη αγαπη, έχει το τραγούδι της.



Και διαλεγει όπως πρεπει


(επειδή με ξερεις, ναι, στη μεταφραση του τραγουδιού το πρόσεξα το ορθογραφικό λαθος, αλλα είπα να μη γίνω τόσο πολύ σπαστικιά...)



Υ.Γ. Ξανα-μανά ανεβασμα, 9/6/2011, στις 13.45.
Ξερει κανείς απο ποια συνέντευξη του Βεγγου είναι αυτο το απόσπασμα; Χθες δεν το έψαξα, σήμερα που το ψαχνω πολλή ώρα δεν βρίσκω τίποτα. Είχε δωσει τόσο λίγες συνεντευξεις ο Θανασης Βεγγος και μου εκανε μεγαλη εντυπωση που δεν εντόπισα ακόμη την συγκεκριμενη όπου ειπώθηκαν αυτα τα λόγια. Λετε να μην τα είπε, να μην υπαρχει αυτή η συνεντευξη; Τα λόγια δεν χανουν, για μενα, την αξία τους, αλλα καθώς τα προωθούμε δεν πρεπει να ξερουμε απο πού πραγματικά προερχονται;

19 σχόλια:

kovo voltes... είπε...

Είσαι η δεύτερη Αναστασούλι μου που βλέπω σε μπλογκ να έχει βάλει τα λόγια του Βέγγου. Τα πολλά σχόλια περιττά...Τα λέει όλα.
Καλημερούδια...

Rena Christodoulou είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!!!!!!!!!!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!!!

Ιωάννα είπε...

Αδελφούλα, όμορφα τα λόγια του Βέγγου!

Και νομίζω πως κάποια στιγμή όλοι μας βλέπουμε και την αλήθεια που υπάρχει σ' αυτά.

Ακόμη κι αυτοί που αφήνονται στα πολλά χέρια, μη ξεχωρίζοντας ανάμεσα τους ποια είναι εκείνα τα δυο, που με αυτά δε χάνεις χρόνο.

Υ.Γ Ώστε υποκρησία ε;

Υ.Γ2 Το δεύτερο τραγούδι, το γαλλικό, μου αρέσει περισσότερο για τη ζωντάνια, τη σπιρτάδα και την αισιοδοξία του.

καλημέρα είπε...

kovo voltes,
είναι απο τα καλά του Facebook, δεν θα τα διάβαζα αν δεν τα έβλεπα εκεί, σε μια καινούρια φίλη.
Δεν είναι τυχαίο ότι εκαναν εντυπωση τα λόγια αυτα, ελπίζω κι εγω. Άμα τα νιώθουμε βεβαια είναι το καλύτερο, ε;

καλημέρα είπε...

Rena Christodoulou, καλημέρα!
Και τόσο όμορφα, σοφα και τρυφερα ειπωμένα αυτα τα λόγια απο τον Θανάση Βεγγο.

καλημέρα είπε...

Ιωαννα,
δυο χερια ο κόσμος όλος.

Υ.Γ. :), ναι, αυτό ήταν, αφού με ξερεις, κατευθείαν χτυπησε στα μάτια μου

Υ.Γ.2 Ελα, ωραία είναι και τα δυο! Μπήκα πριν λίγο και είδα ότι, δεν ξερω πώς, είχε εξαφανιστεί ενα τραγούδι, το οποίο υπήρχε όταν ανεβασα την αναρτηση. Το ξαναπρόσθεσα, κι αφού δεν το είδες πριν, τωρα που θα ξαναμπεις να αναμενω σχόλιο και για αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Τυχεροί είναι οι άνθρωποι που ξέρουν το νόημα της ζωής.
Ωραίο και να στο λένε, ξέρεις οτι έτσι είναι.
Αλλά είναι κατάκτηση να φτάσει κανείς στο σημείο να το νιώσει.
Τα πράγματα είναι απλά σ'αυτή τη ζωή.
Και ενώ έχουμε τις λύσεις κάπου μπερδευόμαστε, κάπου λοξοδρομούμε, μέχρι να καταλάβουμε οτι από την αρχή ξέραμε τα πάντα.
Μα αυτό είναι αναπόφευκτο ταξίδι τελικά. Για να έχει περισσότερη αξία ο στόχος.

Σε φιλώ.

καλημέρα είπε...

Κατάκτηση και πολύ δύσκολη μαλιστα AnD μου!

Και το να κανουμε μεγαλο δρόμο για να καταλήξουμε στα απλά, δεν μου φαίνεται ασκοπο και ανώφελο. Ο δρόμος μας παει στο στόχο, η θαλασσα στο λιμάνι, το ταξίδι μας αλλαζει. Δεν είμαστε ίδιοι πριν και μετα απο αυτό. Μόνο που καμιά φορα είμαστε κουρασμενοι, με φτερα ψιλοτσακισμενα και ίσως και λίγο φοβισμένοι. Τότε, αν είμαστε και λίγο (ή πολύ;) τυχεροί έρχονται τα αγαπημενα χέρια κι αλλαζουν όλα.

Ιωάννα με σχόλιο β΄ είπε...

