Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

"Και ένα αστέρι είσαι εσύ", λέει ένα τραγούδι

Νύχτα χωρίς όνειρα, βαριά. Αύγουστος, ούτε φως τριγύρω. Πρεπει να σηκώνεις το κεφαλι όταν τα πραγματα δεν είναι καλά. Το πρωί, μια γύρα οι πρώτες δουλειές στο σπίτι. Αδεια, σήμερα και αύριο. Μετά, μπαινω στα blogόσπιτα των φίλων. Στου Δήμου, διαβάζω για μια έρευνα, καθε μέρα εχει απο μια, αυτή μου φαίνεται πραγματικά ενδιαφερουσα. Αντιγράφω την αρχή, "Όποιος το λέει, είναι! Θυμάστε αυτή την φράση που λέγαμε μικροί, όταν μας κορόιδευαν; Ε, φαίνεται ότι κάποιοι ψυχολόγοι την μελέτησαν και είδαν ότι εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας. Για την ακρίβεια ο Peter Harms και ο Simine Vazire από τα πανεπιστήμια της Nebraska και της Washington αντίστοιχα, βρήκαν ότι το πώς εκφραζόμαστε για τους τριγύρω μας εξαρτάται περισσότερο από τον δικό μας εσωτερικό και ψυχικό κόσμο παρά από τα χαρακτηριστικά των τριγύρω μας...". Η συνέχεια εδώ

Είχα διαβασει το Μάιο μια συνεντευξη του ιστορικού Τόνι Τζουντ. Πέθανε πριν λίγες μέρες, στις 6 Αυγούστου, 2010. Διαβαζα διαφορα κείμενα στο διαδίκτυο μετα το θανατό του (κυριολεκτικά παρεμπιπτόντως, αυτήν την φραση την ήξερες; "Πριν καταλήξεις στο ότι κάποιος είναι καλός, κοίτα πώς φέρεται στο σπίτι του". Την διαβασα στο e-rooster, είναι μια φραση απο το Ταλμούδ), θυμαμαι ακόμα τη φραση του στη συνεντευξη που έδωσε στον Γιαννη Παπαδόπουλο "Θα πρότεινα ακόμα στους Ελληνες να διαβάσουν τους κλασικούς συγγραφείς για να καταλάβουν καλύτερα ότι η διαφθορά (οικονομική, θεσμική και ηθική) είναι η αρχή του τέλους για τις ελεύθερες κοινωνίες" Και η φραση για τον κοσμοπολιτισμό που μπορεί να γινει το δυνατό σημείο των ελλήνων πόσο μου έφερε αμεσως στο νου τη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ποτέ πιο ισχυρή απο τότε που ήταν κοσμοπολίτισσα; Πολυπολιτισμική πόλη, χωρίς κόμπλεξ για την συνύπαρξη και την άνθιση των πολλών κοινοτήτων της;

Πόσο συχνα ακούμε αυτή τη λεξη σήμερα, πολυπολιτισμικός. Καμιά φορα νομίζω ότι όσο πιο πολύ τη χρησιμοποιούμε τόσο πιο πολύ προσπαθούμε να την καταλαβουμε. Παλαιότερα, αμφιβαλω αν την χρησιμοποιούσαν, ίσως γιατί απλώς την ζούσαν. Την καθημερινότητά σου την ονομαζεις, την αναλύεις; Τη ζεις. Όπως ακριβώς μιλάνε πιο πολύ για ερωτα και σεξ εκείνοι που πια δεν τον νιώθουν ή δεν κανουν.Μη στραβομουτσουνιάζεις, σκεψου το λίγο, πρωτα. Θυμαμαι, σε μια συνεντευξη στο ραδιόφωνο μιλούσαμε με την Τασσώ Καβαδία, και μου είπε το καταπληκτικό, τώρα μιλάνε πολύ για το σεξ, τότε το καναμε.

Απο το ενα θεμα στο αλλο παω. Αμα αποφασίσω να σηκώσω κεφαλι, έτσι κανω παντα. Και μετα πιανω ενα καλό βιβλίο και είμαι καλύτερα. Εγγυημενα πολύ καλύτερα.
Εχω να τελειώσω το βιβλίο του Σαβατερ "Μιλώντας στο γιο μου για τη δημοκρατία και την πολιτική" Πριν σε αφήσω, να παω στις σελίδες και τη σκεψη του, θα ακουσες, δε μπορεί, για το χορό των Περσίδων σήμερα.
 (η εικόνα απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αγριος ή όχι, λενε θα είναι εντυπωσιακός χορός, ειδικα φετος, καθόδου βεβαια, μιας και θα βλεπουμε τα αστρα, ή για την ακρίβεια τα "μετεωρα", να πεφτουν, αλλα χορός. Με τη δική τους μουσική.





 (η φωτογραφία απο το in.gr)
Εχεις ετοιμη την ευχή σου για σήμερα; Πεφταστερια στον ουρανό. Σήμερα και αύριο. Ξερω τι θα ευχηθώ.


H Eυανθία Ρεμπούτσικα εχει συναυλία αύριο, Παρασκευή, στο αρχαίο θεατρο στο Διον. Ωραία θα είναι να βλεπεις εκεί τα αστερια να πεφτουν.
Eκτός απο τις Περσίδες και τον τρελλό χορό τους, αυτες τις μερες στον ουρανό είναι ενα αστερι φωτεινό τόσο πολύ που ξεχωρίζει απ'όλα τα άλλα. Ξερεις ποιο είναι; Για τις αστρικές σκόνες, τα πεφταστερια, τους διάττοντες αστέρες τα εμαθα όλα πια, όμως αυτό το λαμπερό αστερι στον αυγουστιάτικο ουρανό ποιο είναι; Τρελλό χορό μπορεί να μην κανει, είναι σαν φωτεινή σημαδούρα όμως καρφωμένη στον ουρανό τις νύχτες.




Άκουσες ήδη τοσα τραγούδια με αστερια, άντε, δυο ακόμα. Το ενα απο τα παλιά, πιο μεγαλο κι απο μενα, του 1966 (Γιαννης Σπανός-Αλεκος Σακελλαριος- Καίτη Χωματα, το αλλο απο τα πιο καινούρια,του 2007 (Locomondo)


20 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αναστασία ότι σκεφτείς ότι στείλεις εκεί ψηλά να πραγματωθεί!
Τους τρυφερούς ανθρώπους τους ακούν με προσοχή..

καλημέρα είπε...

Αχ Αντιγόνη μου,
παντα με μια γλυκιά κουβέντα!
Σε φιλώ πολύ,
καλό βράδυ!

lena_zip είπε...

Λες ένα βιβλίο ε;
Δεν ξέρω βρε Αναστασάκι μου. Θα τα δοκιμάσω όλα. Ακόμα και τα πεφταστέρια.
Ωστόσο βγήκα και τάισα ένα αδεσποτάκι και του έβαλα νεράκι καθαρό. Ένα χάδι το αξίζουν κι αυτά.
Λένε κάποιοι ότι τα ζώα γαληνεύουν την ψυχή.

Ας ξημερώσει καλή μέρα, ήρεμη.

anthivolon είπε...

Στείλε εσύ καλή μου την ευχή σου, κι ας μη πέσει κανένα αστέρι!!! Αν βγει δυνατά από την ψυχούλα σου σίγουρα θα πιάσει!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!

καλημέρα είπε...

Λένα,
μήπως είμαι κι εγώ σίγουρη; Δεν είμαι να σου πω την αλήθεια, αλλα πιανει, τις πιο πολλές φορές.
Καλό βραδυ κοριτσάκι,
καλή μερα να εχουμε αύριο

καλημέρα είπε...

Μπέττυ μου,
θα την κάνω την ευχή, για να δούμε! Πάντως μεχρι τώρα πεφταστερια δεν είδαμε, βγαίνουμε τωρα με τη Σαββίνα να ξαναδούμε, θα είμαστε τυχερες;
Φιλιά πολλά!!

Ανώνυμος είπε...

Μόνο τρυφερή Γιαγιά Αντιγόνη!!! Ούτε μπορείς να φανταστείς πόσα επίθετα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε δίπλα στο όνομα Αναστασία! Της αξίζει λοιπόν να πραγματοποιηθεί κάθε της ευχή! Τα άστρα από εκει ψηλά βλέπουν και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν πέσουν στη γη....
Εγώ πάντως θα κάνω όχι μια αλλά πολλέεες ευχές για όλους μας νεραϊδούλα και θα δεις θα πραγματοποιηθούν...!
Καλό σου βράδυ!
http://www.youtube.com/watch?v=gU64zRrRroY&feature=player_profilepage

Pan είπε...

Και εδώ, ως ένα μικρό δωράκι για τα γενέθλια!

http://www.zshare.net/audio/79304147b346a56c/

Pan είπε...

Χμμμ...κατά πως βλέπω, το προηγούμενο σχόλιό μου κάπου βολοδέρνει!

Λοιπόν, έγραψα ότι ξέχασες το Τυχερό Αστέρι.

Και σου το έστειλα ως δωράκι, για χρόνια πολλά!

καλημέρα είπε...

Από μια λεξούλα, χμ... και από το τραγούδι, νομίζω καταλαβα τον αποστολεα του ανώνυμου μηνύματος, αλλα δεν θα το προδώσω.
Ευχαριστώ πολύ πολύ,
φιλια!

καλημέρα είπε...

Pan,
τι ωραία εκπληξη! Πού χαθηκες καλέ μου; Ελπίζω να είσαι καλά, ευχαριστώ για το δωρακι, και είναι και αγαπημενο τραγούδι,
φιλιά
και μην εξαφανίζεσαι στα μαγικά σου δάση, καλά;

lena_zip είπε...

Ελπίζω να ήταν λίγο καλύτερη η Παρασκευούλα.
Εύχομαι να είσαι κι εσύ πολύ καλύτερα και να έπιασε η ευχή σου.
Καλό βραδάκι και καλό Σ/Κ.

lena_zip είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
anthivolon είπε...

Είναι αργά και είμαστε στην ταράτσα και περιμένουμε..... Πριν λίγο και εντελώς αναπάντεχα είδα ένα αστέρι να πέφτει κάνοντας μια θεαματική τροχιά!! Τρελάθηκα!!!!
Έκανα ευχή για όλους μας.....να ΄μαστε καλά, τα παιδιά μας κι εμείς, τίποτε άλλο.....
Φιλάκια πολλά πολλά!!!

καλημέρα είπε...

Λένα μου,
πολύ πολύ καλύτερα, ναι!
Λες; Λες να έπιασε κιόλας η ευχή;
Καλημέρα!

καλημέρα είπε...

Μπέττυ,
κι εμείς, η Σαββίνα κι εγώ προλαβαμε και είδαμε ενα πεφταστερι, έπεσε τόσο γρήγορα και χαρήκαμε παρα πολύ που το είδαμε μαζί.
Την πιο όμορφη ευχή έκανες φιλενάδα, και μας σκεφτηκες όλους, αυτό ήταν πολύ πολυ γλυκό. Αχ, το διαδίκτυο που μας γνώρισε, να είναι καλά.
Σε φιλώ πολύ,
μια μεγαλη βόρεια καλημέρα στα νότια!

Ε.Α. είπε...

poly wraio asteroafieroma! :)

katerina είπε...

πράματι πολύ ωραίο αστροαφιέρωμα! τυχερούλες-ηδες που τα είδατε. μικρούλα απο το μπαλκόνι μας στο χωριό έβλεπα πολλά αστέρια να πέφτουν.
το -ένα αστερι πεφτει πεφτει- με Μοσχολιου το βάλαμε?

καλημέρα είπε...

*jingle all the way!,
σε ευχαριστώ και καλώς ήρθες!

καλημέρα είπε...

καλημέρα Κατερίνα,
ενα αστερι προλαβαμε και είδαμε μόνο αλλα το χαρήκαμε σαν να επεφτε αστροβροχή