Αναστασία δε θα πω ψέματα. Το τραγούδι το’ χω τραγουδήσει και το’ χω νιώσει. Αυτό το: «θέλω κοντά σου να μείνω παντοτινά» έχει σχέση και με τα λόγια του Βέγγου για τα δύο χέρια : «που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμήσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια» . Νομίζω πως σ’ ένα βάθος χρόνου μπορούν να συμβούν έτσι κι αλλιώς όλα τα παραπάνω.

Ξέρεις όμως ποιο σημείο με «χαλάει» στο κατά τ’ άλλα υπέροχο τραγούδι; Το σημείο που λέει: «θέλω σκιά σου να γίνω». Ο εγωισμός μου δέχεται (ίσως) το : «αν σε χάσω θα τρελαθώ» αλλά να γίνω «σκιά» του άλλου; Ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω. Ούτε σκιά του εαυτού μου δε με θέλω! Κι όπως είπε κάποτε ένας φίλος : «οι άνθρωποι πρέπει να είναι αυτόφωτοι όχι ετερόφωτοι».

Θέλω να έχω τη σκιά μου για μένα και ο άλλος τη δική του και να φωτίζεται ο καθένας μας από το δικό του φως. Τόσο απλά.

καλημέρα είπε...

χμ, λεει "σκια σου να γίνω" όχι "στη σκιά σου να μείνω", ήταν έξυπνος ο ποιητής, για σκεψου το!
φιλιά!

Ιωάννα γ' σχόλιο και stop είπε...

χμ, θέλεις να πεις πως εννοεί:
να γίνω σκιά σου, να ταυτιστώ τόσο με σένα δηλαδή που να έχουμε την ί δ ι α σκιά ή να είμαι η σκιά σου που σημαίνει να σε ακολουθώ παντού ως να είμαι η σκιά σου (όπως λέμε έγινα η σκιά του).
Λίγο τρομαχτικά τα βρίσκω και τα δύο ή κάνω λάθος;

Μου βάζεις δύσκολα αδελφούλα...
Είπαμε γ' δέσμη αλλά μην το παρακάνουμε με την ανάλυση του τι θέλει να πει ο ποιητής!

Ευδοξία (ή άλλη αδελφή) των θετικών επιστημών πού είσαι;
Αιτούμαι τη γνώμη σου.

καλημέρα είπε...

Ααα, οι ερωτησεις μου αρεσουν παντα πιο πολύ απο τις απαντησεις, θα σε αφησω με τα ερωτηματικα!
Παντως μια χαρα το πας, στη σωστη κατευθυνση είσαι, λεω.

Αλλωστε μην ξεχνας
μια φορα τριτοδεσμίτισσα
μια ζωή τριτοδεσμίτισσα...

Ανώνυμος είπε...

ΙΩΑΝΝΑ,μικρη μου αδελφουλα φεμινιστρια,αφου σου αρεσει λοιπον αυτος ο τροπος ανταλλαγης αποψεων,ας μη σου χαλασω λοιπον το χατηρι.(αλλωστε εγινε ποτε αυτο?) Αν και αυτο ειναι καινουργιο "παιχνιδι"για μενα,οφειλω να ομολογησω αρκετα διασκεδαστικο και ωφελιμο με πολλους τροπους,μιας και γραφοντας ξεπηδουν σκεψεις ανομολογητες στον προφορικο λογο(της θετικης γαρ...).Λοιπον θυμαμαι καποτε ο παππους μας ελεγε(μη γελας 50νταρησα κι εγω)("ν α δ ι α β α ζ ε ι ς κ α τ ω α π ο τ ι ς λ ε ξ ε ι ς".Ετσι κιεγω τωρα προσπαθω να αποκρυπτογραφησω τον ποιητη!Νομιζω λοιπον οτι ο ποιητης,λεει,σ'αγαπω τοσο που θελω να γινω Η σκια σου,"ΚΑΘΕ ΠΛΗΓΗ Ν'ΑΠΑΛΥΝΩ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΝΑ".Μονο οταν γινω σκια σου, θα ειμαι εκει αν με χρειαζεσαι!Δοτικοτητα λεγεται αυτο, ετσι ειναι ο ερωτας,που γινεται αγαπη αργοτερα(οχι παντα),που οσα χρονια και αν περασουν οταν ειναι αληθινα θες παντα να προστατευεις οτι αγαπας!(Ξερεις την ωρα που εγινε το τροχαιο,πια λεξη μου ειπαν οτι ειπα?Ρωτα ξερεις που...)Ελπιζω να σε καλυψα μικρη μου επαναστατρια!ΕΥΔΟΞΙΑ ΓΡΗΓ.

Ιωάννα σχόλιο δ' και ποτέ μη λες ποτέ,(για ένα ακόμη σχόλιο) είπε...

@ αδελφούλα Ευδοξία
Kαι τελικά ναι, είχα δίκιο που ζήτησα τη συμβολή σου στο τι ήθελε να πει ο ποιητής.

Αυτή την ερμηνεία : «να γίνω η σκιά του γιατί θα είμαι εκεί όταν με χρειαστεί», ομολογώ πως δεν την είχα σκεφτεί. Σκέφτηκα το: «να είμαι τόσο ταυτισμένη μαζί του ώστε να είμαστε ένα», σκέφτηκα το: «να είμαι σκιά του για να τον έχω από κοντά μπας και ξεφύγει και μου κάνει καμιά κουτσουκέλα, (αστείο είναι, εδώ γελάμε)» αλλά να’ μαι σκιά του μπας και με χρειαστεί για να τον προστρέξω, ομολογώ πως όχι δεν το σκέφτηκα.

Τώρα θα μου πεις τι λες βρε Γιαννούλα, το τραγούδι το λέει ολοκάθαρα: «θέλω σκιά σου να γίνω, κάθε πληγή να απαλύνω που σε πονά», τι άλλο να πει το έρμο; Μήπως αν ζητούσα μετά το: «να γίνω», να ακολουθούσε ένα : «ώστε» θα ήμουν υπερβολική; (τριτοδεσμίτισσα γαρ)

Τέλος πάντων αδελφούλα, νομίζω έβαλες τα πράγματα στη θέση τους, αν και η Αναστασία κάτι πήγε να πει για το πόσο έξυπνος είναι ο ποιητής αλλά ένεκα που της αρέσουν τα ερωτήματα και όχι οι απαντήσεις, με άφησε να αναρωτιέμαι. Ήρθες όμως εσύ με την απάντηση στο ερώτημα και πλέον το τραγούδι μου φαίνεται όλο υπέροχο!

Υ.Γ. Καλά θα κάνει ο Φώτης να φοράει ζώνη στο αυτοκίνητο για να μην φωνάζει η αδελφούλα μου το όνομά του πανικόβλητη. Κατάλαβες γαμπρούλη;

Υ.Γ2 Ξέρεις τι άλλο θυμήθηκα που έλεγε ο παππούς μας; «Μην προτρέχεις». Κι εγώ σήμερα νομίζω προέτρεξα, ίσως λόγω του φεμινιστικοανεξάρτητοεπαναστατικού πνεύματος μου.

Υ.Γ3 Αν με πάρεις τηλ. πάρε στο κινητό.Πάω να κοιμηθώ.Φιλιά πολλά!

Άιναφετς είπε...

Αχ! αυτό το ερωτικό τραγούδι της Αρβανιτάκη, πόσο μακριά είναι από την Αγάπη του Βέγγου!
ΑΦ! και καλό τριήμερο θα ευχηθώ! :))

gskastro είπε...

Να ήξερες πόσο δίκαιο είχε ο Θανάσης, ρώτα και μένα τον γέροντα. Μόνο που ήμουν πιο τυχερός, τα είχα πάντα κοντά μου από μικρός. Τα έχω και τώρα κοντά μου μόνο που δεν θα είναι αυτά που θα μου κλείσουν τα μάτια, είναι άυλα. Να είσαι καλά Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. gskastro

καλημέρα είπε...

Λοιπόν Ιωαννα,
δεν μπορείς να πεις, η πρακτική κατευθυνση του Λυκείου, εκπροσωπήθηκε επαξια απο την αδελφή μας, για μια ακόμη φορά!

Μονο σε μια φραση εχω ένσταση, "ετσι ειναι ο ερωτας,που γινεται αγαπη αργοτερα...". Εγω παλι ακόμα επιμένω, κόντρα σε πολλά που προσπαθούν να με πείσουν για το αντιθετο, ότι ο ερωτας και μετα απο χρόνια πολλά μπορεί να παραμείνει έρωτας. Ο έρωτας έρωτας και η αγαπη αγαπη..

Απο την αλλη τι να πω βρε αδελφή, αν είναι έτσι οι των θετικών επιστημών τι παραπανω εχουν οι των θεωρητικών; Νομίζω τίποτα. (τυχαίο είναι αλλωστε ότι σε σενα και την βιβλιοθηκη σου στο χωριό χρωσταμε κι εγω και η Ιωαννα πολλά απο τα εφηβικα μας διαβασματα;)

Χαρηκα πολύ το διάλογό σας και σας φιλώ πολύ πολύ και τις δυο!

καλημέρα είπε...

Στεφανία μου,
μου ακούγεται πολύ ενδιαφερον αυτό που γράφεις. Κι επειδή δεν εξαντλείται σε ενα σχόλιο μήπως καποια στιγμή να το διαβαζα σε μια αναρτησή σου; Θα το ήθελα πολύ!

Ενα τριήμερο εντός πόλης και με πολλές δουλειές συνεχίζεται,
πολλα ΑΦ!

καλημέρα είπε...

gskastro,
(ο νίκιπλος θα με καταλαβει είμαι σίγουρη), το πέρασμά σου είναι παντα τόσο πολυτιμο. Πώς καταφερνεις να συνδυαζεις την εμπειρία με την αισιοδοξία και ενα κομματι φρεσκου αερα που βγαίνει απο τις λεξεις σου, μόνο εσύ το ξερεις. Αλλα το νιώθουμε κι εμείς, να το ξερεις, το νιώθω και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό!